Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κύπρος υπόλογη στην Ευρώπη για την παγίδευση αμπελοπουλιών

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι αλλοδαποί, ακολουθώντας οδηγίες παγιδευτών, πωλούν από πόρτα σε πόρτα αμπελοπούλια.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καταγγέλλει ότι το πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης των πουλιών στην Κύπρο έχει επιδεινωθεί και η χώρα μας είναι υπόλογη στην Ευρώπη και στις διευθνείς οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής. Όπως αναφέρει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, το φθινόπωρο του 2010 η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου. 

Ο Σύνδεσμος δέχεται καθημερινά καταγγελίες για ανθρώπους που βάζουν δίχτυα και ξόβεργα ανοιχτά, χωρίς ούτε να προσπαθούν να κρυφτούν, σαν να μην πρόκειται για παρανομία. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου: «Οι άνθρωποί μας στο πεδίο, καθώς και απλοί πολίτες μέλη μας έχουν απειληθεί όταν συνάντησαν παγιδευτές στο πεδίο, ενώ όλα τα γνωστά μέρη που γίνεται παγίδευση «φρουρούνται» από ανθρώπους που παίρνουν τα νούμερα «περίεργων» και μέσω επαφών μάλλον στην Αστυνομία μαθαίνουν και ποιοι είναι και απειλούν ονομαστικά. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το Ταμείο Θήρας, κύριο όργανο για την πάταξη της λαθροθηρίας, έχει δεχθεί επανειλημμένα απειλές και επιθέσεις φέτος, προφανώς από παγιδευτές που θα ήθελαν να σταματήσει την πάταξη. 

Όπως αναφέρεται, σε χωριό της Επαρχίας Λάρνακας, αλλοδαποί (προφανώς υπό διαταγές από τους παγιδευτές) πάνε αυτές τις μέρες από πόρτα σε πόρτα προσφέροντας αμπελοπούλια προς πώληση. 

Για την τραγική αυτή κατάσταση, αναφέρει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, αναμένεται να έρθουν πάλι στην Κύπρο η ομάδα ακτιβιστών CABS, που ήταν εδώ τον Απρίλιο, καθότι θεωρούν ότι η Κύπρος έχει το χειρότερο πρόβλημα με την παγίδευση/παράνομο κυνήγι στη Μεσόγειο και θα επικεντρωθούν πλέον εδώ. Μετά την επίσκεψή τους τον Απρίλιο κατέληξαν να ζητούν τουριστικό μποϊκοτάζ. 

Τι προβλέπει ο νόμος;
Η παγίδευση των πουλιών απαγορεύεται ρητά και από τον κυπριακό και από τον ευρωπαϊκό νόμο. Ο κυπριακός νόμος (152(Ι)/2003, Ο Περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων νόμος του 2003, που τροποποιήθηκε το 2007) μεταφέρει στην κυπριακή νομοθεσία την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 (πρώην 79/409/ΕΟΚ). 

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147/ΕΕ) απαγορεύει την παγίδευση ως μέθοδο (άρθρο 8, παράρτημα ΙV), και απαγορεύει (άρθρο 5) τη φόνευση ειδών που δεν είναι θηρεύσιμα, όπως τα αμπελοπούλια και όλα τα άλλα που πιάνονται (με μόνη εξαίρεση τις τσίχλες).

1 εκ. πουλιά παγιδεύονται κάθε χρόνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου, περίπου 1 εκατομμύριο πουλιά πιάνονται και σκοτώνονται στα δίχτυα και στα ξόβεργα των παγιδευτών κάθε χρόνο στην Κύπρο. Για το 2010, ο αριθμός αυτός έφτασε το 1,5 εκατομμύριο. 

Τουλάχιστον 100 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν βρεθεί πιασμένα σε ξόβεργα και δίχτυα (είδη όπως κλορκοί, κράγκες, αλκυόνες, θουπιά, τα δύο ενδημικά της Κύπρου (σκαλιφούρτα, τρυπομάζης), δακκανούρες, μελισσοφάγοι, κλπ). Κάποια από αυτά τα είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Από αυτά μόνο ένα είδος είναι ο στόχος, τα αμπελοπούλια. Υπολογίζεται ότι για καθένα αμπελοπούλι που πιάνεται στα δίχτυα, 1-3 άλλα πουλιά που δεν είναι στόχος πιάνονται και σκοτώνονται επίσης. 

Επομένως, η παράνομη παγίδευση έχει συνέπειες και στη διατήρηση και προστασία των πουλιών, και δεδομένων όλων το άλλων κινδύνων και μειώσεων που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, η συνέχιση αυτής της πρακτικής αποτελεί άλλο ένα οικολογικό έγκλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου