Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Απογοητευμένοι, στο σκοτάδι οι πρόσφυγες

Απογοήτευση αλλά και κούραση από τα τόσα χρόνια της αναμονής εκφράζουν πρόσφυγες, οι οποίοι, 36 χρόνια μετά, συνεχίζουν να ζουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς και να βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα του εκτοπισμού τους.
Από τη συνομιλία μαζί τους φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του Κυπριακού αλλά και για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις τους στη «Σ» εκφράζουν τους φόβους τους ότι για άλλη μια φορά οι συνομιλίες δεν θα οδηγηθούν πουθενά, εξαιτίας, κυρίως, της τουρκικής αδιαλλαξίας. 

«Ανησυχούμε σίγουρα γιατί έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι Τούρκοι κρατούν τις υποχωρήσεις μας αυτές και προσπαθούν να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν», μας απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Σάββας, πρόσφυγας από χωριό της Μεσαορίας. 

«Εκείνοι που είπαν "ναι", θα πρέπει τώρα να χειροκροτούν. Τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για το εδαφικό τις γνωρίζω "χοντρικά" από όσα έγραψαν οι εφημερίδες. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι Τούρκοι δεν υποχωρούν, ενώ εμείς υποχωρούμε. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν μια Τουρκία να μας δώσει, να μας επιστρέψει οτιδήποτε πίσω και έτσι οι περιουσίες μας δεν θα μας δοθούν ποτέ πίσω». 

Παρ’ όλη την απαισιοδοξία του, όμως, πρόσθεσε ότι ο μόνος ίσως που θα μπορούσε να μας βοηθήσει θα ήταν η Ευρώπη, όχι όμως στο σύντομο μέλλον.

«Δεν θα έπρεπε να συνομιλούμε»
Στο καφενείο του προσφυγικού συνοικισμού στην κουβέντα επεμβαίνει και άλλος θαμώνας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

«Τώρα», μας είπε, «κάνουμε κουβέντα».
«Δεν ξέρω τελικά εάν θα έχουμε ένα άλλο σχέδιο για λύση του Κυπριακού. Πιστεύω κι εγώ ότι οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτε. Έτσι τι συζητάμε. Δεν βρίσκω λόγο γιατί να γίνονται οι συνομιλίες και πιστεύω ότι καλό θα ήταν τόσα χρόνια να προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε, να θωρακίσουμε τη γραμμή αντιπαράταξης και να αφήσουμε τις συζητήσεις, οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά, απλώς και μόνο γιατί η Τουρκία δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ διατεθειμένη να δώσει πίσω ό,τι έχει πάρει. Ούτε και η Ευρώπη θα μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα», προσθέτει. 

«Εδώ βλέπουμε ότι ποτέ κανένας δεν είπε στην Τουρκία ότι δεν είναι δίκαιο το 20% να έχει ίσα δικαιώματα με το 80% και προσπαθούν να περάσουν το 50 - 50.
Μα, πώς γίνεται αυτό;. Έτσι εγώ πιστεύω ότι χάνουμε τον καιρό μας και δεν θα έπρεπε καν να συνομιλούμε».

«Δεν μας είπε κανένας τίποτε»
«Δεν ήρθε κανένας να μας πει τίποτε. Δεν μας ενημέρωσαν και ό,τι ακούσαμε, το ακούσαμε από την τηλεόραση και το διαβάσαμε στις εφημερίδες», μας είπε ο κ. Γιώργος. 

«Ξέρουμε περίπου τις προτάσεις αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνει τίποτε, γιατί η Τουρκία δεν έχει καμιά διάθεση να κάμει τίποτε. Αν θέλει η Τουρκία και η Αμερική, θα το λύσουν. Εμείς φυσικά και θέλουμε πίσω τις περιουσίες μας. Είναι περίπλοκα, όμως, τα πράγματα. Παρόλα αυτά, κανένας υπεύθυνος δεν ήρθε να κάμει καμιά ομιλία για να μας πει. 

»Έτσι κι αλλιώς η απαίτηση όλων των προσφύγων είναι μία. Θέλουμε τα δικαιώματά μας στο ακέραιο. Η απαίτηση των προσφύγων είναι να πάρουν τα δικαιώματά τους. Αλλά τίποτε δεν θα γίνει πάλι».

«Μας λείπει η ομογνωμία»
«Δυστυχώς, χάθηκαν ευκαιρίες για λύση, που εμείς δεν εκμεταλλευτήκαμε. Τώρα ο χρόνος κυλά εις βάρος μας. Πού να πάνε οι έποικοι τόσα χρόνια μετά. 

Πρέπει, επιτέλους, όμως να καταλάβουν οι Κύπριοι ότι δεν είμαστε ο ομφαλός της γης».
Ο κ. Χρίστος Καραολής, από τη Μόρφου, εμφανώς απογοητευμένος, πρόσθεσε ότι «είναι κακό που δεν έχουν όλοι οι πολιτικοί μια ομογνωμία για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Χάθηκε ο Ελληνισμός από τη διχόνοια και εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει παράδειγμα. 

»Βαρέθηκε, όμως, ο κόσμος να βλέπει τους πολιτικούς να μαλώνουν και να διαφωνούν. Δεν αμφιβάλλει κανένας ότι δεν είναι πατριώτες, αλλά, επιτέλους, ας αποκτήσουμε μια φωνή για να δούμε τι θα κάμουμε. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά πλέον είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

«Εκάμαμεν και εμείς και αυτοί»
Φειδωλός στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτης.
«Αρχίσαμε και κάναμε λάθη εδώ και χρόνια. Οι αμαρτίες μας είναι πολλές. Εκάμαμεν κι εμείς και έκαμαν και αυτοί. Τώρα δυσκόλεψαν πάρα πολύ τα πράγματα. 

Πώς θα φύγουν οι Τούρκοι και πώς θα γίνει λύση; Έγιναν λάθη και από τους δυο μας. Και τώρα κανένας δεν προσπαθεί να τα λύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου