Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Προχωρούμε με το φυσικό αέριο»

Για τόλμημα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνίες με γειτονικές χώρες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που φαίνεται ότι υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, σε μια προσπάθεια «να αποστομώσει», κατά την έκφρασή του, «πολλούς για διάφορα που έχουν λεχθεί», φέρνοντας ως παράδειγμα τα περί πολιτικού εγκλήματος, στα οποία αναφέρθηκε ο τέως Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης. 

Ο κ. Πασχαλίδης κάλεσε χθες συνέντευξη Τύπου για ν' απαντήσει σε όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες και να τονίσει, όπως είπε, «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με γειτονικές χώρες στο θέμα των ερευνητικών προγραμμάτων για την ανεύρεση, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου». 

Δεν υπάρχει εμπόδιο
Μεταξύ άλλων είπε πως δεν υπάρχει κανένα πολιτικό εμπόδιο στην όλη διαδικασία, ενώ σε παρατήρηση ότι «το Προεδρικό επέβαλε σιωπή στους κρατικούς λειτουργούς λόγω των συνομιλιών για λύση», ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Εάν υπήρχε πολιτικό εμπόδιο», είπε, «δεν θα προχωρούσαμε με υπογραφή διότι το τόλμημα δεν είναι να κάνει κανείς γύρους αδειοδοτήσεων. Όταν αρχίζει κανείς με γύρους αδειοδοτήσεων, μπορεί να κάνει όσους θέλει και να τους κρατήσει για όσο χρονικό διάστημα θέλει χωρίς τίμημα. Το τόλμημα είναι να προχωρήσει κανείς σε συμφωνία εκμετάλλευσης, πράγμα που έγινε τον Οκτώβριο του 2008 με την υπογραφή της συμφωνίας με την Noble Energy, χωρίς τυμπανοκρουσίες, για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τις γειτονικές χώρες η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επόμενους γύρους αδειοδοτήσεων.
Αφού χαρακτήρισε ευλογία την επιτυχή ανεύρεση φυσικού αερίου, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι πρόκειται για σοβαρό και ευαίσθητο θέμα και αντιμετωπίζεται ανάλογα. 

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες υπηρεσίες του κράτους, με γειτονικές χώρες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τεχνικά, πρακτικά, οικονομικά, πολιτικά και αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τμήματος Χωρομετρίας του Ισραήλ, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ.

Το μνημόνιο, όπως είπε, στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της χωρομετρίας και χαρτογράφησης, διά της εκπόνησης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού και τη διοργάνωση σεμιναρίων σε σχέση με την ενέργεια.

Ο κ. Πασχαλίδης μίλησε και για «την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση το 2008 υπογράφοντας τη συμφωνία με την αμερικάνικη εταιρεία Noble Energy για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12».

Σημείωσε ότι η εφαρμογή και η εκτέλεση της συμφωνίας με την εταιρεία Noble Energy γίνεται βάσει χρονοδιαγράμματος, και υπάρχουν θετικές ενδείξεις με ενθαρρυντικά μηνύματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρέπει να «αναμένουμε και αποδείξεις και μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο θα ενημερώσουμε τον κυπριακό λαό».

«Οι διαβουλεύσεις και με άλλες γειτονικές χώρες σε εξειδικευμένους τομείς συνεχίζονται και μόλις συμπληρωθούν, θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για την έναρξη της δεύτερης φάσης αδειοδότησης», δήλωσε.

Πωλούμε τα δεδομένα σε εταιρείες
Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι κάποιοι κινδυνολογούσαν ότι τα ερευνητικά πλοία της Κύπρου θα αποσύρονταν μόλις εμφανιστούν τα τουρκικά.

«Δείξαμε», ανέφερε, «αποφασιστικότητα και προχωρήσαμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό στη διεξαγωγή του ερευνητικού μας προγράμματος, παρά τις απειλές και ενοχλήσεις που είχαμε κατά καιρούς, φτάνοντας στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Έγιναν οι αξιολογήσεις από τους εμπειρογνώμονες και ετοιμάστηκαν οι εκθέσεις σεισμικών δεδομένων της περιοχής, και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επέδειξαν ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των δεδομένων και γίνεται η διαδικασία πώλησής τους για όσους ενδιαφέρονται».

Είπε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία με τα οποία «μπορούμε να αποστομώσουμε πολλούς για διάφορα που έχουν λεχθεί», ωστόσο, πρόσθεσε «είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε υπεύθυνα σαν Κυβέρνηση και να διατηρούμε εμπιστευτικότητα. Δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε απόρρητα τα οποία θα έχουν αρνητικές συνέπειες. Κάποια πράγματα πρέπει να τυγχάνουν υπευθύνων χειρισμών». 

Για τις αδειοδοτήσεις, ο Υπουργός απάντησε ότι «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μας βοηθά να έχουμε αποτελέσματα με το οικόπεδο 12 πριν προχωρήσουμε με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων και να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις με τις άλλες γειτονικές χώρες».
Σε ερώτηση πότε λήγουν οι διαβουλεύσεις, ο Υπουργός δεν απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου