Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες να προωθηθεί ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απόφαση της Βρετανίας να μην προχωρήσει σε οικονομικές περικοπές για τις Βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο, η έρευνα για τα χρήματα που δόθηκαν στην Eurocypria, η νέα τροπή που πήραν οι υποθέσεις της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του αεροπορικού ατυχήματος της Helios, και το κόστος του κρατικού μισθολογίου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
 
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Εδώ θα μείνουν!'', γράφει ότι η Βρετανία θεωρεί τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ως ευαίσθητο σημείο και ως εκ τούτου αποφάσισε να μην προχωρήσει σε οικονομικές περικοπές για το 2011, σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες βάσεις που διατηρεί ανά το παγκόσμιο. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς προσκεκλημένους και ενδεχομένως κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το ''θέμα Ντάουνερ'', αν οι προσπάθειες του Προέδρου της Βουλής για αναβολή πέσουν στο κενό.
 
Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μισθοί δημοσίου 8 εκ. ευρώ τη μέρα'', γράφει ότι ένας πρώτος, αλλά σοβαρός υπολογισμός του κόστους του κρατικού μισθολογίου, οδηγεί στο εξωφρενικό συμπέρασμα ότι το κάθε νοικοκυριό στην Κύπρο πληρώνει κατά μέσο όρο 14.000 ευρώ το χρόνο για να συντηρεί τους 39.000 δημόσιους υπαλλήλους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι των ημικρατικών οργανισμών. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει μουσείο φυσικής ιστορίας με μεγάλη δωρεά ιδιωτικής συλλογής από επιχειρηματία.
 
Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ερευνα σε βάθος για τα 35 εκ. ευρώ της Eurocypria'', γράφει ότι σε βάθος θα προχωρήσει, όπως φαίνεται, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στο θέμα της παραπλάνησής της, όπως κατήγγειλε προχθές, που είχε ως αποτέλεσμα να συναινέσει η πλειοψηφία των βουλευτών στην έγκριση του αιτήματος της Κυβέρνησης για παραχώρηση 35 εκ. ευρώ στη Eurocypria. Γράφει, επίσης, ότι σε φόνο παραλίγο να καταλήξει λογομαχία μεταξύ δύο νεαρών στη Λεμεσό, όταν 35χρονος οδήγησε το αυτοκίνητό του κατά 30χρονου, με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές.
 
Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Δίνουν ρέστα για απευθείας'', γράφει ότι η Αγκυρα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε κινούνται παρασκηνιακά και ποντάρουν στην προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λήψη οριστικών αποφάσεων, όχι άμεσα, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο. Γράφει, επίσης, ότι οι κάτοικοι του Αγιου Θεόδωρου αντέδρασαν όταν αστυνομικές δυνάμεις πήγαν στο χωριό με εντάλματα έρευνας, ψάχνοντας για αμπελοπούλια, και ακολούθησαν συμπλοκές, τραυματισμοί και συλλήψεις.
 
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Δύο εγκλήματα σ' ένα;'', γράφει ότι νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού νέα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στο δικαστήριο εμπλέκουν ύποπτους και μάρτυρες και στην υπόθεση της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ να ενισχύσουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
 
Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Πρώην πιλότοι αρνούνται να καταθέσουν'', γράφει ότι η δίκη στην υπόθεση του αεροπορικού ατυχήματος της Helios πήρε δραματική τροπή χθες, όταν η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την κράτηση ενός από τους κατηγορούμενους για φερόμενη προσπάθεια να επηρεάσει μάρτυρες στη Βρετανία. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή ελπίζει να προλάβει νέο κύμα αυξήσεων στις χρεώσεις των τραπεζών μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών για εναρμόνιση της νομοθεσίας με ευρωπαϊκή Οδηγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου