Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ζητούν όλοι πλην του ΑΚΕΛ

H Kυβέρνηση πέρασε τις φορολογίες για τα καύσιμα και εισπράττει ένα ποσό που πλησιάζει τις εισπράξεις από τις άδειες κυκλοφορίας. Από όσους εκδίδουν άδειες κυκλοφορίας για τα οχήματά τους εισπράττει 83 εκ. ευρώ και από τις νέες φορολογίες γύρω στα 75. Τα μέλη της επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, ζητούν τώρα από την Κυβέρνηση να καταργήσει τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων ως αντιστάθμισμα για τις φορολογίες που επέβαλε. 



Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων Ζαχαρίας Κουλίας, η Βουλή έχει δικαίωμα να τερματίσει, διά νόμου, τα τέλη κυκλοφορίας, όμως είναι και έτοιμη να κουβεντιάσει με την Κυβέρνηση κάτω από τις σημερινές οικονομικές περιστάσεις του τόπου και να δώσει ένα σύστημα πιο δίκαιο και πιο λογικό. 

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Συγκοινωνιών, ο κ. Κουλίας είπε ότι κατά τη συνεδρία συζήτησαν την πρόταση νόμου η οποία προνοεί την πλήρη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας. 

«Η Επιτροπή Συγκοινωνιών σε επανειλημμένες συνεδρίες προσπάθησε να βρει ένα δικαιότερο και πιο αντικειμενικό σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας, καθότι ήταν αποδεκτό και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την παρούσα, διαμέσου των υπουργών της, ότι το σύστημα είναι άδικο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία στη χρέωση των τελών κυκλοφορίας. Όταν πρόσφατα, πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές, με το επιχείρημα ότι για την εναρμόνιση έπρεπε να βάλουμε 10 σεντ το λίτρο πάνω στα καύσιμα, τουλάχιστον εμείς σαν ΔΗΚΟ ψηφίσαμε υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι θα μετακυλούσε το ποσό αυτό στα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να καταργηθούν», πρόσθεσε.

Αντιστάθμισμα
Ο Κύπριος πολίτης σήμερα ζει την ακρίβεια η οποία προκύπτει από την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, γι΄ αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση χωρίς άλλη καθυστέρηση να έρθει ενώπιον της Βουλής να φέρει τις δικές της προτάσεις, είπε ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.
Ο κ. Σαρίκας είπε ότι «θα πρέπει οι άδειες κυκλοφορίας να καταργηθούν και ας έρθει η Κυβέρνηση να μας προτείνει κάτι για να καλύψει την πιθανή απώλεια εσόδων από αυτή την κατάργηση».

Χριστοφόρου
Ενώ όλοι παραδέχονται εδώ και χρόνια, και το κράτος και η Κυβέρνηση και οι Υπηρεσίες, «ότι υπάρχει άδικο και καταχρηστικό σύστημα στις άδειες κυκλοφορίας, φαίνεται ότι το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να αγγίξει αυτό το ζήτημα», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Λευτέρης Χριστοφόρου. 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ύστερα από το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε προτάσεις που θα αποφέρουν έσοδα στο κράτος και θα αντισταθμίσουν την οποιαδήποτε κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας. 

«Αναμένουμε ότι το κράτος, επιτέλους, θα αγγίξει ένα ζήτημα που ουσιαστικά κατάντησε -και οι άδειες κυκλοφορίας και οι άλλες φορολογίες που επιβάλλονται στο αυτοκίνητο- ο φοροεισπράκτορας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας θα είναι ένα μέτρο απάμβλυνσης αυτών των νοικοκυριών που καταδικάστηκαν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα εξαιτίας των λαθών της πολιτείας και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα δίκαιο σύστημα, όπου όλοι θα βρίσκονται στην ίδια μοίρα και να μη βρίσκονται σήμερα 80 χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων να μην καταβάλλουν άδειες κυκλοφορίας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όποια πρόταση έρθει και από την Κυβέρνηση, για να εξεύρουμε μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση». 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές είναι ανεφάρμοστες στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου