Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ακρίβεια αδειάζει τα πορτοφόλια των πολιτών

Όλα αυξάνουν και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια. 

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ ζητούν δραστική παρέμβαση ώστε να ανακοπεί η ακρίβεια που συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών. 

Η Κυβέρνηση έκανε και κάνει πολλά, απαντά το ΑΚΕΛ, και επικρίνει δηλώσεις για περιορισμό της ακρίβειας, που έχουν ως αποτέλεσμα στην ουσία να την πυροδοτούν. 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ύστερα από το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι «Τα τιμολόγια του ρεύματος, τα τιμολόγια στο νερό, τα τιμολόγια στις κοινοτικές υπηρεσίες και άλλα που προέρχονται από κρατικές, ημικρατικές υπηρεσίες, όχι μόνο αυξήθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά ξεπέρασαν κάθε όριο». 

Ζήτησε δραστική παρέμβαση ώστε να ανακοπεί το κύμα αυξήσεων.
Εν καιρώ οικονομικής κρίσης, εν καιρώ όπου η ανεργία καθημερινά αυξάνεται, εν καιρώ όπου η ακρίβεια έχει δείξει τα δόντια της με καθημερινές και επαναληπτικές αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, έχουμε ενώπιόν μας και ταυτόχρονες αυξήσεις σε διάφορες υπηρεσίες όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως είναι η παροχή νερού, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, είπε ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι καταναλωτές σε διάφορες πόλεις έχουν πάρει λογαριασμούς, οι οποίοι είναι αυξημένοι από 60 μέχρι 120%.
«Θεωρούμε ότι εάν αυτές οι αυξήσεις είναι αναγκαίες προς τη βιωσιμότητα των οργανισμών, δεν θα έπρεπε να μπουν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο», κατέληξε.

Λαϊκίζουν ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ, λέγει το ΑΚΕΛ
Εάν οι αυξήσεις της τάξης των τριών ευρώ στα τιμολόγια για το νερό αποτελούν αυξήσεις-φωτιά, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, απαντώντας στις επικρίσεις ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή, το κόστος νερού για κάθε μέσο νοικοκυριό θα αυξηθεί κατά τρία ευρώ το μήνα, καθώς η τιμή πώλησης του νερού ανέρχεται στο ένα ευρώ, με το κόστος του νερού για τα ΣΥΛ να ανέρχεται στα 77 σεντ. 

Σε σχέση με τα τέλη σκυβάλων που επιβάλλουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, ο κ. Γαβριήλ είπε πως μεγάλη αύξηση στα τέλη παρατηρήθηκε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου λόγω της μεταφοράς των σκυβάλων στο σταθμό της Κόσιης. 

«Το πρόβλημα αυτό θα απαμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό προς όφελος των κατοίκων της περιοχής εάν κατασκευαστεί ο διαμετακομιστικός σταθμός στην Ορμήδεια», κατέληξε.

Γιωργάλλας
Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις και στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων ενόψει της επιβολής νέων φορολογιών, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας. 

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως οι νέες φορολογίες που αναμένεται να επιβάλει η Κυβέρνηση σε τρόφιμα και φάρμακα «θα επιφέρουν πλημμυρίδα ανατιμήσεων στην αγορά και νέα ισχυρά πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου