Σε απεργία κατέρχονται από τις 13:30 οι κυβερνητικοί ωρομίσθιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Οι εταιρείες SwissPort και LGS προχώρησαν στην απόλυση 33 υπαλλήλων που εργάζονται ως ωρομίσθιο προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Πάφου, λόγω της άρνησης τους να δεχτούν τη νέα θέση που τους προσφέρεται μέσω της αναδιοργάνωσης των εταιρειών.
Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τερματίσουν τις υπηρεσίες τους λόγω κατάργησης της θέσης τους που ισοδυναμεί με πλεονασμού αλλά η ενέργεια αυτή των εταιρειών οδήγησε τους εργαζόμενους στη λήψη από το πρωί απεργιακών μέτρων.
Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τερματίσουν τις υπηρεσίες τους λόγω κατάργησης της θέσης τους που ισοδυναμεί με πλεονασμού αλλά η ενέργεια αυτή των εταιρειών οδήγησε τους εργαζόμενους στη λήψη από το πρωί απεργιακών μέτρων.
Τους εργαζόμενους επισκέφθηκαν οι βουλευτές Πάφου Φειδίας Σαρίκας και Αντώνης Αντωνίου, οι οποίοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτες και παράνομες τις απολύσεις, αφού οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εκείνες τις θέσεις με βάση συμφωνία που έγινε μεταξύ των συντεχνιών, του Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Συγκοινωνιών και του στρατηγικού επενδυτή που ανέλαβε τη διαχείριση των υπηρεσιών του αεροδρομίου.
Η συμφωνία προέβλεπε την παραμονή των ωρομίσθιων υπαλλήλων επίγειας εξυπηρέτησης στις θέσεις τους με τους ίδιους όρους εργοδότησης που είχαν όταν εργοδοτούνταν από την Κυβέρνηση. Οι δύο βουλευτές υποσχέθηκαν να θέσουν προς συζήτηση το θέμα άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καλώντας ταυτόχρονα τα δύο εμπλεκόμενα στη διαφορά Υπουργεία, το Οικονομικών και το Συγκοινωνιών και Εργων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οι δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στα διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου Swissport και LGS Handling σε ανακοίνωσή εκφράζουν τη λύπη τους για την ταλαιπωρία που υφίσταται το ταξιδιωτικό κοινό λόγω της παράνομης και παράτυπης απεργίας αφού όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εταιρειών, το θέμα αφορά 42 τέως κυβερνητικούς ωρομίσθιους εργάτες οι απαιτήσεις των οποίων δεν αφορούν τις δύο εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών αλλά την Κυβέρνηση.
Στην απεργία οδήγησε, σύμφωνα με τις εταιρείες το γεγονός ότι στις αρχές Ιουνίου 2005 η κυβέρνηση σύναψε συμφωνία ανάπτυξης και διαχείρισης των αερολιμένων με την Hermes Airports.
«Στις 21 Ιουλίου 2005», συνεχίζει η ανακοίνωση, «κατόπιν πιέσεων η κυβέρνηση, μέσω του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, συνήψε συμφωνία με τις συντεχνίες ΣΕΚ ΠΕΟ και ΔΕΟΚ η οποία διασφάλιζε στους εργαζόμενους ωρομίσθιους κυβερνητικούς υπαλλήλους που θα επέλεγαν να συνεχίσουν να εργάζονται στους αερολιμένες το συνεχές της απασχόλησης τους μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους».
«Η Hermes Airports», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όχι μόνο δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση σε σχέση με τη πρόνοιες της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 2005 αλλά και επιβεβαίωσε τη θέση αυτή με μεταγενέστερη συμφωνία η οποία σαφώς αναφέρει ότι η Hermes σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύεται με την συμφωνία Υπουργείου Οικονομικών και Συντεχνιών της 21ης Ιουλίου 2005».
«Το ίδιο», προστίθεται «ισχύει και για τις δύο επιλεγείσες εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, Swissport και LGS Handling με τις οποίες η Hermes Airports υπέγραψε συμφωνίες τον Απρίλιο του 2008 και οι οποίες δεν δεσμεύονται ούτε αυτές από τις πρόνοιες της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες προέβησαν σε αναδιοργάνωση από τα μέσα του 2009 η οποία υλοποιήθηκε όσον αφορά το σύνολο των πέραν των χιλίων υπαλλήλων των δύο εταιρειών και η οποία όμως έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τους 42 τέως κυβερνητικούς ωρομίσθιους εργάτες, στους οποίους προτάθηκαν θέσεις στην νέα δομή με τις ίδιες απολαβές που απολάμβαναν αλλά δυστυχώς τις απέρριψαν.
Η θέση των δύο εταιρειών είναι ότι οι επηρεαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν αυτά που έχουν συμφωνήσει αλλά από τα μέρη με τα οποία έχουν συμφωνήσει, δηλαδή την Κυβέρνηση.
«Είναι φανερό», καταλήγει η ανακοίνωση «από τα πιο πάνω ότι οι δύο εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και καλούν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, ήτοι την Κυβέρνηση και τις συντεχνίες να επιλύσουν άμεσα το θέμα που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία των αερολιμένων και οδηγεί σε ταλαιπωρία του ταξιδιωτικού με επιπτώσεις στην ευαίσθητη τουριστική βιομηχανία και την οικονομία εν γένει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου