Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Apple: Η θεωρία του Νεύτωνα δεν την αφορά

Μπορεί η θεωρία του Νεύτωνα να έλεγε πως τα μήλα έλκονται προς τα κάτω όταν πέσουν από τη μηλιά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κέρδη της Apple έχουν ακριβώς αντιθετη άποψη αφού ήταν τα ψηλότερα στην ιστορία της εταιρείας για το  δ΄ τρίμηνο της δημοσιονομικής χρήσης. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων του αμερικανικού κολοσσού ανήλθαν στα 4,31 δισ. δολάρια ή 4,64 δολ. ανά μετοχή με ποσοστό αύξησης 70%, ενώ τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα 20,34 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η Apple είχε εμφανίσει κέρδη 2,53 δισ. δολαρίων κι έσοδα 12,21 δισ. δολαρίων. 


Το μικτό περιθώριο ήταν 36,9% στο φετινό δ΄ τρίμηνο. Οι διεθνείς πωλήσεις αναλογούν στο 57% των εσόδων στο τρίμηνο.

Η Apple πούλησε 3,89 εκατ. Macs στη διάρκεια του τριμήνου, που αντιστοιχεί σε αύξηση 27% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η εταιρεία διέθεσε 14,1 εκατ. iPhones, σημειώνοντας αύξηση 91%, ενώ οι πωλήσεις των iPods υποχώρησαν κατά 11% στα 9,05 εκατ. Η Apple πούλησε επίσης 4,19 million iPads στο τρίμηνο.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε έσοδα που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια και κέρδη μετά φόρων άνω των 4 δισ. δολαρίων -και τα δύο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα", δήλωσε ο CEO της Apple, Steve Jobs. 

"Οι πωλήσεις 14,1 εκατ. iPhone υπερέβησαν κατά 91% τις αντίστοιχες περυσινές, ξεπερνώντας με άνεση τις 12,1 εκατ. συσκευές που διέθεσε η RIM στο τελευταίο τρίμηνο. Έχουμε μερικές ακόμη εκπλήξεις για το υπόλοιπο του ημερολογιακού έτους", συμπλήρωσε.

"Είναι συναρπαστική η απόδοση και η δύναμη της επιχειρήσής μας, που παρήγε σχεδόν 5,7 δισ. δολάρια σε ταμειακές ροές από δραστηριότητες στη διάρκεια του τριμήνου", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής, Peter Oppenheimer. "Κοιτώντας μπροστά, στο πρώτο τρίμηνο της δημοσιονομικής χρήσης 2011, αναμένουμε έσοδα ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 4,80 δολαρίων".

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η τιμή της μετοχής της Apple ξεπέρασε τα 300 δολ. σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου