Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στον προσφυγικό κόσμο οι περικοπές που έγιναν στον Φορέα Ιστότιμης Κατανομής Βαρών. Ακόμη και εγκεκριμένοι για επιδότηση πρόσφυγες έμειναν εκτεθειμένοι και πιέζονται από τα τραπεζικά ιδρύματα, για να εξοφλήσουν δάνεια που συνήψαν. Φοιτητές, παιδιά προσφύγων, δυσκολεύονται να αρχίσουν τη φοιτητική τους σταδιοδρομία, γιατί τα εγκεκριμένα φοιτητικά δάνεια δεν καταβάλλονται.
Η έλλειψη ρευστότητας των κρατικών ταμείων έχει προκαλέσει πλείστα τόσα προβλήματα στον προσφυγικό κόσμο. ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ χαρακτηρίζουν την επικρατούσα κατάσταση ως τραγική.
Συγκεκριμένα: Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα καλούν τον υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί άμεσα σε ένα θέμα που ταλανίζει τον προσφυγικό κόσμο. Η Βουλή ενέκρινε ποσό 71 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010, αλλά μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση διέθεσε μόνο 39 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μη λάβουν την επιδότηση που προσδοκούσαν.
Ο Λ. Χριστοφόρου
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου κάλεσε την Κυβέρνηση να δει τον προσφυγικό κόσμο στα μάτια και να απαντήσει αν στέρεψαν τα χρήματα στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και τα χρήματα στην Υπηρεσία Μέριμνας.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ως ανακόλουθη, που μοίρασε κούφιες εξαγγελίες στους πρόσφυγες. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης, συνεχίζει, «αναδεικνύεται και μέσα από την αντιμετώπιση προς τον προσφυγικό κόσμο».
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου παρατηρεί ότι η Κυβέρνηση έχει στον προϋπολογισμό του 2010 ως προμετωπίδα τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου, δεν το πράττει, και ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται πως της στέρεψαν και τα χρήματα στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και τα χρήματα για την Υπηρεσία Μέριμνας.
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «για πρώτη φορά μετά το 1974, η Υπηρεσία Μερίμνης αδυνατεί να παρέχει άμεσα την οικονομική στεγαστική βοήθεια προς τον προσφυγικό κόσμο και αναμένουν στην ουρά για να πάρουν αυτό που δικαιούνται, τις 37.000 ευρώ για στεγαστική βοήθεια, κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι οι πρόσφυγες επιστρέφουν πίσω μέσα από τις φορολογίες της αγοράς της κατοικίας τους».
Αναφέροντας ότι «η Κυβέρνηση πολυδιαφημίζει τα 80 εκ. ευρώ που δίνει κάθε χρόνο στον προσφυγικό κόσμο», ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «τα 80 εκ. ευρώ αποτελούν μόνο το 1% του κρατικού προϋπολογισμού και απευθύνονται σε 35% πρόσφυγες του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου με αυξημένες τις ανάγκες».
Από αυτό και μόνο, συνέχισε, «φαίνεται το μέτρο και το ύψος της ευαισθησίας της έναντι του προσφυγικού κόσμου».
Ο κ. Χριστοφόρου είπε, τέλος, ότι «την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση συνεχίζει τη σπάταλη φιλοσοφία της και την ίδια στιγμή που συνεχίζει να φορτώνει φόρους στο λαό, την ίδια στιγμή στερεί από τον προσφυγικό κόσμο τα δύο βασικά του στηρίγματα, που ήταν τα δάνεια από τον Φορέα και την οικονομική βοήθεια από τη Μέριμνα».
«Έχει πτωχεύσει»
O βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα επικρίνει την Κυβέρνηση ότι η πολυδιαφημιζόμενη προσφυγική της πολιτική έχει οικονομικά πτωχεύσει. Παρατηρεί ότι η επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αντανακλάται στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου.
Λέγει ότι δόθηκε πίστωση χρόνου στις καθυστερήσεις για απόδοση της οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, αλλά η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην ώρα της.
Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Βαρνάβα, «ο κόμπος έφτασε στο κτένι, όταν πλέον τράπεζες επικοινωνούν με πρόσφυγες, ανακοινώνοντάς τους ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ επικρίνει ως παραπλανητική την κυβερνητική πολιτική για το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
Τονίζει ότι ενώ η Κυβέρνηση ενέταξε στον προϋπολογισμό του Φορέα του 2010 ποσό 71 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα διέθεσε στο ταμείο του Φορέα μόνο 39 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο και μετά ο Φορέας δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει ούτε φοιτητικά, ούτε οικιστικά, ούτε επαγγελματικά δάνεια, αφού το ταμείο έχει μείνει άδειο. Τονίζει, επίσης, ότι «Το χειρότερο, ο Φορέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις επιδοτήσεις των τόκων των δανείων των προσφύγων στις Εμπορικές Τράπεζες, με αποτέλεσμα οι Εμπορικές Τράπεζες να ενημερώνουν τον προσφυγικό κόσμο ότι προβαίνουν σε ανατοκισμό των μη καταβληθέντων ποσών από πλευράς της Κυβέρνησης».
Ο Γιώργος Βαρνάβα επισημαίνει ότι «Το πρόβλημα ανταπόκρισης του κράτους έναντι των υποχρεώσεών του προς τον προσφυγικό κόσμο δεν σταματά στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
Ενώ προσφυγικά ζευγάρια, τα οποία εγκρίνονται για την παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας, παλαιότερα λάμβαναν την οικονομική χορηγία σε διάστημα 2-3 μηνών, τώρα χρειάζεται να περιμένουν πέραν των 10 μηνών, αφού δεν εμβάζονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις τα ανάλογα ποσά.
Αποτέλεσμα, τα νεαρά ζευγάρια να χρεώνονται από Εμπορικές Τράπεζες και να υποχρεώνονται να επιβαρύνονται με επιπλέον τόκους, αφού είχαν υπολογίσει ότι το ποσό το οποίο εγκρίθηκε από το κράτος θα το έπαιρναν σε εύλογο χρονικό διάστημα και μ’ αυτό θα μπορούσαν να μειώσουν το συνολικό δάνειο το οποίο συνήψαν».
Πρόβλημα και με τις αυτοστεγάσεις
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα υποστηρίζει ότι από την αρχή του χρόνου, αρκετές προσφυγικές οικογένειες που ζουν σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί για επιδιορθώσεις των προσφυγικών τους κατοικιών δεν έχουν πάρει τα χρήματα που ανέμεναν. «Ενώ έχουν ξεκινήσει τις επιδιορθώσεις, υποχρεώνονται να τα αφήσουν ημιτελή, αφού οι Επαρχιακές Διοικήσεις αδυνατούν να προχωρήσουν στην καταβολή των ποσών, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να χρωστούν στους εργολάβους οι οποίοι ανέλαβαν τις επιδιορθώσεις.
Αρκετοί από αυτούς περιμένουν για μήνες και είναι αβέβαιο το πότε οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα είναι σε θέση να καταβάλουν τα ποσά αυτά».
Η ΠΕΠ προειδοποιεί
Η ΠΕΠ προειδοποιεί
Ο Πρόεδρος της ΠΕΠ Χριστάκης Πασχάλης δήλωσε ότι όταν η Κυβέρνηση εμβάσει τα ποσά που βρίσκονται στον προϋπολογισμό, το πρόβλημα θα αμβλυνθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, επισημαίνει, το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου