Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Πέμπτης

Λευκωσία: Οι αυξήσεις στα τρόφιμα που αναμένεται να επηρεάσουν τους καταναλωτές από το φθινόπωρο, το Κυπριακό, η 50η επέτειος της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, η προοπτική ανόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς και η σύλληψη 31χρονου σε σχέση με τη μεγάλη κλοπή εκρηκτικής ύλης τύπου PG2 από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια, καθώς και ο συνεχιζόμενος καύσωνας, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, και στην επιστροφή από τη Μολδαβία του Γρηγόρη Ξενοφώντος σε σχέση με τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, τα αυξημένα κρούσματα ιογενούς επιπεφυκίτιδας, καθώς και η εξαγγελία έκτακτων γενικών συνελεύσεων πέντε συντεχνιών εργαζομένων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα αποφασίσουν αν θα λάβουν απεργιακά μέτρα λόγω μη εφαρμογής, όπως υποστηρίζουν, των σχετικών οδηγιών για τους ελέγχους προσωπικού στον Πύργο Ελέγχου.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Λύνουν το γρίφο με DNA», αναφέρει ότι έπειτα από σχεδόν ένα μήνα, δεκάδες έρευνες και ανακρίσεις, η Αστυνομία για πρώτη φορά έχει στα χέρια της ισχυρό μαρτυρικό υλικό για τη μεγάλη κλοπή εκρηκτικής ύλης τύπου PG2 από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια. Χθες εξασφαλίστηκε διάταγμα κράτησης 31χρονου πελεκάνου, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνδέεται με την κλοπή. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο υπεύθυνος του ΤΑΕ, γενετικό υλικό του υπόπτου εντοπίσθηκε στη νάιλον σακούλα στην οποία ήταν περιτυλιγμένα τα εκρηκτικά που ανευρέθηκαν την περασμένη Κυριακή. Η Αστυνομία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται πεπεισμένη ότι είναι «θέμα χρόνου» η πλήρης εξιχνίαση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης:
Εκστρατεία για περιουσίες-εμπόριο από Άγκυρα:
Ενδελεχής παρουσίαση τουρκικών θέσεων για περιουσιακό.

Κτίζουν στη Μόρφου για τους εποίκους: Οι Τούρκοι τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν ανεγείρει κοντά στην πόλη της κατεχόμενης Μόρφου γύρω στις 40 οικιστικές μονάδες.

Ρεκόρ κρουσμάτων ιογενούς επιπεφυκίτιδας: Οφείλεται σε αδενοϊό και έχει υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας.

Παρολίγο βρετανική επιδιαιτησία για Κατάρ: Κύπρος και Κατάρ γλύτωσαν την επιδιαιτησία για την αξία του ακινήτου έναντι του Χίλτον.

Ανοίγει η Λεμεσού, εργοτάξιο η Σταδίου: Το Σάββατο παραδίδεται στην κυκλοφορία η λεωφόρος στην είσοδο της Λευκωσίας. Αρχίζουν τα έργα στο Στρόβολο.

Από το αεροδρόμιο στο δικαστήριο το Γληρούι: Σήμερα το πρωί αναμένεται να προσαχθεί στο δικαστήριο ο φυγόδικος Γρηγόρης Ξενοφώντος, ύποπτος για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.

Σχολείο με 57% άριστους μαθητές: Ανεξήγητα υψηλά ποσοστά άριστων μαθητών από τη μια και ανεξεταστέων από την άλλη, παρατηρούνται σε συγκεκριμένα σχολεία.

Αδύναμος κρίκος εσόδων οι εταιρείες: Ζορίζεται το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σήμερα στην εφημερίδα Goalnews: Eυρωπαϊκή βραδιά
Στη μάχη για τον 4ο προκριματικό γύρο του Europa League πέφτουν σήμερα οι ευρωπαίοι μας. Η Ομόνοια υποδέχεται τη Μέταλιστ, ο ΑΠΟΕΛ παίζει εκτός με τη Χετάφε και η Ανόρθωση στη Ρωσία με την ΤΣΣΚΑ.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ξαφνική απειλή για τα πετρέλαια της Κύπρου» γράφει ότι απρόσμενα εμπόδια στην προοπτική ανόρυξης πετρελαίων, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εγείρει σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ιταλία για τερματισμό των εξορύξεων στη θάλασσα της Μεσογείου, από το φόβο ατυχήματος παρόμοιου με του Κόλπου του Μεξικού. Την πρωτοβουλία ξεκίνησε η Υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη και την προωθεί η Ιταλίδα ομόλογός της Στεφανία Πρεστιτζιακόμο. Αλλού γράφει ότι σε πανεπιστημιούπολη μετατρέπεται τμήμα της προστατευμένης ζώνης της χερσονήσου της κατεχόμενης Καρπασίας.

«Η Σημερινή» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Κύμα ακρίβειας πλήττει τους καταναλωτές» γράφει ότι κύμα ακρίβειας άρχισε ήδη να πλήττει την κυπριακή αγορά, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται τσουχτερό οικονομικά και ο χειμώνας βαρύς για τους καταναλωτές. Αυξήσεις επέβαλε η ΑΗΚ, ακολούθησαν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, αυξήσεις στο κρέας και τα παράγωγά του, καθώς και στα γαλακτοκομικά, ενώ αναμένεται να επιβληθεί αυξημένος ΦΠΑ στα τρόφιμα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο από τη Μολδαβία ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, ύποπτος στην υπόθεση φόνου του Αντη Χατζηκωστή. Αναμένεται σήμερα να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου για να ζητηθεί η κράτησή του.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κίνηση για το Κόσοβο έκανε ο Χριστόφιας» και γράφει ότι συγκεκριμένη προσπάθεια να καταδείξει ότι η περίπτωση του Κοσόβου που είδε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του να νομιμοποιείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν συνδέεται με το Κυπριακό και την όποια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης των κατεχομένων, κατέβαλε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στις συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κάθε ρεκόρ κατανάλωσης κρέατος δείχνουν να σπάζουν οι Κύπριοι. Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η κατανάλωση φθάνει τα 105 κιλά ετησίως ανά άτομο, δηλαδή πέντε - έξι χοίρους και αρνιά ο καθένας, ενώ καταναλώνουμε μόλις 19 κιλά ψάρι ετησίως ανά άτομο.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ρωσική στήριξη» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να συμβάλει στην επίτευξη δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Ο κ. Μεντβέντεφ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αντάλλαξαν συγχαρητήρια μηνύματα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των συντεχνιών εξήγγειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι τεχνικοί της ΑΤΗΚ, οι λειτουργοί μετεωρολογίας και αεροπορικών κινήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας, με στόχο την εξέταση λήψης απεργιακών μέτρων επικαλούμενοι μέτρα ασφάλειας τα οποία εφαρμόζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. 

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο της «Καμία υποχώρηση από τον καύσωνα» και γράφει ότι σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα υποχωρήσει ο καύσωνας, αφού οι θερμοκρασίες των 40 και άνω συνεχίζουν. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο την Παρασκευή και μικρή πτώση την Κυριακή. Σε άλλη είδηση, γράφει η αεροπορική εταιρεία Ryanair που ανακοίνωσε χθες την έναρξη δρομολογίων Λάρνακα – Βρυξέλλες από το Νοέμβριο, δήλωσε ότι θα φέρνει στο νησί περίπου 60 χιλιάδες τουρίστες τον χρόνο, και συνολικά 500 χιλιάδες στα επόμενα πέντε χρόνια.



ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου