Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Οι διεργασίες στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου, η επίσκεψη του Προέδρου της ΚΣΣΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι καταγγελίες για διπλοπωλήσεις ακινήτων σε πολυκατοικία στο Στρόβολο, η θλιβερή πρεμιέρα της κυνηγετικής περιόδου και η κατάθεση χτες του θεμέλιου λίθου του φράγματος της ΣΟλιάς από τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
 
Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι τα τεκταινόμενα της «υπόθεσης Παπασάββα», η έγκριση από το Δήμο Λευκωσίας των κονδυλίων που αφορούν την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η «καταιγιστική» εξάπλωση των πρακτορείων στοιχημάτων στην Πάφο και οι καταγγελίες ΕΛΑΖΩ και Οικολόγων για την εξαφάνιση του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Συγκλίσεις έστω και στα μικρά!» κάνει λόγο για «περιθώρια συνεννόησης σε Επιτροπή Αποζημιώσεων και Οργανισμό Γης, γράφοντας ότι ενόψει της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου, τα Ηνωμένα Εθνη θα προσπαθήσουν να επιτύχουν στις δυο εναπομείναντες μέχρι τότε συναντήσεις Χριστόφια – Ερογλου, συγκλίσεις έστω και σε περιφερειακά θέματα, όπως η Επιτροπή Αποζημιώσεων και ο Οργανισμός Γης στα οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης. Η «Αλήθεια» γράφει, επίσης, ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας επιστρέφει σήμερα το ποσό των 17.000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ωστόσο πως «ο σάλος που προκάλεσε η πράξη του συνεχίζεται».

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Ακάλυπτοι στο Κτηματολόγιο», αναφέρεται σε πέντε καταγγελίες στο ΤΑΕ για διπλοπωλήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολίτες αγόρασαν διαμερίσματα σε πολυκατοικία στο Στρόβολο όπου και κατοικούν εδώ και μερικά χρόνια, όταν όμως προσπάθησαν πρόσφατα να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας, πληροφορήθηκαν ότι για τα ίδια ακίνητα προϋπήρχαν, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, άλλα πωλητήρια έγγραφα. Αλλού αναφέρει πως «εγκρίθηκαν τα κονδύλια» για την Πλατεία Ελευθερίας και έτσι «οριστικά ο Δήμος Λευκωσίας προχωρά στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας».

«Η Σημερινή», με τίτλο «Μαύρη πρεμιέρα για την κυνηγετική περίοδο», αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε ένα νεκρό, ένα που χαροπαλεύει και 23 τραυματίες από τη χτεσινή πρώτη εξόρμηση των περίπου 55.000 κυνηγών για λαγούς και περδίκια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «σε απόκρημνη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην Πάφο άφησε την τελευταία του πνοή ο 43χρονος Αδάμος Παπαντωνίου από την Αγία Νάπα, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών». Αλλού «η Σημερινή» γράφει ότι «ΕΛΑΖΩ και Οικολόγοι «καταγγέλλουν σήμερα επισήμως στην Αστυνομία την εξαφάνιση μηχανήματος ακτινοθεραπείας».

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Καθορίζουν οδικό χάρτη», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιουλ κάλεσε εσπευσμένα τον Ερογλου στην Αγκυρα ενόψει συνάντησης της Νέας Υόρκης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η τουρκική πλευρά καθορίζει οδικό χάρτη ενόψει της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Νερβίς Ερογλου, με το βασικό της προσανατολισμό να είναι να μην φορτωθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο στη διαδικασία ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ το Δεκέμβριο. Γράφει επίσης πως στην Πάφο «πρακτορεία στοιχημάτων φυτρώνουν εν μια νυκτί», με το Δήμο της πόλης «να σηκώνει τα χέρια ψηλά» και να παραδέχεται ανοικτά πλέον ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την εξάπλωση που καταγράφεται και που λαμβάνει πλέον καταιγιστικό ρυθμό.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση έργων», γράφει ότι «σάρκα και οστά παίρνει άλλο ένα έργο, το φράγμα της Σολιάς, μετά από αιτήματα 50 ετών», αναφέροντας πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση Χριστόφια προχωρεί στην κατασκευή ενός σημαντικού έργου υποδομής, με προϋπολογισμένη δαπάνη 18 εκ. ευρώ, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να καταθέτει χτες το θεμέλιο λίθο του έργου. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου της ΚΣΣΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως σήμερα ο Τσαβούσογλου συναντάται και με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου