Έξι χάλκινα μετάλλια και εννέα επαίνους κέρδισε φέτος η Κύπρος σε τέσσερις διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Οι μαθητές τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος σε έναν από τους διαγωνισμούς και βραβεύτηκαν, είτε με μετάλλιο είτε με έπαινο, αισθάνονται πανευτυχείς που οι «κόποι» και ο χρόνος τους, τελικά, επιβραβεύτηκαν.
Μιλώντας με τα «μαθηματικά κεφάλια» του νησιού, όπως χαρακτήρισε τους βραβευμένους μαθητές ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου, διαπιστώνεται ότι η επιτυχία των μαθητών ήταν αποτέλεσμα πολύωρης μελέτης και απεριόριστης αγάπης των μαθητών για τη συγκεκριμένη επιστήμη. Η κυπριακή αποστολή, εκτός από τα προαναφερόμενα βραβεία, εξασφάλισε και το Πρώτο Βραβείο στην Πολιτιστική Παρουσίαση μεταξύ των χωρών συμμετοχής.
Σε χθεσινή εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Αντρέας Δημητρίου, αφού συγχάρηκε και ευχαρίστησε τους μαθητές για τη διάκρισή τους σε διεθνείς Ολυμπιάδες, ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι μπορούμε να έχουμε μέλλον. «Εμείς έχουμε την υποχρέωση να σας παρέχουμε τα μέσα ώστε τα ταλέντα και οι ικανότητές σας να αξιοποιούνται στο έπακρο και εσείς έχετε την υποχρέωση να αξιοποιείται αυτό το ταλέντο με διακρίσεις αυτής της μορφής», είπε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού απευθυνόμενος σε έναν μελλοντικό Ευκλείδη ή Πυθαγόρα αυτής της γενιάς. «Οι χώρες, σήμερα, πάνε μπροστά στο βαθμό που διακρίνονται στους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Πιστεύω ότι οι ήρωες της Κύπρου για τον 21ο αιώνα, μεταξύ πολλών άλλων, θα πρέπει να είναι οι ήρωες στις επιστήμες. Το μέλλον μιας μικρής χώρας στη σύγχρονη εποχή βρίσκεται στην παραγωγή, ανάπτυξη γνώσης», κατέληξε ο υπουργός.
Ένα μετάλλιο σε κάθε διαγωνισμό
Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία, μέσα από τις δραστηριότητες και τους στόχους που έχει για την ανάδειξη της μαθηματικής παιδείας στον τόπο μας, έχει στοχεύσει στην ενίσχυση και υποστήριξη των μαθητών που εκπροσωπούν την Κύπρο ως εθνικές ομάδες σε εθνικούς διαγωνισμούς. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, μετά την ενίσχυση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας πριν από οχτώ χρόνια, έφερε κάποια αποτελέσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Κύπρου Γρηγόρης Μακρίδης, προσθέτοντας ότι «πριν από μερικά χρόνια ελπίζαμε να δούμε ένα μετάλλιο έστω κάθε λίγα χρόνια, ενώ τώρα στα αποτελέσματα διεθνών διαγωνισμών, είναι σχεδόν δεδομένο ότι ένα μετάλλιο από την εθνική ομάδα θα υπάρχει».
Πού διακριθήκαμε
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Μαθηματικής Εταιρείας Κύπρου Γρηγόρη Μακρίδη, οι τέσσερις διεθνείς διαγωνισμοί στους οποίους έλαβαν μέρος οι μαθητές, είναι η Βαλκανιάδα Μαθηματικών για παιδιά κάτω από 15,5 χρονών, η Βαλκανιάδα Μαθηματικών για μαθητές λυκείου, η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα για μαθητές μέχρι 20 ετών και η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα για μαθητές κάτω των 15. «Στο σύνολο οι μαθητές έχουν πετύχει έξι χάλκινα μετάλλια και εννέα επαίνους», είπε ο κ. Μακρίδης, σημειώνοντας ότι τα Μαθηματικά είναι σημαντικά για την επιστήμη και την παιδεία γενικά. «Εμείς το παρομοιάζουμε, πάντοτε, όπως ένας αθλητής πηγαίνει σε ένα γυμναστήριο για να εξασκήσει το σώμα του, ανεξάρτητα με τι άθλημα ασχολείται, έτσι είναι και τα Μαθηματικά. Με ό,τι και να ασχοληθούν αυτά τα παιδιά στο μέλλον, όποια επιστήμη και να ακολουθήσουν, τα Μαθηματικά είναι αυτά που θα τους δώσουν τη βάση, την εξάσκηση του μυαλού τους για να μπορέσουν να ασχοληθούν με ό,τι και αν επιλέξουν», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα παιδιά, βάσει στατιστικών, είναι τα παιδιά που παίρνουν τις πρώτες θέσεις και στις παγκύπριες εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και σχεδόν μπορούν να σπουδάσουν ό,τι θέλουν, γιατί έχουν αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες σκέψης και μπορούν να τις εφαρμόσουν παντού.
Οι διακριθέντες μιλούν στη «Σ» για τα επιτεύγματά τους
Με την ευκαιρία της χθεσινής εκδήλωσης μίλησαν στη «Σ» μαθητές που βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Είπαν, μεταξύ άλλων:
Αντρέας Οικονόμου - Δημοτικό Λακατάμειας Ζ΄
Αντρέας Οικονόμου - Δημοτικό Λακατάμειας Ζ΄
«Κατάφερα με τον κόπο το δικό μου και των δασκάλων μου να πάρω αυτό το χάλκινο μετάλλιο. Οι δασκάλοί μας μάς προετοίμασαν αρκετά καλά πριν πάμε στο διαγωνισμό και εκτός από τα μετάλλια πήραν ακόμα πέντε άτομα επαίνους. Από το δημοτικό διαπίστωσα ότι μου αρέσουν τα Μαθηματικά και τα έβρισκα πάντα εύκολα. Προτιμώ τα Μαθηματικά παρά οτιδήποτε άλλο για να διαβάζω».
Διαμάντω Τσαννή - Γυμνάσιο Απ. Παύλου, Πάφος
«Η μαθηματική ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Κύπρο σε αυτόν το διαγωνισμό προετοίμασε τρίλεπτη πολιτιστική μουσικοχορευτική εκδήλωση, με σκοπό να δείξει την κουλτούρα της χώρας μας. Όλες οι χώρες έλαβαν μέρος και εμείς μαζί με την Ινδία τελικά κερδίσαμε αυτό το κύπελλο που κρατάω. Η δική μας ομάδα παρουσίασε κυπριακούς χορούς και τραγούδια, φορώντας παραδοσιακές στολές. Γενικά ο μαθηματικός διαγωνισμός, αλλά και η πολιτιστική εκδήλωση μετά, ήταν καταπληκτική εμπειρία για μας. Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που εκπροσωπήσαμε την Κύπρο σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Εκτός από όλα τα άλλα, μάθαμε και για παραδόσεις άλλων χωρών».
Αντρέας Θεοχάρους - Δημοτικό Λεμεσού Β΄
«Μου αρέσουν τα Μαθηματικά, ασχολούμε αρκετές ώρες μαζί τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω στερηθεί κάτι άλλο. Δεν αφοσιώνομαι π.χ. μόνο σε αυτό το μάθημα, χωρίς να δίνω σημασία στα άλλα. Στον ελεύθερό μου χρόνο μπορεί να πάρω να διαβάσω ένα βιβλίο Μαθηματικών, το ευχαριστιέμαι περισσότερο από άλλα βιβλία Λογοτεχνίας ή Αγγλικών που διαβάζω. Ήταν ένας διαγωνισμός με 15 ερωτήσεις, εγώ απάντησα αρκετές και έτσι κέρδισα τον έπαινο. Θέλω όταν μεγαλώσω να ασχοληθώ με κάτι που έχει σχέση με τα Μαθηματικά, όχι κατ’ ανάγκη μαθηματικός».
Αντρέας Χατζηλεωνίδας - Δημοτικό Λινόπετρας
«Κάποιες φορές, στον ελεύθερό μου χρόνο, παίρνω και λύνω ασκήσεις, πολλές φορές πιο μεγάλων τάξεων, για να είμαι προετοιμασμένος για τυχόν διαγωνισμούς. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα Μαθηματικά και οι διαγωνισμοί γενικά. Έχω λάβει πάρα πολλές φορές μέρος σε διαγωνισμούς και τις περισσότερες φορές κερδίζω ή χρυσό ή αργυρό μετάλλιο. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και αν προκριθώ θα πάω και σε άλλους διαγωνισμούς. Θα μου άρεσε στο μέλλον να ασχοληθώ με κάτι που να έχει σχέση με Μαθηματικά. Εκτός από τα Μαθηματικά που έχουν προτεραιότητα, στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι και με αθλήματα».
Παναγιώτης Παναγιώτου - Γυμνάσιο Καλογεροπούλου
«Μέχρι πρόσφατα δεν ασχολούμουν πολύ με τα Μαθηματικά, απλά φέτος λόγω της επιτυχίας μου άρχισα να ασχολούμαι και τελικά μπήκα και στη Βαλκανιάδα. Πάντα μου άρεσαν τα Μαθηματικά και θα συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτή την επιστήμη. Στον ελεύθερό μου χρόνο κάθομαι και λύνω μαθηματικές ασκήσεις. Είναι ικανοποίηση να προσπαθείς να λύσεις μιαν άσκηση και τελικά να καταφέρεις να βρεις τη λύση της. Ο διαγωνισμός ήταν πολύ δύσκολος, αλλά, εντάξει, τα πήγαμε καλά. Ελπίζω να κερδίσω και σε επόμενους διαγωνισμούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου