Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Σκληρή αντιπαράθεση Κυπριακών Αερογραμμών και Eurocypria για τις θέσεις εργασίας

Λευκωσία: Την πορεία συνένωσης των δύο κυπριακών αερομεταφορέων συζήτησαν σήμερα οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών και η διεύθυνση της εταιρείας. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των συντεχνιών αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα παρουσιαστεί στις συντεχνίες σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης και για τις δύο εταιρείες, ενώ θα συζητηθεί και η δομή που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο εταιρειών.

Εργαζόμενοι και εταιρεία συμφωνούν ότι οι προϋποθέσεις για αποχώρηση από τις δύο εταιρείες θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι έστω κι αν ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν δεν θα ξεκαθαρίσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ημερομηνία που τερματίζεται ο κύκλος εργασιών της Eurocypria.

Συντεχνίες και διεύθυνση συμφωνούν ακόμα ότι πριν από τη συνένωση θα πρέπει η κυβέρνηση, αφού πρώτα έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευθετήσει τις οφειλές της Eurocypria.

Έντονες αντιδράσεις από τις συντεχνίες των ΚΑ

Οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών διατυπώνουν αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγχώνευση με την Eurocypria.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της συντεχνίας ΣΥΝΥΚΑ, Ανδρέας Πιερίδης ανέφερε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η ανάληψη από τις Κυπριακές Αερογραμμές των οικονομικών υποχρεώσεων της Eurocypria που ανέρχονται, όπως είπε, στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αν γίνει αυτό, πρόσθεσε, τότε οι Κυπριακές Αερογραμμές θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Eurocypria πτωχεύει, κλείνει ο κύκλος εργασιών της και μεταφέρεται στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Επεσήμανε ότι πρέπει να προηγηθεί σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης και για τις δύο εταιρείες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν τελικά δεν το αποδεχθεί ο απαιτούμενος αριθμός, πρέπει να υπάρξει αναγκαστική έξοδος από τους εργαζόμενους στη Eurocypria.

Η θέση των πιλότων της Eurocypria

Ο Πρόεδρος των Πιλότων της Eurocypria, Ανδρέας Καλός ανέφερε ότι δεν βλέπει το λόγο γιατί κάποιοι πιέζουν από τώρα, για σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, αφού όπως επεσήμανε δεν θα υπάρχει χρόνος οι εργαζόμενοι να αξιολογήσουν το σχέδιο και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Πρέπει, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί το νέο σχήμα, να διαφανεί ποιες είναι οι ανάγκες και τότε να ληφθούν οι αποφάσεις.

Ο κ. Καλός ανέφερε ότι εξ΄ όσων γνωρίζει η Eurocypria δεν θα μεταφέρει χρέη στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού θα μεταβεί, όπως είπε, ως εταιρεία με σημαντικό κύκλο εργασιών.

Μόνο το υγιές κομμάτι της Eurocypria να ενσωματωθεί στις ΚΑ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, Κυριάκος Κυριάκου, δήλωσε ότι με το κλείσιμο της Eurocypria θα πρέπει μόνο το υγιές της κομμάτι να ενσωματωθεί στις Κυπριακές Αερογραμμές ώστε να προσδώσει, όπως είπε, αξία. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κυριάκου είπε πως εάν οι Κυπριακές Αερογραμμές αναλάβουν όλες τις υποχρεώσεις της Eurocypria δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουν και η εταιρεία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Για τις Κυπριακές Αερογραμμές, πρόσθεσε ο κ. Κυριάκου, δεν υπάρχει καθόλου η λέξη συγχώνευση.

Υπέδειξε ακόμα ότι ούτε ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας εισηγήθηκε κάτι τέτοιο, αφού απαγορεύεται ρητά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικρατέστερη επιλογή, είπε ο κ. Κυριάκου είναι η απορρόφηση των εργασιών της Eurocypria από τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου