Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Στα χαρακώματα ΑΕΛ και LTV

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια στην κόντρα της ΑΕΛ με το συνδρομητικό κανάλι της LTV μετά και τα πρωτοφανή γεγονότα της Δευτέρας. Ως γνωστόν, ο αγώνας ΑΕΛ - Ερμής δεν μεταδόθηκε από την LTV αφού το κανάλι παρεμποδίστηκε από τη διοίκηση και τους οπαδούς της λεμεσιανής ομάδας. Τον αγώνα μετέδωσε τελικά το κανάλι PLUS. Στην επόμενη μέρα της ματαίωσης της μετάδοσης από το συνδρομητικό κανάλι, ΑΕΛ και LTV συμφωνούν ότι… διαφωνούν. 


Κόντρα… on air!
Χθες οι δύο πλευρές διασταύρωσαν για πρώτη φορά δημόσια τα ξίφη τους, με την LTV να κατηγορεί την ΑΕΛ για οργανωμένο σχέδιο ματαίωσης της μετάδοσης και τη λεμεσιανή ομάδα να δηλώνει πως η συμφωνία με το κανάλι έχει καταργηθεί. 

Το μέλος του Δ.Σ. ΑΕΛ Ποδόσφαιρο Αντρέας Γιάπας και ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της LTV Άκης Αβρααμίδης ήταν φιλοξενούμενοι της εκπομπής «Μεσημέρι και κάτι» του «Σίγμα».
Ο Αντρέας Γιάπας υπογράμμισε πως η συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι έχει καταργηθεί: «Η ΑΕΛ έχει υπογράψει μία συμφωνία με την LTV η οποία έχει καταργηθεί. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση από το Δικαστήριο». 

Στη δική του τοποθέτηση ο Άκης Αβρααμίδης τόνισε πως όσα έγιναν τη Δευτέρα στο Τσίρειο Στάδιο ήταν οργανωμένα από την επίσημη ΑΕΛ: «Υπάρχει διάταγμα το οποίο υποδηλώνει με καταπελτικό τρόπο ότι οι συμφωνίες της ΑΕΛ με την LTV βρίσκονται σε ισχύ. Οποιεσδήποτε άλλες συμφωνίες κάνει η ΑΕΛ είναι παράνομες. Ήταν οργανωμένα όσα είδαμε τη Δευτέρα. Έπρεπε να ντρεπόμαστε για όλα αυτά. Θα θρηνούσαμε θύματα. Η στάση της ΑΕΛ να ξεσηκώσει τον κόσμο ήταν ανεύθυνη». 

Κινδυνεύει με τιμωρία η ΑΕΛ
Με σοβαρή τιμωρία κινδυνεύει πλέον η ΑΕΛ μετά την παρεμπόδιση της LTV να μεταδώσει τον αγώνα της περασμένης Δευτέρας. Η προκήρυξη της ΚΟΠ είναι ξεκάθαρη και στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «ΘΕΜΑΤΑ ΜΜΕ» αναφέρει: 

«1. Τα μέλη της ΚΟΠ συμφωνούν, αποδέχονται και αναλαμβάνουν την ευθύνη να διασφαλισουν την απρόσκοπτο είσοδο στα στάδια τού κάθε υπευθύνου και ή συνεργείου κατά τρόπον ώστε να υλοποιούνται οποιεσδήποτε συμβατικές υποχρεώσεις της ΚΟΠ. Άρνηση ή και αμέλεια σωματείου να ενεργήσει σχετικά, αποτελεί σοβαρή παράβαση της παρούσας (προκήρυξης) και παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή. 

2. Απαγορεύεται ρητά η είσοδος σε στάδιο οποιουδήποτε συνεργείου (τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού κτλ.) Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας που δεν έχει συµβληθεί µε την ΚΟΠ ή δεν έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την έγκριση της ΚΟΠ. Εξαιρείται η περίπτωση συνεργείων που εισέρχονται στα στάδια για τη λήψη ή µετάδοση ειδησεογραφικών στιγµιοτύπων δεδοµένου ότι υπάρχει η προηγούµενη έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Σε περίπτωση που το σωµατείο που αγωνίζεται στην έδρα του δεν φροντίσει για την τήρηση του παρόντος, θα παραπέµπεται στη Δικαστική Επιτροπή. 

3. Σε περίπτωση παραγωγής και ή µετάδοσης σήµατος µε οποιονδήποτε τρόπο και µέσω οποιουδήποτε µέσου χωρίς την έγκριση της ΚΟΠ, το σωµατείο, από την έδρα του οποίου ο αγώνας έχει ληφθεί και/ή παράγεται ή έχει παραχθεί και/ή µεταδίδεται και/ή έχει µεταδοθεί σήµα, ευρίσκεται σε παράβαση της παρούσας και θα παραπέµπεται στη Δικαστική Επιτροπή». 

Το χρονικό της ρήξης
Η σημερινή διοίκηση της ΑΕΛ θεωρεί πως η συμφωνία που έγινε από προηγούμενη διοίκηση του σωματείου με την LTV για τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής των αγώνων της ομάδας, είναι ετεροβαρής υπέρ του συνδρομητικού καναλιού. Η ΑΕΛ ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση και αύξηση προς τα πάνω της προσφοράς της LTV. Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη. Την περασμένη εβδομάδα το Δ.Σ. του σωματείου της ΑΕΛ υπέβαλε ομαδικά την παραίτησή του. Οι οπαδοί της ΑΕΛ στάθηκαν στο πλευρό της διοίκησης. Με ανακοινώσεις και την προχθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Τσίρειο ζητούν να «ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΡΑΤΟ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. 

Τι γίνεται από εδώ και πέρα
Η πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη που κινητοποιήθηκε για να μπορέσει η LTV να φτάσει στο Τσίρειο και να μεταδώσει κανονικά το παιχνίδι ΑΕΛ - Ερμής δεν ήταν ικανή να αποτρέψει το… μοιραίο. Ο αγώνας δεν μεταδόθηκε ποτέ από το συνδρομητικό κανάλι. Τι θα συμβεί στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ΑΕΛ, που μάλιστα δεν θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και το οποίο θα πρέπει να μεταδώσει η LTV; Η ένταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι τέτοια που καθιστά τους πάντες ανίκανους να εγγυηθούν τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων, των τεχνικών και του εξοπλισμού του καναλιού και γενικότερα την αποτροπή σοβαρών επεισοδίων. Ως εκ τούτου οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ σημαντικές στην εξέλιξη του θέματος. 

Πληρώνουμε τον κούκο… αηδόνι!
Από φέτος όλοι οι αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος προβάλλονται τηλεοπτικά. Η πίτα των δικαιωμάτων έχει μοιραστεί στα τρία με τρεις συνδρομητικές πλατφόρμες να προβάλλουν τους αγώνες της Α’ Κατηγορίας.

- LTV
- Primetel
- Cytavision 

Για να μπορέσει κάποιος να έχει όλους τους αγώνες στο σπίτι του και όλες τις ομάδες θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει και τις τρεις πλατφόρμες καθώς πλέον και η LTV -που συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα των άλλων δύο- προσφέρει αποκλειστικά αγώνες στο κανάλι της HD (δεν προσφέρεται σε Primetel και Cytavision). 

Η μηνιαία συνδρομή για κάποιον που θέλει να βλέπει τους αγώνες του κυπριακού ποδοσφαίρου ξεπερνά τα 200 ευρώ. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε χθες πως η Βουλή θα πρέπει να δώσει τέλος στη «βαβυλωνία» που υπάρχει στα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπριακού ποδοσφαίρου, βρίσκοντας τη φόρμουλα όλοι οι αγώνες να προσφέρονται σε μία πλατφόρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου