Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου

Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα γεγονότα στην Ακρόπολη, ο συνωστισμός για μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κατάθεση νομοσχεδίου για fast track, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προς τους εξαγωγείς, οι σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας, η περικοπή 15% στις 11 ζημιογόνες ΔΕΚΟ, η κινητικότητα στην κεντροδεξιά παράταξη και τα ελλείμματα των νοσοκομείων.
 
 
 
 
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
 
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μειώσεις μισθών και στις ΔΕΚΟ".
 
Η εφημερίδα γράφει ότι "τον δρόμο για περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ άνοιξε διάπλατα χθες η κυβέρνηση με σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του πρωθυπουργού, ο οποίος, διεμήνυσε πως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σε νοοτροπίες του παρελθόντος που έχουν καταστήσει υπηρεσίες σε «κλειστά μαγαζάκια και φέουδα»".
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βεβήλωση. Σε ρωμαϊκή αρένα μετέτρεψαν την Ακρόπολη".
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χθες το πρωί ο Ιερός Βράχος μετετράπη σε σκηνικό μάχης, όταν οι ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να σταματήσουν τον αποκλεισμό του από τους έκτακτους εργαζομένους του υπουργείου Πολιτισμού".
 
Η ΑΥΓΗ: "Χαμένη γενιά φτιάχνει η ανεργία".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στα 607.035 άτομα έφθασε ο αριθμός των ανέργων τον Ιούλιο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 27,3% μέσα σε έναν χρόνο και το γενικό ποσοστό της ανεργίας έφθασε το 12%. Κι όλα αυτά με βάση τα επίσημα στοιχεία, καθώς η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο ζοφερή".
 
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ σε Δήμους και Περιφέρειες".
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα προκαλέσουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αφού μετά την σχεδόν βέβαιη απώλεια της μάχης στον Δήμο Αθηναίων και την πιθανή της Περιφέρειας Αττικής πλέον κινδυνεύει και ο Δήμος Πειραιά".
 
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μυστικά ραντεβού στη γαλάζια πολυκατοικία".
 
Η εφημερίδα γράφει ότι "υπόγειες διεργασίες, έντονη κινητικότητα και αρκετές συναντήσεις και επαφές καταγράφονται εσχάτως στην κεντροδεξιά παράταξη. Πολλοί «ένοικοι» της «γαλάζιας» πολυκατοικίας, βουλευτές και στελέχη, προετοιμάζουν το έδαφος για την επομένη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών".
 
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κοινωνική έκρηξη".
 
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση έκανε, χθες, επίδειξη πυγμής κάτω από τον Ιερό Βράχο, ξυλοκοπώντας τους εργαζόμενους-συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι απλήρωτοι 22 μήνες, αλλά και δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, επιχειρώντας έτσι να στείλει μήνυμα εκφοβισμού στους εργαζόμενους".
 
ΕΘΝΟΣ: "Συνωστισμός για μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρεκόρ ηλεκτρονικών αιτήσεων για μετεγγραφές από φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 8.955 αιτήσεις εκ των οποίων οι μισές αφορούν σπουδαστές που ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το χάραγμα του αντίχριστου καταφθάνει!"
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Εκκλησία θα πρέπει να προβεί σε μελέτη της «κάρτας του πολίτη» και των επιπτώσεων αυτής στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των πολιτών. Ο φόβος για τους θρησκευόμενους είναι διάχυτος. Αλλά και των μη θρησκευομένων η αγωνία δεν πάει πίσω". 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φασούλας: «Καμαριλα» στο ΠΑΣΟΚ και κληρονομικοί ιδιοκτήτες".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξέσπασε ο Δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας εναντίον του ΠΑΣΟΚ και των σκοτεινών κυκλωμάτων του, που νομίζουν ότι έχουν κληρονομήσει το μαγαζί της οικογένειάς τους. Θα ψηφίσει Δημαρά στην Αττική, παρά το γεγονός ότι ο Σγουρός είναι φίλος του. Θα το πράξει όμως γιατί: «Το να σε χαστουκίζουν και να στρέφεις το άλλο μάγουλο σε ένα ιδεατό κόσμο ίσως να ήταν και ωραίο, στον πραγματικό κόσμο που ζούμε μπορεί και να είναι ύποπτο»".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΜΑΤωσαν την Ελλάδα".
 
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δυνάμεις των ΜΑΤ, με χρήση χημικών και βίας, απομάκρυναν τους διαμαρτυρόμενους εργαζομένους από την είσοδο της Ακρόπολης. Είχαν εντολή να ανοίξουν τον αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο είχαν αποκλείσει έκτακτοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς εργασίας τους".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πιο γρήγορο και απ΄τη Δημοκρατία. Το Fast track παρακάμπτει Βουλή, νόμους, δικαστήρια".
 
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση, αλλά και σειρά «παροχών» στους όρους δόμησης, στη χρήση αιγιαλού, βυθού, δασικών εκτάσεων, στην έγκριση προσχώσεων, υποθαλάσσιων αγωγών και τεχνητών υφάλων, προβλέπει για λίγους και... εκλεκτούς επενδυτές το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις".
 
ΕΣΤΙΑ: "Φαύλος κύκλος φόρων-εσόδων".
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι κυβερνώντες παρασύρονται από τους γραφειοκράτες, οι οποίοι τους πείθουν ότι αν αυξηθούν οι φόροι κατά ένα ποσοστό, θα αυξηθούν κατά σχεδόν ανάλογο ποσοστό και τα φορολογικά έσοδα. Ενώ αυτό δεν ισχύει. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Οι φόροι αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται".
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο".
 
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Μικρός αριθμός διαμαρτυρόμενων συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν ικανός να προκαλέσει χθες μείζον θέμα δημόσιας τάξης, ευρυθμίας και διεθνούς εικόνας της χώρας. Η πρωτοφανής οχύρωσή τους εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως, ως έσχατο κατ΄αυτούς μέσο πίεσης για ικανοποίηση των αιτημάτων τους (πρόσληψη και καταβολή δεδουλευμένων), αλλά και η εξ ίσου πρωτοφανής έφοδος των ΜΑΤ στην Ακρόπολη με σκοπό την απελευθέρωση του χώρου, άφησαν αλγεινές εντυπώσεις".
 
Ο ΛΟΓΟΣ: "Στασιμοπληθωρισμός και ύφεση... εκρηκτικό μείγμα για κοινωνικές αναταράξεις".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "χαρακτηριστικά οικονομίας σε βαθιά ύφεση με την ανεργία να καλπάζει, το μισθό να χάνει την αγοραστική του αξία και την ανεργία να φουντώνει παρουσιάζει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Το "μείγμα" με το στασιμοπληθωρισμό σε πρώτο πλάνο και τη βαθιά ύφεση μπορεί να προκαλέσει ρευστότητα στην κοινωνία η οποία είναι άγνωστο το που μπορεί να οδηγηθεί".
 
ΤΑ ΝΕΑ: "Το δάκρυ της Αθήνας".
 
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "από τη στιγμή που μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενων συμβασιούχων του Δημοσίου κατέλαβαν την Ακρόπολη για να πιέσουν το υπουργείο Πολιτισμού να δεχτεί τις διεκδικήσεις τους, όλα ήταν προδιαγεγραμμένα. Τα ΜΜΕ όλου του κόσμου ήταν φυσικό να στρέψουν τα φώτα τους στον Ιερό Βράχο. Η εικόνα που μετέδωσαν ήταν ένα χαστούκι για τη χώρα μας - κι ας είναι η Ακρόπολη το υπ΄αριθμόν ένα σύμβολο του ελληνικού τουρισμού. Η επέμβαση των ΜΑΤ, με βιαιοπραγίες και δακρυγόνα, ολοκλήρωσε τη διαπόμπευση της Ελλάδας".
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Μας κοροϊδεύουν. Ερχονται νέα μέτρα μετά τις εκλογές".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ελληνική κυβέρνηση πάντως δηλώνει και πάλι δια του Γ. Πεταλωτή ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους", δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα".
 
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"ΣΟΚ με ονόματα πολιτικών στα ομόλογα!"
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διάλογοι-ντοκουμέντα στην Εξεταστική κόβουν την ανάσα και δείχνουν ότι στοιχεία υπάρχουν, αλλά κάποιοι κάνουν τους κωφούς, τυφλούς και άλαλους. Στο φως τα πρακτικά για τις μίζες και τις βαλίτσες με τα δις".
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κυβερνητικές ψευτιές. Απάτη η ενοχοποίηση μισθών για τα ελλείμματα στις πρώην ΔΕΚΟ".
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφού έβαλαν τις ΔΕΚΟ στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, αφού οργίασαν με την εξαγορά συνειδήσεων και το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος μαζί με τους εργατοπατέρες τους, τώρα εφευρίσκουν ως λόγο της ιδιωτικοποίησής τους τους μισθούν των εργαζομένων, που δήθεν ευθύνονται για το υψηλό κόστος και τα ελλείμματα".
 
City Press: "Ελληνική χρεοκοπία made in Germany".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο διοικητής της Bundesbank κ. Βέμπερ υπέρ της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Ζητεί και την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Εξι οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προτείνουν ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας".
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πράσινη πύλη για τη Θεσσαλονίκη".
 
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ερχεται με «μαύρο πανωφόρι». Ο Καλλικράτης για όλους τους δήμους.
 
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΕΞΠΡΕΣ: "«Μνημόνιο» με τις τράπεζες για διοχέτευση ρευστότητας".
 
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ των τραπεζών και των συναρμόδιων υπουργείων θα δεσμευθούν οι τράπεζες για τη διοχέτευση στην αγορά του 30% των εγγυήσεων που τους δόθηκαν από το κράτος".
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Ρευστότητα και κίνητρα για εξαγωγές".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την επιχειρηματικότητα που παλεύει κόντρα στις αντιξοότητες και γεννά ελπίδες για επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη, εξήρε ο πρωθυπουργός. Τάχθηκε υπέρ της θέσπισης καθαρών και απλών κανόνων μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματιών".
 
ΚΕΡΔΟΣ: "Σήμα ελεγκτικού συναγερμού σε όλες τις εφορίες της χώρας".
 
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ασφυκτική πίεση για ανάκαμψη των εσόδων οδηγεί τις ελεγκτικές Αρχές της χώρας σε ένα πραγματικό σάρωμα της αγοράς μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο θα διενεργηθούν 50.000 προσωρινοί έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ. Πρώτες στις λίστες θα τεθούν οι δραστηριότητας... υψηλής επικινδυνότητας".
 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ταχύτατες διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις".
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σύγχρονο πλαίσιο για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων, μέσω ρυθμίσεων που διευκολύνουν την προσέλκυσή τους, δημιουργείται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου