Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας στους δύο πεθαίνουν από καρδιά

Πρώτη αιτία θανάτου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο, με έναν στους δύο θανάτους να οφείλεται σε αυτά. Βάσει στατιστικών στοιχείων που δόθηκαν σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου στο Δημαρχείο Λευκωσίας, με αφορμή την Εβδομάδα Καρδιάς 2010, το 47-50% των θανάτων στην Κύπρο οφείλονται σε καρδιοπάθειες. 

«Η αύξηση αυτή των καρδιαγγειακών νοσημάτων αντανακλά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει τις τελευταίες δεκαετίες, σαν αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης, της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες, στα επίπεδα φυσικής άσκησης και στο κάπνισμα», είπε ο Μάριος Χαννίδης, Διευθυντής Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου. 

Όπως πρόσθεσε, «η μη ισορροπημένη διατροφή, η μειωμένη φυσική άσκηση και η αυξημένη κατανάλωση καπνικών προϊόντων αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου».
Σύμφωνα με τον κ. Χαννίδη, «αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στην ψηλή αρτηριακή πίεση, στα ψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και στην παχυσαρκία, που είναι κατ' εξοχήν βιολογικοί παράγοντες κινδύνου, για πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων». 

Είπε ακόμα πως «τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου διεθνώς, με θύματα πάνω από 18 εκατομμύρια άτομα το χρόνο, το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας θνητότητας», σημειώνοντας ότι «στα κράτη της Ευρώπης, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο απολογισμός είναι τεράστιος, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ περίπου των θανάτων». 

Αναφερόμενος στην Εβδομάδα Καρδιάς, είπε ότι έχει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη διαφώτιση και την πρόληψη για τις καρδιοπάθειες, σημειώνοντας ότι «είναι πραγματικά τραγικό, στον τόπο μας, που έχει πετύχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο στον τομέα της διάγνωσης και αποτελεσματικής θεραπείας των καρδιακών νοσημάτων, να έχουμε αποτύχει στον τομέα της πρόληψης αυτών των παθήσεων». «Έχουμε αποτύχει σε σημείο που οι καρδιοπάθειες να παραμένουν ακόμη η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας στον τόπο μας», είπε ο κ. Χαννίδης, για να προσθέσει ότι «δυστυχώς ένας στους δύο θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα». 

Επισήμανε ότι «αυτό είναι τραγικό και η τραγικότητα συνίσταται στο γεγονός ότι οι θάνατοι, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θανάτων, θα μπορούσαν να προληφθούν και μάλιστα με μεθόδους απλές και διαδικασίες που θα μπορούσε να ακολουθήσει καθένας που καθίσταται υποψήφιο θύμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων». 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει το θέμα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων να ενταχθεί σε μια εθνική προσπάθεια, στην οποία θα πρέπει όλοι να συμβάλουν, το κράτος, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας ειδικότερα, ο ιατρικός κόσμος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και κάθε Κύπριος πολίτης. 

Για τη φετινή Εβδομάδα Καρδιάς είπε ότι έχουν στηθεί ειδικά περίπτερα στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στην Πάφο, που θα στελεχώνονται από καρδιολόγους γιατρούς, νοσηλευτές και επισκέπτριες υγείας. 

Είπε πως «εκεί θα μπορεί το κοινό να πάρει χρήσιμες πληροφορίες, καθώς επίσης και να ελέγξει δωρεάν τη χοληστερόλη, το βάρος και την πίεσή του».

10-14 εμφράγματα κάθε 10.000 κατοίκους
Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Κύπρου Χρίστου Μαυρέλλη, ο Δρ Χάρης Φεσάς είπε πως «δέκα με δεκατέσσερα νέα εμφράγματα παρατηρούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο ανά 10.000 κατοίκους», ωστόσο πρόσθεσε πως «οι αριθμοί αυτοί μπορούν και πρέπει να μειωθούν». 

Επιπλέον, ανέφερε πως χρειάζεται ορθή στρατηγική και δομημένη κοινωνική συμμετοχή, για να προσθέσει πως χρειάζεται επίσης μαζική κινητοποίηση, για να φτάσουμε σε επίπεδα πραγματικής ευτυχίας. 

Ανέφερε, ακόμα, πως η Κύπρος κατέχει πρωτιά στην ΕΕ όσον αφορά το κάπνισμα και σημείωσε ότι οι καταχρήσεις των Κύπριων καρδιοπαθών είναι τραγικές. 

Αναφερόμενος σε έρευνα του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι κατέδειξε πως το 68% των ανδρών και το 47% των γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 24% και το 18% αντίστοιχα είναι παχύσαρκοι. Σχετικά με το κάπνισμα, το 38% των Κύπριων ανδρών και το 10,5% των Κύπριων γυναικών είναι καπνιστές. 

Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου είπε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να μη μένει στα λόγια, αλλά να προχωρεί στα έργα και τη δημιουργία υποδομής για χώρους, για αθλητισμό και άσκηση. 

Το μήνυμα της φετινής Εβδομάδας Καρδιάς είναι «Σκέψου την Καρδιά Σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου