Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι αλλαγές στην Παιδεία και στα πανεπιστήμια, τις οποίες προανήγγειλε χθες από τους Δελφούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και το σχέδιο για εκπαιδευτικό "Καλλικράτη", τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων, καθώς και οι αλλαγές που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2011.
 
 
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
 
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια! ...Αλλά με πολλές ασάφειες. Νέος "Καλλικράτης" και στην Παιδεία".
 
Η εφημερίδα γράφει ότι "μια αποστροφή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στους Δελφούς, μάλλον προκάλεσε σύγχυση για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε μεταξύ άλλων νέα μορφή εισαγωγής -απευθείας- στα Πανεπιστήμια και όχι σε Σχολές ή Τμήματα όπως γίνεται σήμερα".
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανατροπές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με διάλογο - εξπρές. Μοντέλο "νέου Πανεπιστημίου" εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφήνοντας ωστόσο αδιευκρίνιστα τα βασικότερα σημεία της προωθούμενης μεταρρύθμισης".
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σχέδιο ανατροπής των πάντων, το οποίο όμως προσκρούει σε ζητήματα λειτουργικότητας και συνταγματικής τάξης, εξήγγειλαν από τους Δελφούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανακοινώθηκε μέσα σε πυκνό σύννεφο καπνού, καθώς στο όνομα του διαλόγου - εξπρές, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, δεν εξειδικεύθηκαν μείζονα ζητήματα, τα οποία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα".
 
ΑΥΡΙΑΝΗ: "200 εταιρίες και τζίρο 2 δισ. ευρώ είχε η μαφία που άρπαζε "ορφανά" οικόπεδα και σπίτια από πλειστηριασμούς".
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ -κατά τις πρώτες αποτιμήσεις των στελεχών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής- ανέρχονται τα κεφάλαια από τις απάτες του υπερκυκλώματος μεγαλοδικηγόρων και επιχειρηματιών, που ήδη χαρακτηρίζεται "δεύτερη παραδικαστική μαφία" καθώς από τις αστυνομικές Αρχές ελέγχεται και η εμπλοκή δικαστών και εισαγγελέων".
 
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο ψαλίδι στα επιδόματα του Δημοσίου. Τι προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2011".
 
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη διατήρηση μόνο δύο βασικών επιδομάτων και την κατάργηση δεκάδων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση άλλων στο βασικό μισθό προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το νέο έτος Την ίδια στιγμή, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σταδιακά θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, αρχής γενομένης από τους νεοπροσλαμβανομένους".
 
ΕΘΝΟΣ: "Αλλάζουν όλα σε Πανεπιστήμια - Εισαγωγικές. Διάλογος τριών μηνών και νόμος - Πλαίσιο στη Βουλή αρχές του 2011".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η τριτοβάθμια εκπαίδευση της μεταπολίτευσης έκλεισε τον κύκλο της και είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και το μέλλον της ένα νέο ξεκίνημα. Με αυτό το "σλόγκαν" οδηγό η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες από τους Δελφούς τους δικούς της... χρησμούς, διαβεβαιώνοντας ότι προτίθεται να φέρει "τα πάνω κάτω" σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κρασιά και... τσόντα Μπουτάρη προϊόντα". Απίστευτο: Ζώνη πορνό ζητάει στη δημοτική TV ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες... δημοκρατικές δυνάμεις".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Γιάννης Μπουτάρης καθ' ομολογία του υπήρξε πότης και απεξαρτήθηκε. Έτσι, χες, αυτά που είπε στους συγκεντρωμένους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν ήταν λόγια της ζάλης ή της μέθης από το ποτό. Έμειναν "κάγκελο" οι συγκεντρωμένοι στο ακροατήριο όταν τον άκουσαν να τους υπόσχεται ότι αν τον εκλέξουν θα μετατρέψει τη δημοτική τηλεόραση της πόλης σε... τσοντοκάναλο".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Έστησαν το "Βατοπαίδι" για να ρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή. Αποκαλύπτεται το άθλιο παιγνίδι του ΠΑΣΟΚ, των ΜΜΕ και κάποιων επιφανών της ΝΔ".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Και το πιο παράλογο ότι εξαιτίας της μη ύπαρξης σκανδάλου έπεσε μια κυβέρνηση".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το νέο εξεταστικό για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2014".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε προγράμματα σπουδών που θα οδηγούν σε διπλώματα πολλών ταχυτήτων διαρθρώνεται το νέο μοντέλο μεταλυκειακής εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση. Ανάμεσα στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο ιδρύεται ενδιάμεση βαθμίδα επαγγελματικών σχολών μικρής διάρκειας (έως 3 ετών), στην οποία θα ενταχθούν τα ΙΕΚ, τα χαμηλής ζήτησης ΤΕΙ, καθώς και νέα προγράμματα σπουδών συναρθρωμένα με την τοπική οικονομία κάθε περιοχής".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αλλάζουν όλα στα Πανεπιστήμια. Οι σπουδές συνδέονται πιο άμεσα με τις επιχειρήσεις".
 
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τις ριζικές αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που σηματοδοτούν το τέλος εποχής για το σημερινό Πανεπιστήμιο, παρουσίασε, χθες, επισήμως στους Δελφούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το θέμα. Προτείνονται ανατροπές, από τη διοίκηση έως τη χρηματοδότηση και τους όρους φοίτησης".
 
ΕΣΤΙΑ: "Αδυσώπητος κομματισμός. Διχάζει ακόμη και τους πρώην συμφοιτητές".
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν έλεγε κανείς στους Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Παπανδρέου, όταν ήταν συμφοιτητές στο Amherst College της Μασσαχουσέττης στις αρχές της δεκαετίας του '70 ότι 35 χρόνια αργότερα θα απειλούσαν εαυτούς και αλλήλους με τις Εξεταστικές Επιτροπές, υποθέτομε ότι αμφότεροι θα γελούσαν. Όμως ο κομματισμός στην Ελλάδα είναι αδυσώπητος. Διχάζει ακόμη και φίλους, πρώην συμφοιτητές".
 
ΤΑ ΝΕΑ: "Πιο εύκολη η εισαγωγή και πιο δύσκολο το πτυχίο. Πανεπιστήμια : Εκπαιδευτικός "Καλλικράτης".
 
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ευκολότερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, καθώς οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές ή ακόμα και σε πανεπιστήμια (πχ στο Πάντειο) αντί σε τμήματα όπως τώρα. Δυσκολότερη όμως η αποφοίτηση, καθώς θα κρίνονται βάσει των επιδόσεών τους στα ιδρύματα και δεν θα μπορούν πια να μετατρέπονται σε "αιώνιους", όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση".
 
Η ΧΩΡΑ:"Καλπάζει ο Αντώνης βουλιάζει ο Γιώργος".
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πλήρη ανατροπή βαίνει το πολιτικό σκηνικό , μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ, όπως αποτυπώθηκε και σε χθεσινές δημοσκοπήσεις".
 
City Press: "Το μνημόνιο "σκιάζει" τον "Καλλικράτη". Δημοσκόπηση της "FREE SUNDAY".
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε η "Free Sunday", οι τρεις βασικοί μονομάχοι για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας δίνουν αγώνα "στήθος με στήθος" και η έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος παραμένει ασαφής, ενώ οι πολίτες εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του "Καλλικράτη" όσον αφορά στην επίλυση προβλημάτων της αυτοδιοίκησης".
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Προσκλητήριο για την ανατροπή. Ο Γ. Μπουτάρης ζήτησε ψήφο με την ταυτότητα του Θεσσαλονικιού".
 
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε απόγνωση η αγορά. Έκκληση εμπόρων στους μεταφορείς". 
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε οριακή κατάσταση έχει φτάσει πλέον η αγορά. "Εξαιρετικά οδυνηρές" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης τις παρενέργειες από το "έμφραγμα" στις μεταφορές. Οι έμποροι ζήτησαν αναστολή των κινητοποιήσεων για μία εβδομάδα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Οι εκπρόσωποι των μεταφορέων συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν συνέχιση ή αναστολή των κινητοποιήσεων".
 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χρεολύσια 145 δισ. ευρώ αναζητούν άμεση διέξοδο".
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εφιαλτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των δανειακών αναγκών της χώρας στη διετία 2014-2015, όταν θα έχει λήξει το πρόγραμμα στήριξης Ευρωζώνης και ΔΝΤ και η Ελλάδα θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει παλαιά δάνεια από ομόλογα, αλλά και να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας. Το ύψος των χρεολυσίων στη συγκεκριμένη περίοδο φτάνει στα 145 δισ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου