Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό, υπό το φως των απευθείας συναντήσεων των δύο ηγετών, της αναμενόμενης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ τον προσεχή Νοέμβριο, της έκθεσης προόδου της Τουρκίας από την ΕΕ, και της συζήτησης για τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος γράφει επίσης για ενδεχόμενη άτυπη συνάντηση Χριστόφια-Ερντογάν στην Αθήνα, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές, καθώς και για τα επεισόδια έξω από το Τσίρειο Στάδιο που προκάλεσαν οπαδοί του Απόλλωνα μετά τον αγώνα της ομάδας τους με τον ΑΠΟΕΛ.


Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ανοίγουν κεφάλαια για την Τουρκία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η έκθεση προόδου για την Τουρκία, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, θα είναι περιέργως θετική για την Αγκυρα και θα προτρέπει στο άνοιγμα κεφαλαίων. Αλλού, γράφει ότι σε τουρκικά κεφάλαια πέρασε και το ιστορικό ξενοδοχείο «Σαράι», και προσθέτει ότι σε διάστημα 15 μηνών έκλεισαν στα κατεχόμενα 656 τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στην τελική ευθεία για την έκθεση ΓΓ», γράφει ότι στο πιο απαιτητικό δεκαπενθήμερο της τρέχουσας διαδικασίας λύσης του Κυπριακού εισέρχονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι καλούνται να βρουν συγκλίσεις στο περιουσιακό που θα καθορίσουν τον τόνο και τις εισηγήσεις Μπαν Γκι-μουν στην έκθεση του Νοεμβρίου. Αλλού, γράφει για τα επεισόδια που προκάλεσαν νεαροί οπαδοί του Απόλλωνα έξω από το Τσίρειο Στάδιο, μετά τον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Θα δει Ερντογάν στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι προετοιμάζεται το έδαφος άτυπης συνάντησης Χριστόφια-Ερντογάν για το Κυπριακό την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Οκτωβρίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Αλλού, γράφει ότι η ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος», δεν επηρεάζει την Ε.Φ, όπως δηλώνει ο Υπουργός Αμυνας.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κρίση στην Πράσινη Γραμμή», γράφει ότι πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες οι διαμαρτυρίες από επιχειρηματίες και εργαζομένους για το είδος και τον τρόπο που γίνεται το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, μετά από τις καταγγελίες για παράνομο εμπόριο μέσω κατεχομένων. Αλλού, γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε αιτήματα δύο Ελληνοκυπρίων για να καταχωρήσουν έφεση σε απόφαση του ΕΔΑΔ που δεν τους αναγνώριζε το δικαίωμα στην κατοικία.

«Ανάχωμα στο απευθείας», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι με όπλα τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, και την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι λογικά, θα πρέπει να κερδηθεί η μάχη για την απόρριψη του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Αλλού γράφει, κάτω από σχετική φωτογραφία, για νέα επίθεση κατά του οικήματος της Προοδευτικής Αθήνας, με τους δράστες να βάφουν συνθήματα στους τοίχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου