Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό και οι πληροφορίες για προσπάθειες για ''κλείσιμο'' του περιουσιακού, οι προειδοποιήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, οι προσπάθειες για μετατροπή της Κύπρου σε χρηματοοικονομικό κέντρο, το παρασκήνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2011, το πρόβλημα με τα κινητά τηλέφωνα στις Κεντρικές Φυλακές, και η δήλωση ανώτατου Βρετανού κατάσκοπου ότι τα πυρηνικά αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από την τρομοκρατία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Οι βαρόνοι και τα κινητά'', γράφει ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης θεωρεί ότι οι διαδικασίες εγκατάστασης συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές θα έπρεπε να γίνουν με μυστικότητα. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας άφησε άναυδο το ακροατήριο του European Policy Centre στις Βρυξέλλες, όταν είπε ότι είναι 50 χρόνια κομμουνιστής, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου υπάρχει για 85 χρόνια και αυτό δεν αλλάζει.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Χρειάζεστε νοικοκύρεμα'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, με διακριτικό αλλά και δηκτικό τρόπο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κυπριακή οικονομία. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κύπρο μαθητικές και φοιτητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, και ότι στο επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου η παρέλαση πέρασε μπροστά από την Πρεσβεία της Ελλάδας.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Κόψτε δαπάνες ζητά η Ευρωπαϊκη Τράπεζα'', γράφει ότι ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο να θέσει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να περικόψει τις κρατικές δαπάνες ώστε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Γράφει, επίσης, ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων τονίζει την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκταφής και ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων, αφού υπάρχει ο κίνδυνος περίπου 600 Ελληνοκύπριοι, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι, εάν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Σβήνουν ε/κ περιουσίες'', γράφει ότι οι συζητήσεις και πρωτίστως οι διευκρινίσεις που δίνει η τουρκική πλευρά στις συζητήσεις για το περιουσιακό, δεν επιτρέπουν στη διαδικασία να προχωρήσει ούτε ένα βήμα μπροστά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η τουρκική πλευρά, με θέσεις της, περιορίζει στο ελάχιστο τις προοπτικές επιστροφής περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Γράφει, επίσης, ότι ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τη διαχείριση νερού.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Πληθώρα αιτήσεων'', γράφει ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για μετατροπή της Κύπρου σε χρηματοοικονομικό κέντρο υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς καθότι, πέραν των 100 ξένων εταιρειών μέχρι το τέλος του χρόνου θα αδειοδοτηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δραστηριοποίηση στον χρηματοοικονομικό τομέα. Γράφει, επίσης, ότι κλίμα δυσφορίας επικρατεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, με επίκεντρο την πρόταση αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Τα πυρηνικά είναι μεγαλύτερη απειλή από την τρομοκρατία'', γράφει ότι ο ανώτατος κατάσκοπος της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι οι τρομοκράτες μπορεί να ξανακτυπήσουν στη Δύση με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, αλλά η εξάπλωση των πυρηνικών αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προειδοποίησε τον Τούρκο Υπουργό για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς ότι, εάν συνεχίσει να αμφισβητεί την ύπαρξη κράτους μέλους της ΕΕ, θα καταστεί Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Σε θέση μάχης κόμματα και υποψήφιοι'', γράφει ότι σε θέση μάχης μπαίνουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι για μια θέση στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, με το προεκλογικό κλίμα, επτά μήνες πριν, να οξύνεται και τις αντιπαραθέσεις να γίνονται πιο σκληρές. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δήλωσε ότι υπάρχουν φυσικές καταστροφές που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του και χρειάζεται η δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Γνώμη'', υπό τον τίτλο ''Δέλεαρ στον Ομήρου η προεδρία της Βουλής'', αναφέρεται σε πληροφορίες για συναλλαγές στα παρασκήνια, με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου να υποστηρίζεται για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Λεύκος Φυλακτίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, δήλωσε ότι ανατράπηκε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Στοχεύουν σε κλείσιμο του περιουσιακού'', γράφει ότι τα τελευταία γεγονότα αποτελούν το υπόβαθρο για τη βραχυπρόθεσμη επιδίωξη του ξένου παράγοντα να ''κλείσει'' το περιουσιακό το συντομότερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Γράφει, επίσης, ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πλήττει, εκτός από τον εθνικό ρόλο της παιδείας, και τις ζωές των ανθρώπων, αφού φέτος έχουν μείνει εκτός δημόσιας εκπαίδευσης 300 εκπαιδευτικοί λόγω περικοπών.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Μειώστε τις δαπάνες'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε την Κύπρο ότι πρέπει να φθάσει τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Γράφει, επίσης, ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αναγκάστηκαν να θανατώσουν 20 νεαρούς κροκόδειλους που κατασχέθηκαν από το Τελωνείο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όταν αφίχθηκαν με πτήση από την Ολλανδία, αφού ο εισαγωγέας δεν είχε εγκεκριμένο χώρο για φύλαξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου