Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΗΒ: Οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό

Για το υπόλοιπο του 2010 προβλέπεται να συνεχιστούν οι σχετικά μικροί αλλά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης (σε τριμηνιαία βάση) και έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση αναμένεται να παραμείνει θετικός κατά το δεύτερο εξάμηνο (ήταν +0,2% το 2ο τρίμηνο). Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει στην τελευταία οικονομική της επισκόπηση η Ελληνική Τράπεζα. Όπως τονίζει για ολόκληρο το 2010, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι σχεδόν 0,5%. 



Σύμφωνα με την επισκόπηση,  δυστυχώς οι προοπτικές του πληθωρισμού για το 2011 είναι δυσοίωνες, αφού εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρισμού, από το 2011 επιβάλλεται φορολόγηση ΦΠΑ στα τρόφιμα και φαρμακευτικά είδη. Αντιστάθμισμα στις αυξητικές πιέσεις του πληθωρισμού αποτελεί η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα. Έτσι, ο πληθωρισμός για το 2010 και το 2011 προβλέπεται να παραμείνει στο σχετικά ψηλό επίπεδο γύρω στο 2,5% (κατά μέσο όρο). 

Οι εξελίξεις σε σχέση με τον πληθωρισμό σύμφωνα με της ΗΒ είναι αρνητικές για δύο κυρίως λόγους. «Πρώτο, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ανεργίας και ένα δύσκολο γενικά οικονομικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κάποια ανακούφιση από τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή. Αντίθετα, πληθωρισμός της τάξης του 2%-3%, ασκεί κάποια πίεση στα νοικοκυριά των οποίων οι απολαβές δεν αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τον
τιμάριθμο. Δεύτερο, η Κύπρος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο σχετικά ψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Δυστυχώς, αντί ο πληθωρισμός στην Κύπρο να είναι χαμηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης ώστε να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα του νησιού, αυτός προβλέπεται να είναι ψηλότερος κατά 1% περίπου για το 2010 και το 2011 από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διάβρωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία αποτελεί μια μακροχρόνια, διαρθρωτική αδυναμία της κυπριακής οικονομίας». 

Η Ελληνική Τράπεζα ανησυχεί και για το ποσοστό ανεργίας των νέων, το οποίο είναι ιδιαίτερα ψηλό και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. «Η ανεργία στους νέους μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, σε μετανάστευση και σε κοινωνική ένταση. Ένας πιθανός λόγος για την απότομη αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους είναι η μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης – ιδιαίτερα για νέους απόφοιτους. Εκτός από το ψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη είναι η αύξηση της διάρκειας της ανεργίας. Ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2009 μόλις το 27% ήταν άνεργο πάνω από 6 μήνες, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 το ποσοστό ανέργων για πάνω από 6 μήνες αυξήθηκε στο 44%. Επιπρόσθετα, η αναλογία ανέργων για 12 μήνες και άνω αυξήθηκε στο 18,3% (περίπου 1 στους 5 άνεργους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου