Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Δυσκοιλιότητα… μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους!

Με τον όρο δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζουμε τις σπάνιες κενώσεις και την κατακράτηση των κοπράνων στο έντερο. Το φυσιολογικό είναι να γίνονται κενώσεις 1-2  φορές την ημέρα. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι άνθρωποι φυσιολογικές κενώσεις.  Ένα άτομο είναι δυσκοίλιο όταν έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Αυτό οφείλεται σε διαταραχές διαφόρων οργάνων όπως, τοπικές παθήσεις του εντέρου, του πρωκτού, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.  Τις περισσότερες φορές η δυσκοιλιότητα είναι λειτουργικής προέλευσης και οφείλεται κυρίως σε έλλειψη σωματικής άσκησης, σε κακή διατροφή, σε συχνή αναβολή για κένωση, δηλαδή με λίγα λόγια στον μοντέρνο τρόπο ζωής. Όσοι άνθρωποι είναι δυσκοίλιοι θα πρέπει αρχικά να επισκεφτούν ένα ιατρό έτσι ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα οργανικού αιτίου.  
 
5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα!
 
1. Τα γεύματα σας θα πρέπει να έχουν ποικιλία σύνθεσης. Συγκεκριμένα το διαιτολόγιό σας πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως όσπρια, φρέσκα φρούτα, μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά. 
 
2. Πίνετε άφθονα υγρά. Για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1-1,5 λίτρο υγρών την ημέρα. 
 
3. Αποκτήστε τη δική σας εντερική συνήθεια. Μην περιμένετε να επισκεφτείτε την τουαλέτα μόνο όταν νιώθετε την ανάγκη. Πρέπει να επισκέπτεστε την τουαλέτα σε τακτές ώρες και μάλιστα μετά από γεύμα, είναι το επόμενο βήμα για να μην έχετε ενοχλήσεις από το έντερο. 
 
4. Επίσης πολύ σημαντική είναι η προσφορά της σωματικής άσκησης. Προσπαθήστε να εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητα σας. Θα σας βοηθήσει αρκετά.
 
5. Αποφεύγετε τη χρήση ερεθιστικών υπακτικών φαρμάκων. Πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη λύση που προσφέρουν τα ερεθιστικά υπακτικά, χωρίς να γνωρίζουν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να συνηθίσει σε αυτά το έντερο και να μονιμοποιούν και να περιπλέκουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου