Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η μυστηριακή λειτουργία της καρδιάς

Η διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα οφείλεται σ’ αυτήν την πολύπλοκη αντλία που λέγεται καρδιά. Ένας μυς που ακατάπαυστα δουλεύει, στέλλοντας το αίμα σε όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος. 

Βλέποντας την καρδιακή λειτουργία από μιαν άλλη φιλοσοφική θεώρηση, δεν μένει παρά να θαυμάσουμε αυτήν τη φυσική νομοτέλεια. Το μονότονο τικ-τακ της καρδιάς έχει έναν ακριβή ρυθμό. Έχει μια δυναμική που κρατάει το ζωντανό οργανισμό σε μια διαρκή εγρήγορση. Τα σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα, καθώς και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μπορούν να μετρήσουν και να ερευνήσουν σε βάθος αυτό το εκλεκτό ανθρώπινο όργανο.


Φυσιολογία
Ο John A. Kastov, στο έργο του «Τι πρέπει να ξέρω για τις καρδιακές αρρυθμίες» (Εκδ. Μαλλιαρής), στο Α’ κεφάλαιο σημειώνει για τη φυσιολογία της καρδιάς: «Η διαδικασία της κυκλοφορίας συντονίζεται από ένα ηλεκτρικό σύστημα (ερεθισματαγωγό σύστημα) το οποίο βρίσκεται μέσα στην καρδιά και όταν δεν λειτουργεί σωστά προκαλεί αρρυθμίες (…) Η καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κοίλο μυϊκό όργανο με τέσσερις κοιλότητες: Δύο κόλπους και δύο κοιλίες. Το αίμα από τις περισσότερες φλέβες του σώματος εισέρχεται στο δεξιό κόλπο, ο οποίος το εξωθεί προς τη δεξιά κοιλία μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας…». Βέβαια, πλήρης καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας θα απαιτούσε ολάκερες σελίδες. Κι αν κοιτάξει κανείς ένα λεπτομερή ιατρικό άτλαντα ανατομίας, θα διαπιστώσει πως το περίπλοκο αυτό μυϊκό σύστημα έχει αμέτρητες νευρικές διασυνδέσεις και αμέτρητους ινώδεις ιστούς.

Ηλεκτρικό όργανο
Μελετώντας τα ερεθίσματα της καρδιάς, καταλήγουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι ο μυς αυτός έχει ειδικευμένα καρδιακά κύτταρα που λειτουργούν ως ένας φυσιολογικός βηματοδότης. Ο John A. Kastov μιλά ακριβώς γι' αυτήν την πολύπλοκη λειτουργία, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο ειδικό τμήμα της καρδιάς που λέγεται φλεβόκομβος. Σύμφωνα με τον Kastov «παράγει μικρά ηλεκτρικά ερεθίσματα σε τακτικό ρυθμό, ο οποίος καθορίζεται από τις ανάγκες του σώματος. 
Νευρικές ίνες από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το μέρος εκείνο του νευρικού συστήματος το οποίο δεν ελέγχεται από τη θέλησή μας, κανονίζουν το ρυθμό με τον οποίο ο φλεβόκομβος απελευθερώνει ερεθίσματα». Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και τα ηχοκαρδιογραφήματα εκτιμούν τη λειτουργία των βαλβίδων και των καρδιακών παλμών. Η καρδιά κτυπάει περίπου 60 με 80 φορές το λεπτό. Αντιλαμβάνεται κανείς τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει στο σώμα αυτή η μυστηριακή και θαυμαστή διαδικασία.

Προστασία και πρόληψη

ΓΕΝΙΚΑ η καρδιά είναι η ίδια η ζωή. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να την προστατεύει. Οι ιατρικές συμβουλές πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Όχι μόνο στις παθήσεις και στις θεραπείες, αλλά, το κυριότερο στην πρόληψη. Προστατεύοντας την καρδιακή λειτουργία, προστατεύουμε γενικά την ίδια τη ζωή. Όσον αφορά στις βλαβερές συνήθειες που επηρεάζουν τον καρδιακό μηχανισμό, είναι πασίγνωστες. Αν αναλογιστούμε το μεγαλείο και τη δράση αυτού του οργάνου, οφείλουμε να εκτιμούμε την προσφορά του, γιατί απλά είναι ένα ιδιαίτερο και θαυμαστό κομμάτι της φυσικής εξέλιξης. Από τα αρχαία χρόνια, ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, τόνιζε πάντα ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Κι είχε απόλυτο δίκαιο. Η καρδιά είναι ένα αυτόνομο εργαλείο της ζωής, που πρέπει να προστατεύεται, ειδικά στη σύγχρονη εποχή όπου τα πράγματα, τα γεγονότα και οι συνθήκες διαβίωσης κάθε άλλο παρά βοηθούν την καρδιακή λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου