Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σε ένα χρόνο κάμερες στους δρόμους με συνολικό κόστος €25 εκ.

Λευκωσία: Στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για τις πρώτες κάμερες της Τροχαίας, ενώ, όταν συμπληρωθούν και οι πέντε φάσεις, θα φτάσει τα 25 εκ. Η στροφή του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει την έγκρισή του για τις απαραίτητες δαπάνες μετά τα απανωτά «όχι» ανοίγει ουσιαστικό το δρόμο για τις προσφορές, εφόσον η Βουλή δώσει την έγκρισή της. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο περίπου θα κρεμαστούν νέες κάμερες στους δρόμους.

Τα σχετικά έγγραφα των προσφορών είναι σχεδόν έτοιμα, ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος για προκήρυξη και στη συνέχεια ο προμηθευτής θα χρειαστεί έξι περίπου μήνες για να εγκαταστήσει το σύστημα και να λειτουργήσουν οι πρώτες 40 περίπου κάμερες.

Ένα άλλο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ευθύς μόλις η Βουλή εγκρίνει το σχετικό κονδύλι, αφορά στα πρόσωπα που θα λειτουργούν το σύστημα. Η Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Τροχαίας έχει ζητήσει την πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού για τη λειτουργία του συστήματος, ωστόσο δεν υπάρχουν προς το παρόν οι ενδείξεις ότι θα εγκριθούν νέες θέσεις, δεδομένης της πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά θα εγκατασταθούν 330 κάμερες, αρκετές από τις οποίες θα είναι κινητές, όπως έχει ζητήσει η Τροχαία, ώστε να ελέγχει τους αυτοκινητόδρομους αλλά και χώρους όπου δεν υπάρχουν φώτα τροχαίας. Κάμερες θα τοποθετηθούν σε «μελανά» σημεία των δρόμων, σε συμβολές και διασταυρώσεις, όπου συμβαίνουν πολλά τροχαία δυστυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου