Φαίνεται πως παρά τη «σεξουαλική απελευθέρωση», οι γονείς σήμερα είναι ακόμα επιφυλακτικοί στο να κουβεντιάσουν για τη σεξουαλικότητα με τα παιδιά τους. Σε πρόσφατη έρευνα η ενημέρωση των παιδιών από τους γονείς τους για το σεξ των παιδιών στην Αμερική μπορεί να συνοψιστεί σε: πολύ λίγη, πολύ αργά.
Πολλοί έφηβοι αναφέρουν πως έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη επικοινωνία σχετικά με το σεξ με τους γονείς τους και χειρότερα, πολλοί γονείς και έφηβοι δε μιλούν για σημαντικά σεξουαλικά θέματα πριν να κάνουν οι τελευταίοι το σεξουαλικό τους ντεμπούτο.
Πολλοί έφηβοι αναφέρουν πως έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη επικοινωνία σχετικά με το σεξ με τους γονείς τους και χειρότερα, πολλοί γονείς και έφηβοι δε μιλούν για σημαντικά σεξουαλικά θέματα πριν να κάνουν οι τελευταίοι το σεξουαλικό τους ντεμπούτο.
Παλιές έρευνες έχουν καταδείξει πως πολλοί γονείς υποτιμούν τη σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων, θεωρώντας πως τα παιδιά τους δεν αναπτύσσουν σεξουαλικές συμπεριφορές. Μια τέτοια έρευνα αποκάλυψε πως το 58% των εφήβων ανέφεραν πως ήταν σεξουαλικά ενεργοί, ενώ μόνο το 1/3 των μητέρων τους πίστευαν πως ήταν. Ίσως γι’ αυτό τόσοι πολλοί γονείς δεν κατορθώνουν να επηρεάσουν τις επιλογές των παιδιών τους στο να γίνουν ενεργοί ή όχι σεξουαλικά.
Ωστόσο ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές: Οι γονείς που κάνουν γνωστές τις ηθικές πεποιθήσεις τους για το σεξ στα παιδιά τους κι εκφράζουν καθαρά την αποδοκιμασία τους για το σεξ στην εφηβεία επιδρούν θετικά στις στάσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Αυτές οι συζητήσεις επίσης βοηθούν να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των γονέων και των εφήβων και οι στενότερες σχέσεις επίσης αποτελούν το κλειδί για να αποφευχθεί η πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα.
Η νέα έρευνα δε μας αναφέρει γιατί οι γονείς είναι τόσο διστακτικοί στο να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Εικάζουμε πως η σεξουαλική επανάσταση του ’60 και του ’70 μας άφησε με κάποιους κοινωνικούς κανόνες σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα που πραγματικά προκαλούν σύγχυση. Απ’ την άλλη, έχουμε διαδώσει την «κουλτούρα της αρπαχτής», ωστόσο μας προσβάλει ακόμα η εναλλαγή συντρόφων και η απιστία. Όσον αφορά στο σεξ, η ηθική μας πυξίδα μοιάζει να γυρίζει και να μη μπορεί να σταματήσει πουθενά.
Φυσικά, αν οι γονείς ντρέπονται να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ- και να θέσουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές στο σωστό ηθικό πλαίσιο- μη σας νοιάζει. Τα μέσα τροφοδοτούν τα παιδιά μας με μηνύματα για το σεξ χιλιάδες φορές την ημέρα, σύμφωνα με μια εκτίμηση.
Ποιος χρειάζεται να υπομείνει μια άβολη συζήτηση με ένα 13χρονο που γουρλώνει τα μάτια όταν απλώς μπορεί να ανοίξεις την τηλεόραση και να παρακολουθήσεις διαφημίσεις για αντισυλληπτικά και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία που διακόπτουν σειρές για ερωτικά τρίγωνα;
Όσα θέλετε να γνωρίζετε για το σεξ αλλά φοβόσαστε να ρωτήσετε απαντώνται κάθε βράδυ στην οικογενειακή ζώνη (της τηλεόρασης).
Εναλλακτικά, σαν απάντηση στην έλλειψη πληροφοριών που παρέχεται στους εφήβους από τους γονείς τους, κάποιοι θα επεκτείνουν προγράμματα και πολιτικές που παρακάμπτουν τη συμμετοχή των γονέων.
Όμως η διανομή των αντισυλληπτικών και η συμβουλευτική εκτρώσεων χωρίς τη συναίνεση των γονέων εντέλει ζημιώνει τους έφηβους εμποδίζοντας τους γονείς να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους προς τα παιδιά τους.
Είναι καιρός οι γονείς να αμφισβητήσουμε όλες τις υποθέσεις που κάνουμε για όσα γνωρίζουν ή όχι τα παιδιά μας για το σεξ, και να πάψουμε να βασιζόμαστε πως θα ενημερωθούν από τα μίντια και τη σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Είναι δουλειά του γονιού να διδάξει στα παιδιά τη σεξουαλική υγεία και ηθική. Δεν υπάρχει τίποτα «άβολο» σε αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου