Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Time Management

Η ζωή είναι μικρή και γίνεται ακόμη μικρότερη όταν σπαταλάς το χρόνο σου. Μια που είναι Σεπτέμβριος, βάλε στόχο: οργάνωσε το χρόνο σου σωστά για να κάνεις όλα όσα θέλεις καθημερινά και να πετυχαίνεις πάντα τους στόχους σου. 

Το δεδομένο είναι ένα: η ημέρα έχει 24 ώρες και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και ισχύει είτε είσαι καλλιτέχνης είτε πρωθυπουργός. Το χρόνο δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε. 

Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το χρόνο που διαθέτουμε. 

Η φίλη μου η Γιώτα προφανώς την κατέχει αυτήν τη γνώση, γι’ αυτό παρόλο που είναι παντρεμένη, με δύο παιδιά στο δημοτικό και επιτυχημένη επαγγελματίας, καταφέρνει στο τέλος της ημέρας να κάνει check στο filofax όλες τις υποχρεώσεις που είχε σημειώσει. Εγώ, από την άλλη, αν μπορέσω να πραγματοποιήσω τους μισούς από τους -εκτός δουλειάς- στόχους της ημέρας (μη φανταστείς τίποτα μεγαλεπήβολα σχέδια, πληρωμή λογαριασμών, ραντεβού για καφέ, super market κτλ.), είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Και δεν ανήκω και στις χειρότερες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε συχνά «Δεν έχω χρόνο να κάνω γυμναστική, να μαγειρέψω, να δω τους φίλους μου, να μάθω μια ξένη γλώσσα» ή οτιδήποτε άλλο θεωρεί ο καθένας ότι δεν προλαβαίνει να κάνει. Πρόκειται όμως για μία μεγάλη ψευδαίσθηση. Όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο. 

Αν θέλεις να αποκτήσεις γυμνασμένο σώμα, σταμάτα να ποτίζεις όλη ημέρα τα μποστάνια σου στο FarmVille και χρησιμοποίησε το χρόνο να πας στο γυμναστήριο. H Ελένη, μία άλλη φίλη μου, που δεν έβρισκε το χρόνο να δει τις επίσης παντρεμένες και πολυάσχολες φίλες της, κάνει το εξής: κάθε Κυριακή πρωί οι τέσσερις κυρίες μαζεύονται στο σπίτι τής μιας, μαγειρεύουν και συζητάνε τα θέματά τους. Φεύγοντας η καθεμιά όχι μόνο έχει συναντήσει τις φίλες της, αλλά παίρνει μαζί της και φαγητό για την οικογένειά της. Η λογική 2 σε 1 εφαρμόζεται πολύ συχνά στο εξωτερικό για εξοικονόμηση χρόνου από επιτυχημένες επαγγελματίες που συνδυάζουν π.χ. την ώρα του τζόκινγκ με εκείνη των meetings -«Αν θέλεις να συζητήσεις κάτι σοβαρό μαζί μου, φόρεσε τα αθλητικά σου και συνάντησέ με στο πάρκο». Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που έκανε η Heather Graham στην ταινία Gray Matters, η οποία συνδύαζε τις συνεδρίες με την ψυχολόγο της με το bowling ή την αναρρίχηση κλειστού χώρου για να γυμνάζεται και να κάνει και την ψυχοθεραπεία της. Υπάρχουν τρόποι λοιπόν να κάνουμε όλα όσα θέλουμε ή πρέπει, αρκεί να ανακαλύψουμε το σύστημα εκείνο που θα μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας όσο καλύτερα μπορούμε και κυρίως να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητά μας.

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο
Όλοι έχουμε γαλουχηθεί ακούγοντας πως ο «ο χρόνος είναι χρήμα». Η παλιά ερμηνεία του motto, μας λέει ότι όσο πιο πολλές ώρες δουλεύουμε τόσο πιο πλούσιοι θα γίνουμε. Τα τελευταία χρόνια, όμως, που όλοι χαθήκαμε σε δουλειές με ανύπαρκτα ωράρια και εκτιμήσαμε τη σημασία του χρόνου -και κυρίως του ελεύθερου- το παλιό ρητό μεταφράζεται διαφορετικά «ο χρόνος είναι ένα νόμισμα με μεγάλη αξία». Κάθε πρωί κατατίθενται 24 ώρες στο λογαριασμό σου. Το πώς θα τις ξοδέψεις ή πώς θα τις επενδύσεις σωστά για να κερδίσεις το maximum είναι δική σου υπόθεση. Τι σημαίνει όμως κερδίζω χρόνο; Να τον κάνω τι; Ό,τι θέλεις. Το όλο concept της σωστής διαχείρισης χρόνου στηρίζεται στο δεδομένο ότι όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψεις με τις υποχρεώσεις σου τόσο περισσότερο θα μπορείς να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν και σε ευχαριστούν μόνη σου ή με τους ανθρώπους που θέλεις. Είτε οι στόχοι σου αφορούν στην επόμενη ημέρα ή εβδομάδα είτε πρόκειται για το πλάνο της ζωής σου, θα επιτευχθούν όλα καλύτερα και ταχύτερα αν βασιστείς σε ένα σωστό οργανόγραμμα με το οποίο θα ορίζεις προτεραιότητες, θα θέτεις στόχους και θα τους πραγματοποιείς. Η Αγγελική είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας με σωστό time table. Από όταν ήμασταν ακόμα στο γυμνάσιο, έλεγε: «Μέχρι τα 25 θα τελειώσω το διδακτορικό μου, μέχρι τα 30 θα παντρευτώ και μέχρι τα 35 θα έχω κάνει δύο παιδιά». Τα έκανε όλα και εν τω μεταξύ πρόλαβε να μάθει τρεις ξένες γλώσσες, έχει μία καλοπληρωμένη δουλειά, βρίσκει χρόνο να παίζει τένις (στο οποίο οφείλει και το άψογο σώμα της), ενώ την κοινωνική της ζωή δεν τη λες καθόλου μίζερη. Η Αγγελική όμως ποτέ δεν άφηνε κάτι για αργότερα και ποτέ δεν καθόταν μπροστά στην τηλεόραση με τις ώρες. 

Ώρες λειτουργίας
«Χρόνος η ημέρα» λέει πάντα η μαμά μου, υπονοώντας ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο μπορείς να κάνεις τόσα πολλά ώστε να έχεις την αίσθηση της παράτασης χρόνου. Ο μόνος παράγοντας που μας σταματά όμως είναι η έλλειψη οργάνωσης, αφού συνήθως κάνουμε πράγματα με λάθος τρόπο και λάθος σειρά. Και μη νομίζεις ότι όσοι τα προλαβαίνουν όλα είναι πράσινα ανθρωποειδή με κεραίες. Είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που κάνουν σωστό προγραμματισμό, ελέγχουν τη ζωή τους και την κατευθύνουν προς τα εκεί που θέλουν. Κάποιοι βέβαια αρνούνται να οργανώσουν την καθημερινότητά τους γιατί κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι θα τους κόστιζε την ελευθερία και τον αυθορμητισμό τους. Είναι εκείνοι που βασίζονται στο σωστό mood, στη διάθεση της στιγμής για να κάνουν οτιδήποτε: «Δεν έχω καμία όρεξη να δουλέψω τώρα, θα πλύνω τα πιάτα αργότερα (μάλλον), θα πάω στην εφορία αύριο (συνήθως θα είναι Σάββατο)» και στο τέλος καταλήγουν να συσσωρεύουν τα πάντα για την επόμενη ημέρα. Η αλήθεια είναι όμως πως ο σωστός προγραμματισμός σε απαλλάσσει από το άγχος, σε απελευθερώνει και σου επιτρέπει να ορίζεις τη ζωή σου. Έτσι διαμορφώνεται αυτό που όλοι επιδιώκουμε: «η γεμάτη ζωή», που κατά τη διάρκειά της καταφέρνουμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε και χωρίς να αισθανόμαστε ότι γλιστρά μέσα από τα χέρια μας.


Mini test
Απάντησε με «σωστό» ή «λάθος» στα παρακάτω για να μάθεις σε τι κατάσταση βρίσκεται η σχέση σου με το χρόνο:

 Έχεις ένα organizer για να σημειώνεις τις υποχρεώσεις της ημέρας  Κοιμάσαι αρκετές ώρες κάθε ημέρα.  Η ατάκα που λες πιο συχνά μέσα στην ημέρα είναι «Να κάνουμε ένα τσιγάρο και να...».
 Κάθε πρωί κάνεις μία λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις.  Όταν έχεις κάποιο προσωπικό ή επαγγελματικό πρόβλημα, το σκέφτεσαι συνέχεια και δεν μπορείς να ασχοληθείς με τίποτε άλλο.  Σου συμβαίνει συχνά να κανονίζεις ραντεβού και την τελευταία στιγμή να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να πας γιατί είσαι απασχολημένη.
 Όταν χρειάζεσαι πληροφορίες, δεν διστάζεις να τις ζητήσεις από κάποιον.  Βλέπεις τηλεόραση τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα.  Μπορείς να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα, όταν το ένα απαιτεί αναμονή.
 Στη δουλειά σου σπάνια αφήνεις πράγματα για την επόμενη ημέρα.  Τα συρτάρια σου είναι τακτοποιημένα και το γραφείο σου λάμπει.  Ξέρεις ποιες ώρες της ημέρας λειτουργείς καλύτερα και τότε κάνεις τις πιο σοβαρές δουλειές σου.


Αποτελέσματα
Πάνω από 7 σωστές απαντήσεις
Είσαι η ενσάρκωση της σωστής διαχείρισης χρόνου. Μπορείς άνετα να συμβουλέψεις σχετικά γνωστούς, φίλους και συνεργάτες που δεν τα πάνε και πολύ καλά με το χρόνο.

4 έως 6 σωστές απαντήσεις
Ανήκεις στην πολυπληθέστερη κατηγορία, δηλαδή εκείνη των ανθρώπων που συνήθως καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις περισσότερες υποχρεώσεις τους. Παίρνεις και βελτίωση όμως.

0 έως 4 σωστές απαντήσεις
Το πιθανότερο είναι ότι φοράς ένα πολύ καλό ρολόι, το οποίο όμως σου χρησιμεύει μόνο ως αξεσουάρ. Δεν κοιτάζεις ποτέ τους δείκτες, γι’ αυτό καθυστερείς συνεχώς στα πάντα. Αν δεν αλλάξεις τακτική, δεν θα πετύχεις ποτέ τα πράγματα που θέλεις σε κανέναν τομέα της ζωής σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου