Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου


Η αντιπαράθεση Κυβέρνησης-κομμάτων για την οικονομία, η επιστροφή των χρημάτων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στο δημόσιο ταμείο για τα εμφυτεύματα στα δοντιών που έβαλε και οι αντιδράσεις από κόμματα και Προεδρικό, το Κυπριακό και η πορεία των συνομιλιών και ο πρόσφατος εμπρησμός νυχτερινού κέντρου στη Λευκωσία είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.




Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τώρα ανοίγει η υπόθεση Παπασάββα», γράφει ότι η απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα να επιστρέψει τις 17.000 ευρώ στο δημόσιο, επικαλούμενος πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα, προκάλεσε νέες αντιδράσεις από κομματικής πλευράς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παραμένει άγνωστο πότε θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του περιουσιακού, με τον Τ/κ ηγέτη να λέει πως προτιμά να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με το κεφάλαιο της οικονομίας. Επίσης γράφει ότι το θέμα της τριμερούς συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του Ντάουνερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Τον υποχρέωσε ο Δ. Χριστόφιας», γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επέστρεψε τα χρήματα που εισέπραξε από το δημόσιο ταμείο μετά από έμμεσες αλλά σαφείς υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα των υπερωριών στην Πολιτική Αεροπορία και το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, καθώς και σε ανακοίνωση της Υπουργού Συγκοινωνιών που δηλώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προσέλθει σε διάλογο με τις συντεχνίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για την αλλαγή του συστήματος.


«Η Σημερινή», με τίτλο «Πόλεμος φατριών τώρα και στη Λευκωσία», γράφει ότι εμπρηστές έκαψαν νυχτερινό κέντρο στη Λευκωσία, με την Αστυνομία να αναζητά τα κίνητρα στον υπόγειο πόλεμο φατριών που μαίνεται το τελευταίο διάστημα. Ακόμη γράφει ότι η Αστυνομία φοβάται νέο χτύπημα, ως αντίποινα για τον εμπρησμό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το πτώμα που βρέθηκε σε χαράδρα κοντά στο χωριό Απλίκι ανήκει κατά τον ιατροδικαστή σε νεαρό άντρα, με πιθανότερες αιτίες θανάτου να είναι το κρύο και η ασιτία.


«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στον αέρα η οικονομία», γράφει ότι η οικονομία βρίσκεται στο μέσον της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων, με ορατό τον κίνδυνο της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το θέμα των κλητεύσεων κατηγορουμένων σε δικαστικές υποθέσεις, αναφέροντας ότι σε ένα ποσοστό μικρότερο του 10% δεν γίνεται επίδοση κλήτευσης στους κατηγορούμενους, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης.


Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ», γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων μεταξύ των κομμάτων για την κατάρτιση ενός πακέτου μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας από την υποβάθμιση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την οικονομική διακυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να δηλώνει πως η Κύπρος δεν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.


Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Πακέτα με προορισμό τις ΗΠΑ πυροδότησαν πανικό για την ασφάλεια», αναφέρεται σε δύο ύποπτα πακέτα με αποστολέα από την Υεμένη, που βρέθηκαν στο Λονδίνο και το Ντουμπάι και είχαν ως παραλήπτες εβραϊκά ιδρύματα του Σικάγο. Τα πακέτα περιείχαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ομπάμα, εκρηκτικό υλικό. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τον κόσμο να προνοήσει για ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθώς, σύμφωνα με οικονομολόγους, το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου