Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πού να επενδύσετε σήμερα €500 χιλιάδες

7 Ειδικοί δίνουν τα φώτα τους
Για χαρτοφυλάκιο μεσαίου ρίσκου σε ορίζοντα 5 χρόνων
 
Είστε  επενδυτής μεσαίου ρίσκου έχοντας στην άκρη €500 χιλιάδες για τις οποίες προβληματίζεστε το που να τα τοποθετήσετε ώστε να έχετε τις καλύτερες αποδόσεις με ορίζοντα 5 χρόνων; Το InBusinessNews για να σας βοηθήσει συνομίλησε με 7 ειδικούς, ζητώντας τους να διαμορφώσουν για εσάς το ιδανικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε μια περίοδο όπου παρατηρείται μια ομαλοποίηση της κατάστασης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 


Στο θέμα που ακολουθεί διαβάστε τις απόψεις του γενικού διευθυντή της Δήμητρας Επενδυτικής Νίκου Μιχαηλά, του διευθυντή διαχείρισης κεφαλαίων της Marfin CLR Χρίστου Καλογέρη, των οικονομικών αναλυτών Μάριου Μαυρίδη, Γιάννου Ασσιώτη, Πρόδρομου Προδρόμου και Πάμπου Παπαγεωργίου καθώς και του προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Χαράλαμπου Πετρίδη. 

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις των ειδικών:
Νίκος Μιχαηλάς
Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα κρατούσα τα χρήματα αυτά υπό τη μορφή μετρητών. Μετά θα επένδυα €100 χιλιάδες στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και €100 χιλιάδες στην μετοχή της ΟΠΑΠ διά το λόγο ότι είναι δύο τίτλοι με υψηλή μερισματική απόδοση. Τις υπόλοιπες €300 χιλιάδες θα τις επένδυα σε εταιρικά ομόλογα τα οποία μου προσφέρουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις. 

Χρίστος Καλογέρης
Με το 20% του ποσού θα αγόραζα ακίνητα στην Κύπρο ή το εξωτερικό μέσω funds, με το 40% θα αγόραζα μετοχές (10% στην Κύπρο και Ελλάδα και 30% σε Ευρώπη και ΗΠΑ). Με το υπόλοιπο 40% θα αγόραζα αξιόγραφα των κυπριακών τραπεζών τα οποία έχουν αποδόσεις που πλησιάζουν το 7%. 

Μάριος Μαυρίδης
Το 50% των €500 χιλιάδων θα το επένδυα σε πιστοποιητικά καταθέσεων τα οποία μου εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Το 20% του ποσού θα το επένδυα σε τραπεζικές μετοχές στο ΧΑΚ σταδιακά. Δηλαδή κάθε μήνα θα αγοράζω μετοχές αξίας €2,000 κάτι το οποίο θα μειώσει σημαντικά το ρίσκο μου και θα με βοηθήσει να κερδίσω όταν ξεκινήσει η άνοδος των μετοχών. Το υπόλοιπο 30% θα το επένδυα ισόποσα στα αξιόγραφα των κυπριακών τραπεζών τα οποία έχουν υψηλές αποδόσεις. 

Πάμπος Παπαγεωργίου
Θα επένδυα €150 χιλιάδες σε τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία έχουν αποδόσεις σήμερα 9,3%. Με  €150 χιλιάδες θα αγόραζα επίσης ένα πολύ καλό διαμέρισμα στο Βουκουρέστι ή τη Βουδαπέστη και για το υπόλοιπο ποσό θα έκανα δάνειο από την τράπεζα, €100 χιλιάδες θα επένδυα σε blue chips του γερμανικού χρηματιστηρίου καθώς πιστεύω πολύ στη δυναμική τους , ενώ τις υπόλοιπες €100 χιλιάδες θα τις είχα κλειδωμένες σε τραπεζικές καταθέσεις ώστε να εκμεταλλευτώ άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. 

Πρόδρομος Προδρόμου 
Την ώρα που για την Κύπρο δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ ή καθαρά σημάδια εξόδου από την κρίση, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις. Σε κατάσταση δημοσιονομικής επιτήρησης και όταν από πολλούς θεωρείται αρκετά πιθανή μια υποβάθμιση της Κύπρου από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης, ενώ ακόμα και αυτό το τραπεζικό μας σύστημα κρίνεται από το ΔΝΤ να χρειάζεται προσοχή, λόγω της μοιραίας πλατειάς διαντίδρασης με την ελλαδική αγορά, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι.Ίσως όμως γι’αυτό ακριβώς το λόγο να έχει αξία αυτή η συζήτηση και να χρειάζεται ιδιαίτερος προβληματισμός και συμβουλή. 
Δεν έχω τέτοια ιδιότητα ούτε και μπορώ σε καμία στιγμή να διανοηθώ ότι εκφράζω πρακτική άποψη για πιθανές επενδύσεις. Περιορίζομαι σε κάποια σχόλια μόνο.  

Το πρώτο, που αποτελεί και την “άλλη όψη”, είναι ότι πάντα μαζί με τις κρίσεις προκύπτει και νέα δυναμική της οικονομίας και, επομένως, νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Αν μιλάμε για μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες επενδύσεων, όπου η απόδοση θα αξιολογηθεί περισσότερο ως τακτικό εισόδημα τότε δεν μπορεί να μη σημειώσουμε ότι για τους γνωστούς λόγους του “μεταφερόμενου ανταγωνισμού” και της αδυναμίας παρέμβασης της δημόσιας εξουσίας, τα τραπεζικά επιτόκια παραμένουν στην Κύπρο συγκριτικά ψηλά.

Αν μιλάμε για μεσοπρόθεσμες υπεραξίες, δεν μπορεί ίσως τόσο εύκολα όσο άλλοτε να σκεφτούμε γενικά την “κλασική” κατεύθυνση της αγοράς ακινήτων, αφού είναι δύσκολο να περιμένει κανείς με σιγουριά μια δυναμική ανάλογη με εκείνη που ξέραμε στο παρελθόν. Ίσως κάποια ιδιαίτερα τμήματα αυτής της αγοράς που πιθανό να επηρεάζονται και από νέες πολεοδομικές κατευθύνσεις και καταναλωτικές προτιμήσεις...

Γενική διαπίστωση παραμένει, εξάλλου εδώ και καιρό, ότι οι χρηματιστηριακές αξίες βρέθηκαν τόσο χαμηλά που σε κάποιο μέλλον θα φέρουν αποδόσεις. Το μέλλον αυτό δεν μπορεί να χρονολογηθεί με καμία ακρίβεια, είναι όμως μπροστά και, λογικά, θα συγχρονισθεί γενικά με την έξοδο από την κρίση. Ενώ ξέρουμε, ακόμα, ότι σε μεγάλο βαθμό η σχετική εγχώρια (αλλά ίσως και η συνδεδεμένη ελλαδική) αγορά είναι εν πολλοίς “τραπεζοκινούμενη”.

Εντελώς προσωπικά θα ευχόμουν να μπορούσαμε να δούμε δυναμικές επενδύσεις  στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, σε νέους κλάδους της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας της γνώσης.  Είναι πεδίο στο οποίο, θεωρητικά, η χώρα μας έχει δυνατότητες και δυναμικό, αλλά δεν άνοιξαν ακόμα δρόμοι. Μπορεί να υπάρξουν ventures με ενίσχυση μάλιστα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και, ίσως, με διεθνείς συνεργασίες; Χωρίς αυτή ακόμη να μπορεί να εμφανιστεί ως “επενδυτική συμβουλή” είναι σίγουρα “χρυσή” κατεύθυνση για ολόκληρη την οικονομία.  

Γιάννος Ασσιώτης
Σε αυτή τη φάση για μια πιο βραχυπρόθεσμη επένδυση θα επένδυα το ποσό των €150 χιλιάδων στο αμερικανικό δολάριο. Για το ποσό που απομένει θα επένδυα €250 χιλιάδες στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και €100 χιλιάδες στη μετοχή της Marfin Popular Bank αφού θεωρώ πως έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. 

Χαράλαμπος Πετρίδης
Εάν έπρεπε να επιλέξω κάπου να επενδύσω αυτό το ποσό θα αγόραζα δύο χωράφια σε περιφερειακές περιοχές της Λευκωσίας όπως είναι η Λακατάμια και τα Λατσιά στα οποία οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και έχουν αρκετές προοπτικές ανόδου. 


Τελός για τις περυσινές εκτιμήσεις των αναλυτών πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου