Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η υιοθέτηση από την Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του Σώματος σε σχέση με το απευθείας εμπόριο κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους είναι τα επεισόδια μετά τον αγώνα Απόλλωνα – ΑΠΟΕΛ και οι ανησυχίες της ΟΕΒ σε σχέση με το εμπόριο διά μέσου της Πράσινης Γραμμής. 
 
 
Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τύφλωσαν κάμερες - αστυνομία», γράφει ότι οι χούλιγκαν με φωτοβολίδες εμπόδισαν τις κάμερες να καταγράψουν τους πρωταγωνιστές των προχθεσινών επεισοδίων στον αγώνα Απόλλωνα – ΑΠΟΕΛ και σημειώνει ότι οι έρευνες είναι ακόμη στο σκοτάδι. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου θα ζητήσει από τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις της Γιουροσύπρια. 
 
Ο «Πολίτης», με τίτλο «Παρελθόν το απ’ευθείας», γράφει ότι με 18 ψήφους έναντι 5 απερρίφθη η νομική βάση της Κομισιόν για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και ότι η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αφού θέτει ουσιαστικά τέρμα στη συζήτηση του απευθείας εμπορίου, επιστρέφοντας τον Κανονισμό στην Κομισιόν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αλλαλούμ επικρατεί για το νόμο για το κάπνισμα και ότι από τη μια αλλάζουν το νόμο και από την άλλη τον επεκτείνουν. 
 
«Η Σημερινή», με τίτλο «Σφίξτε τα λουριά», γράφει ότι σοβαρές ανησυχίες για στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά, συνεπεία του κανονισμού για το εμπόριο μέσω της ‘πράσινης γραμμής’ εκφράζει η ΟΕΒ και προσθέτει ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο κυπριακές βιομηχανίες. Αλλού προβάλλει οδοιπορικό της «Σ» στο δρόμο Λιμνίτη και γράφει ότι έχει επικίνδυνες και απότομες στροφές που κατέστησαν αναγκαίες για να μην επηρεαστούν αγροτεμάχια που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. 
 
«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Πρώτη μάχη με κέρδος», γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου σφράγισε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Σώματος διά της οποίας διαπιστώνεται ότι η νομική βάση του επίμαχου Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «δεν είναι κατάλληλη». Αλλού σε αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ γράφει για καταθέσεις - σοκ εναντίον λειτουργού νεκροτομείου κρατικού νοσηλευτηρίου και προσθέτει ότι η πειθαρχική έρευνα του Υπουργείου Υγείας είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα. 
 
Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Υπερίσχυσε η Νομιμότητα», γράφει ότι με πλήρη δικαίωση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ισοδυναμεί η υιοθέτηση από την Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου της γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του ευρωπαϊκού αυτού οργάνου για το γνωστό ζήτημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στους εργαζομένους των Κυπριακών Αερογραμμών και της Γιουροσύπρια το σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης. 
 
Η «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το απευθείας εμπόριο θα υπέσκαπτε την Κύπρο» γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε με 18 ψήφους υπέρ και 5 κατά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παραγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία για να εφαρμόσει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία δρόμου με πολλά σκουπίδια στη Νάπολη της Ιταλίας και γράφει ότι αρχές του χρόνου το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη ότι η ιταλική κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου