Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και το μέλλον του κανονισμού, το θέμα της Eurocypria καθώς και η απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών να αναστείλει το δρομολόγιο Πάφος – Χήθροου από τον ερχόμενο Απρίλιο, δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο. 

Προβάλλονται, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, η πτώση αεροσκάφους τύπου τσέσνα, και η μη ανεύρεση του πιλότου του, ο τερματισμός των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού για την ανεύρεση 50χρονου Ρώσου υπηκόου και o τραυματισμός δύο τουριστών στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσία, όταν το λεωφορείο τους κτύπησε εκσκαφέα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τα έγγραφα της παραπλάνησης» και γράφει ότι Κυβέρνηση και Eurocypria παρουσίαζαν σαν κερδοφόρα την εταιρεία, για να πείσουν τους βουλευτές να εγκρίνουν τα 35 εκ, ενώ αυτή ήταν ζημιογόνα. Στους βουλευτές έλεγαν ότι θα είχε κέρδη 500.000 ευρώ το 2010, ενώ τελικά είχε ζημιές άνω των 10 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι οι υποψήφιοι οδηγοί θα εξετάζονται με προσομοιωτές, θα υποβάλλονται και σε θεωρητική εξέταση, ενώ θα εξετάζονται και σε ειδικούς ελιγμούς.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μαγείρεψαν στοιχεία που τα’ χαψε η Βουλή» και γράφει ότι από τον Μάρτιο γνώριζε ο Υπουργός Οικονομικών τα άσχημα οικονομικά στοιχεία της Eurocypria για το 2010, ενώ φέρεται να είχε λάβει προφορικά το ίδιο μήνυμα από το Φεβρουάριο όταν κατέθετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση του κεφαλαίου της εταιρείας με 35 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι μικρό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα με μόνο επιβάτη τον πιλότο, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού. Η ομάδα διάσωσης βρήκε το αεροσκάφος, αλλά αγνοείται ακόμη ο πιλότος και το μαύρο κουτί.

«Η Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Προκάλεσαν μπάχαλο για το ‘απευθείας εμπόριο’» γράφει ότι απαράδεκτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε λανθασμένα μηνύματα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών, με αποτέλεσμα νέα ανακοίνωση να αναφέρει ότι τα κατεχόμενα δεν είναι τρίτο κράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για μπλοκάρισμα της αυριανής συζήτησης θέματος Ντάουνερ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Νέα μάχη για το απευθείας» γράφει ότι η τύχη του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο αναμένεται τελικά να κριθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διαδικασία εξασφάλισης της απαραίτητης πλειοψηφίας, 378 ψήφων από σύνολο 754, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αφού οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Αλλού γράφει ότι μακάβριο κύκλωμα αποκαλύπτεται μετά το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» για την έρευνα εις βάρος λειτουργού νεκροτομείου και αναφέρει ότι λεπτομερή ενημέρωση ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ανησυχίες ΑΚΕΛ για τις τ/κ προτάσεις» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να ληφθούν σοβαρά οι ανησυχίες του κόμματος γύρω από τις τ/κ προτάσεις για το περιουσιακό. Αλλού γράφει ότι τερματίστηκαν χθες βράδυ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού για την ανεύρεση 50χρονου Ρώσου υπηκόου. ο οποίος εξαφανίστηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού το πρωί της Δευτέρας, ενώ μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνισή του.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο «Οι ΚΑ κόβουν το δρομολόγιο Πάφος – Χήθροου» γράφει ότι από την ερχόμενο Απρίλιο, οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν να αναστείλουν το δρομολόγιο Πάφος – Αεροδρόμιο Χήθροου στο Λονδίνο το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την βδομάδα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών. Αλλού γράφει δύο τουρίστες τραυματίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσία όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν κτύπησε εκσκαφέα.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Φωτιά πήρε η Γαλλία» και γράφει ότι εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο συνταξιοδοτικό και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις να βγουν εκτός ελέγχου και να προκληθούν μεγάλες ταραχές. Αλλού γράφει ότι σε προσωπικό στοίχημα Σταυράκη εξελίσσεται το θέμα άντλησης του 1 δις. ευρώ από τις ξένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου