Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ισημερινός: Τραγωδία σε ορυχείο

Οι δύο χρυσωρύχοι που είχαν παγιδευτεί σε ορυχείο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, σε βάθος 150 μέτρων, από την 15η Οκτωβρίου, βρέθηκαν νεκροί χθες, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους διασώστες.

''Βρήκαμε τους δύο (χρυσωρύχους). Είναι νεκροί'', είπε ο Γκιόργκι Ραμίρες στις 19:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Κύπρου), μετά από ώρες αναζήτησης και εκσκαφών στο ορυχείο Κάσα Νέγρα, περίπου 405 χλμ. νοτιοδυτικά του Κίτο.


Δύο ακόμα εργαζόμενοι στο ορυχείο είχαν βρεθεί νεκροί το Σαββατοκύριακο, σε ευθεία αντίθεση με τις εικόνες ενθουσιασμού, χαράς και ανακούφισης στη Χιλή, όπου 33 εργαζόμενοι σε ορυχείο χαλκού και χρυσού διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από δύο και πλέον μήνες που παρέμεναν παγιδευμένοι στο υπέδαφος.

Στις 16:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Κύπρου) είχε σημειωθεί νέα υποχώρηση του εδάφους στο ορυχείο, που δυσχέρανε το έργο των διασωστών.

Η ελπίδα ήταν ότι οι δύο χρυσωρύχοι θα είχαν καταφύγει σε κάποιο σημείο όπου υπήρχε οξυγόνο, κι η ανακάλυψη νωρίτερα χθες μιας μπότας και μιας λάμπας είχε χαρακτηριστεί από τον υπουργό Φυσικών Πόρων Κάρλος Παρέχα ''θετική ένδειξη''.

Στην περιοχή βρίσκεται ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, που επέβλεπε την επιχείρηση με τη συμμετοχή περίπου 150 διασωστών. ''Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Δε χάσαμε ούτε στιγμή. Στόχος είναι να βρούμε τους εργαζόμενους στο ορυχείο, αν θέλει ο Θεός, ζωντανούς'', δήλωνε χθες.

Τα συμβάντα στα ορυχεία στη Χιλή και στον Ισημερινό προσήλκυσαν την προσοχή σε ζητήματα εργασιακής ασφάλειας στη Λατινική Αμερική, όπου παρά τη δραματική βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο από δυστυχήματα. Ενα από τα χειρότερα σημειώθηκε στην Κολομβία τον Ιούνιο, όταν πάνω από 70 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε ανθρακωρυχείο από έκρηξη αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου