Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ακριβοπληρώνουμε το φρέσκο γάλα - «Καπέλο» 10 σεντ το λίτρο

Λευκωσία: Υπερτιμημένες είναι οι τιμές γάλακτος στην Κύπρο όπως προκύπτει μέσα από έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου και έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τα δημοσιεύματα του «Φ» σχετικά με το θέμα.

Όπως προκύπτει μέσα από την έκθεση η οποία βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εμπορίου από την περασμένη εβδομάδα, ολόκληρη η αλυσίδα κερδίζει σημαντικά ποσά πέραν από τα αναμενόμενα με μοναδικό χαμένο τον καταναλωτή. Από τον παραγωγό μέχρι τον βιομήχανο και τέλος τον λιανοπώλη.


Με βάση τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι τιμές παραγωγού αγελαδινού γάλακτος είναι υπερτιμημένες πάνω από 10 σεντ το λίτρο.

Η αρμόδια υπηρεσία ανάλυσε κοστολόγια γάλακτος όπως αυτά παραχωρήθηκαν από τους αγελαδοτρόφους που διατηρούν μια μεγάλη ομάδα της τάξεως του 72% των κατανεμημένων ποσοστώσεων γάλακτος.

Στοιχεία επίσης παραχωρήθηκαν τόσο από το Υπουργείο Γεωργίας όσο και τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας. 

Το Υπουργείο Εμπορίου έκρινε ότι η επίκληση των αγελαδοτρόφων για αγορά χονδροειδών ζωοτροφών δεν ευσταθεί, δεδομένης της μεγάλης ψαλίδας που άνοιξε στην τιμή τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά πολύ.

Άλλα 5- 10 σεντ το λίτρο είναι και το κέρδος του βιομήχανου. Με βάση τα στοιχεία, το βιομηχανικό κόστος και των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Από την όλη αλυσίδα υπάρχουν και επιχειρήσεις που θησαυρίζουν στη λιανική τιμή. Αυτές αφορούν κυρίως μεγάλους φούρνους και υπεραγορές που πωλούν το γάλα στην προτεινόμενη τιμή της βιομηχανίας. Οι επιχειρήσεις αυτές μαζί με τις έξτρα εκπτώσεις που απολαμβάνουν από τις δύο βιομηχανίες παστερίωσης έχουν καθαρό κέρδος περίπου 30% μόνο από την πώληση του φρέσκου γάλακτος. Συγκεκριμένα διαφαίνεται ότι αγοράζουν το γάλα προς 99 σεντ το λίτρο και το πωλούν στους πελάτες τους προς €1,28 το λίτρο. (Η έρευνα αφορά στοιχεία που συλλέχθηκαν πριν τη νέα αύξηση στην τιμή του γάλακτος στο €1,30 το λίτρο).

Λιγότερα είναι τα κέρδη στις φρουταρίες και στα περίπτερα, ορισμένα από τα οποία μάλιστα κερδίζουν μόλις 8% από την πώληση του γάλακτος. Υπάρχουν βέβαια και περίπτερα που κερδίζουν πέραν του 30%, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Η έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πλευράς του αρμόδιου υπουργού με την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου για καθορισμό πλαφόν που επεξεργάζεται αυτό το διάστημα η Νομική Υπηρεσία.

Την ίδια ώρα, η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου αποτελεί ακόμα ένα μοχλό πίεσης προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα για καρτέλ στην αγορά γάλακτος. Αναμένεται εκτός απροόπτου η ΕΠΑ να εστιαστεί στο μονοπώλιο του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων και να μη δεχθεί τη συγκέντρωση του 70% και πλέον των αγελαδοτρόφων κάτω από την ίδια σκέπη.


Φιλελευθέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου