Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Χρυσάφι οι επενδύσεις στα αυτόγραφα

Σε μια εποχή κατά την οποία οι περισσότερες επενδύσεις μοιάζουν με «ρώσικη ρουλέτα», οι μετοχές των αυτογράφων στο χρηματιστήριο της τέχνης σημειώνουν limit up! Eίναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν αυτόγραφα (όπως για παράδειγμα αυτό του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη), τα οποία αύξησαν την αξία τους την τελευταία 10ετία έως και 1.000%. 

Στο ίδιο διάστημα ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 350 αυξήθηκε μόλις κατά 25,6%, ενώ ο αμερικανικός S&P 500 εμφάνισε ζημιές 17,2%. Επίσης, η αξία των ασφαλίστρων κινδύνου για ομόλογα φέτος φτάνουν τα 14 τρισ. δολάρια.


Ο θάνατος αυξάνει την τιμή
Ο ξαφνικός, τραγικός ή πρόωρος θάνατος ωθεί την τιμή μιας υπογραφής στα ουράνια, ενώ στη διαμόρφωσή της παίζει ρόλο η συχνότητα εμφάνισής της υπογραφής, αλλά και η περίοδος κατά την οποία υλοποιήθηκε. 

Έτσι, υπογεγραμμένες φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε πωλούνται προς 22.000 ευρώ, ενώ οι επιταγές που υπέγραφε -και δεν ήταν λίγες- διατίθενται προς 4.500 ευρώ. Επίσης, η κιθάρα του Τζίμι Πέιτζ με την υπογραφή του αστεριού του συγκροτήματος Λεντ Ζέπελιν έπιασε τα 56.000 ευρώ, ενώ ένα κομμάτι χαρτί με την υπογραφή του κιθαρίστα Τζίμι Χέντριξ, που πέθανε στα 27 του, έχει τιμή εκκίνησης τα 47.000 ευρώ. 

«Φλέβα»... χρυσού έχουν χτυπήσει και οι κάτοχοι υπογραφών σύγχρονων τραγουδιστών, ηθοποιών, αθλητών και άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα του Αμερικανού πρωταθλητή του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Πελέ και της Μαντόνα.

Οι υπογραφές των επωνύμων δεν τραβούν την προσοχή μόνο των θαυμαστών τους, αλλά και των επενδυτών, που τις βλέπουν ως μια ιδιαίτερα επικερδή επένδυση.

200 εκατ. οι συλλέκτες
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η αξία των υπογραφών διασημοτήτων, ζωντανών ή νεκρών, που πωλούνται μέσω δημοπρασιών σημειώνει κατά μέσο όρο άνοδο 10% σε ετήσια βάση. 

Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν στον κόσμο πάνω από 200 εκατ. συλλέκτες αυτογράφων, με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, τις χώρες BRIC δηλαδή, να κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στη συγκεκριμένη και πολλά υποσχόμενη αγορά.

Το πιο ακριβό αυτόγραφο δεν ανήκει σε κάποιον σταρ του κινηματογράφου, αλλά στον Αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, και κοστολογείται σε πάνω από 5.500 ευρώ. Ο θρύλος του «Apollo 11» σταμάτησε προ πολλού να υπογράφει αυτόγραφα και διανύει μοναχικό βίο, ίσως γι' αυτό την τελευταία 10ετία η αξία της υπογραφής του σημείωσε άνοδο 1.000%! 

Στα 1.650 ευρώ υπολογίζεται η αξία της υπογραφής του πρωταθλητή στο γκολφ Τάιγκερ Γουντς. Κατά τους ειδικούς, το αυτόγραφο του πιο ακριβοπληρωμένου αθλητή αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον. 

Σταθερή αξία αποτελεί η υπογραφή του «σκαθαριού» Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Εκτιμάται στα 1.750 ευρώ με ανοδική τάση. Το αστέρι των Beatles έγραψε το πιο διάσημο τραγούδι του συγκροτήματος, το Yesterday, το οποίο έχει επανεκτελεστεί πάνω από 3.000 φορές κατέχοντας το σχετικό ρεκόρ Γκίνες. 

Η λιτότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, άγγιξε και το Μπάκιγχαμ. Ίσως κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εθεάθη στο καθιερωμένο σκοτσέζικο φεστιβάλ φορώντας τρύπιο παπούτσι. Πάντως η αξία της υπογραφής της είναι υψηλή και υπολογίζεται στα 1.650 ευρώ.

Το άγγιγμα του Χάρι Πότερ
Μετά μανίας αναζητούν οι οπαδοί του Χάρι Πότερ αυτόγραφο της «μαμάς» του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Έτσι, ένα αυτόγραφο της συγγραφέως στοιχίζει 1.350 ευρώ. 

Προς 1.050 ευρώ πωλείται σήμερα κάθε αυτόγραφο του Αμερικανού επαγγελματία πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες, ενώ με 950 ευρώ μπορούν να αποκτήσουν οι θαυμαστές του Αμερικανού τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν. 

Τα 900 ευρώ πιάνει η τιμή του αυθεντικού αυτόγραφου της Μαντόνα την εποχή του Material Girl, ενώ στα 550 ευρώ ανέρχεται η τιμή για ένα αυτόγραφο του ηγέτη των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ. 

Ο ροκ σταρ, με περιουσία ύψους 250 εκατ. ευρώ, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αρνητικό αυτήν τη φορά: το διαζύγιο από τη σύζυγό του Τζέρι Χολ τού στοίχισε 18 εκατ. ευρώ και είναι από τα ακριβότερα της σχετικής λίστας του περιοδικού Forbes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου