Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πενθεί η Πολιτική Άμυνα

Τον χαμό του διοικητή της και ουσιαστικά του ανθρώπου που της έδωσε την σημερινή της υπόσταση θρηνεί από τις πρώτες πρωινές ώρες η Πολιτική Άμυνα. Νεκρός βρέθηκε μισή ώρα μετά τις 7 το πρωί ο 61χρονος διοικητής της πολιτικής  Άμυνας  Χρίστος Κυριακίδης.

Τον άτυχο Διοικητή εντόπισε νεκρό,  στην πίσω πλευρά  της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται η Πολιτική Άμυνα, στην οδό Περικλέους στον Στρόβολο, ο αλλοδαπός που εργάζεται και διαμένει εκεί, ο οποίος  και ειδοποίησε την αστυνομία. Από τις πρώτες εξετάσεις στη σκηνή, η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ο θάνατός του φέρεται να προήλθε λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος.  


Σύμφωνα με την αστυνομία, ο διοικητής της Πολιτικής Άμυνας αναχώρησε πρωί πρωί από το σπίτι του, και περπάτησε μέχρι τα γραφεία της Δύναμης.  

Ο  Χρίστος Κυριακίδης θα αναχωρούσε στις 10 το πρωί για την Αγία Πετρούπολη, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών, με θέμα την πολιτική προστασία, αντικαθιστώντας τον πολιτικό του προϊστάμενο και στενό συνεργάτη, Νεοκλή Συλικιώτη. 

Ο  Νεοκλής Συλικιώτης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη σκηνή. Φανερά συγκονισμένος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του στενού του συνεργάτη, ενώ  εξείρε το σημαντικότατο έργο που επιτέλεσε κατά την πολύχρονη θητεία  του στην Πολιτική Άμυνα ο Χρίστος Κυριακίδης.
 

Ο Χρίστος Κυριακίδης
Ο Χρίστος Κυριακίδης γεννήθηκε στη Γαλάτα τις 18 Φεβρουαρίου 1949. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Πάρπα. Απέκτησε μαζί της τρία παιδιά το Νικόλα, το Φάνο και τον Αλέξη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Ευρύχου και στο Λύκειο Κύκκου στη Λευκωσία.

Αφού περάτωσε τις σπουδές του στην Πολιτική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ με τιμές, απέκτησε διάφορα μεταπτυχιακά διπλώματα και τίτλους στην Πολιτική Μηχανική και ειδικεύτηκε στον Αντισεισμικό Σχεδιασμό των κτιρίων και υποδομών. Ενασχολήθηκε ως ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός σε μεγάλο τεχνικό γραφείο της Λευκωσίας και ακολούθως εργάστηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όπου και ανελίχτηκε στη θέση του Ανώτερου Λειτουργού Πολεοδομίας.

Το 1995 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Ζημιών από Σεισμούς, μέχρι και το 2001, οπότε ανέλαβε τη θέση του Διοικητή Πολιτικής Άμυνας. Η προσφορά του ήταν μεγάλη κατά τη διάρκεια των σεισμών που έπληξαν την Κύπρο το 1995, το 1996 και το 1999, όπου ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκληθεί σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και μνημεία.

Από του διορισμού του στην Πολιτική Άμυνα ως Διοικητής, επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την αποστολή και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Άμυνας. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ενίσχυση του θεσμού του Εθελοντισμού στην Πολιτική Άμυνα, με αποτέλεσμα η Πολιτική Άμυνα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε πολλές θεομηνίες και κρίσεις, που επεσυνέβηκαν στην Κύπρο όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η προσφορά της Πολιτικής Άμυνας και του Χρίστου Κυριακίδη προσωπικά, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το 2006, όπου η Πολιτική Άμυνα ανέλαβε σημαντικό έργο για την υποδοχή, ανακούφιση και επαναπατρισμό υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων Κρατών.

Σημαντική ήταν και η προσφορά του σε διεθνές επίπεδο τόσο μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και μέσα στα πλαίσια άλλων διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Μέσα στο 2002 τιμήθηκε μαζί με την Πολιτική Αμυνα, από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αμυνας, για τη μεγάλη προσφορά του στον τομέα της Πολιτικής Αμυνας σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χρίστος Κυριακίδης παρακολούθησε και περάτωσε το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή υπηρεσιών εμπειρογνωμοσύνης διεθνώς, σε περίπτωση συμφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου