Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη

Η ΚΙΝΑ είναι και επίσημα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά την αμερικανική, καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε επί σειρά ετών η Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες (πολύ) χαμηλότερη ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο από αυτήν που αρχικά αναμενόταν, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της στο διάστημα αυτό να διαμορφωθεί σε 1,228 τρισ. δολάρια. Νωρίτερα η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο έχει φτάσει τα 1,337 τρισ. δολάρια.

Η Ιαπωνία για το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη σε ετήσια βάση έτρεξε με μόλις 0,4%, από 2,3% που περίμεναν οι αγορές. Το 2009 το ΑΕΠ της Ιαπωνίας διαμορφωνόταν σε 5 τρισ. δολάρια, ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος η Κίνα.

Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν φαίνεται ακόμη να απειλούνται. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία του 2009 ξεπερνά τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι περίπου ίσο με το ΑΕΠ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο πέρσι ανήλθε σε 15 τρισ. δολάρια.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, μακροπρόθεσμα η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ και να βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη. Αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Τζιμ Ονιλ, μπορεί να συμβεί το 2027. Η Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παρουσιάσει τεράστια οικονομική ανάπτυξη. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα είναι πολύ χαμηλότερο απ΄ ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου