Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ενα ρομπότ για... διευθυντές!

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε ηλεκτρική σκούπα και φανάρι. «Εσωτερικά», ίσως να είναι και το αφεντικό σας.

Πρόκειται για το Αnybot, που διαψεύδει την αρχή ότι δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε δύο μέρη ταυτοχρόνως. Αυτό το ανθρωποειδές ρομπότ, που κατασκευάστηκε στη Σίλικον Βάλεϊ, επιτρέπει στους εργοδότες να κοιτάζουν πάνω από τον ώμο των υπαλλήλων τους, να μιλούν με συναδέλφους τους και να παρίστανται σε συσκέψεις, σε όποια χώρα της Γης κι αν βρίσκονται.

Ο ιδιοκτήτης του Αnybot μπορεί να δει μέσα από τις δύο κάμερες που διαθέτει, να μιλήσει μέσα από το μικρόφωνό του και να το καθοδηγήσει χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα με τα βελάκια στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Το ύψος του ρομπότ είναι 1,60 μέτρα, το βάρος του 16 κιλά και η τιμή του γύρω στα 12.000
ευρώ.

«Αντί να πηγαίνετε κάθε μέρα με το αυτοκίνητο στο γραφείο, χρησιμοποιήστε το Αnybot», αναφέρει το διαφημιστικό φυλλάδιο του ρομπότ.

«Τοποθετήστε το εκεί όπου κάθεστε συνήθως. Λάβετε μέρος στις συσκέψεις, χαιρετήστε τους επισκέπτες ή ελέγξτε τι φτιάχνουν στο εργαστήριο. Οταν είστε συνδεδεμένος, τα μάτια του Αnybot λάμπουν, κι έτσι οι συνάδελφοί σας ξέρουν ότι είστε εκεί».

Ο εφευρέτης του Αnybot λέγεται Τρέβορ Μπλάκουελ και συχνά διευθύνει την εταιρεία του στην Καλιφόρνια χρησιμοποιώντας ένα από τα ανθρωποειδή ρομπότ του. «Το πρώτο λεπτό της επικοινωνίας είναι κάπως περίεργο», λέει στους «Τάιμς». «Στη συνέχεια, όμως, οι άνθρωποι ξεχνούν ότι μιλούν με ένα ρομπότ».


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου