Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Βραβεία σε κυπριακό ιστορικό ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ ''Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα'', που έχει ως θέμα τις καταστροφές σημαντικών μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εικόνων, αρχαιοτήτων και προσωπικών συλλογών μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας με το βραβείο ιστορικού ντοκιμαντέρ. Επίσης απέσπασε το Γ' Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, ενώ ήδη έχει αποσπάσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Αντζελες. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ντοκιμαντέρ, σε σενάριο Βασίλη Βασιλικού και σκηνοθεσία Τάκη Παπαγιαννίδη, επαναφέρει στο προσκήνιο το μέγα πρόβλημα της αποκοπής των ανθρώπων από τους γενέθλιους τόπους και τις μνήμες τους, πρόβλημα το οποίο προκύπτει μετά από κάθε στρατιωτική εμπλοκή (πχ Σερβία, Κόσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ), εντοπισμένο στην περίπτωση της Κύπρου σήμερα, 36 χρόνια μετά και με τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας. 

Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Κύπρου στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ και ο Τάκης Παπαγιαννίδης, με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, στα πλαίσια του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, το Σπίτι της Κύπρου και ο Νίνος Φενέκ Μικελλίδης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Επίσης, το ντοκιμαντέρ έχει επιλεγεί να διαγωνιστεί για τα βραβεία ''Οδυσσέας'' στο London Greek Film Festival που θα διεξαχθεί μεταξύ 8-15 Νοεμβρίου στην αγγλική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου