Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Χαμένες» οι ε/κ περιουσίες

Μια «δίκαιη ισορροπία», στη βάση της διζωνικότητας, θεωρεί ο Ντερβίς Έρογλου ως τη μοναδική αποδεκτή μορφή επίλυσης των ζητημάτων που άπτονται του κεφαλαίου του περιουσιακού, θεωρώντας a priori «χαμένες» τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Από τα λεγόμενα του διαπραγματευτή της τουρκικης πλευράς, καθίσταται σαφές ότι η ερμηνεία που γίνεται στην αρχή της διζωνικότητας είναι αυτή του διαχωρισμού των κρατικών δομών και θεσμών, επιτρέποντας έτσι την παράλληλη λειτουργία δύο διαφορετικών οντοτήτων με κρατικές δομές. Αυτές ακριβώς είναι οι ισορροπίες, στη βάση των οποίων επιδιώκει ο Έρογλου να εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στις δύο πλευρές του νησιού συστάθηκαν δύο ξεχωριστές κοινωνικές και οικονομικές ζωές και για να μη χαλάσει αυτό το ήδη σχηματισμένο επίπεδο, πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι (η λύση στο περιουσιακό) μπορεί ν' αποτελέσει σοβαρή απειλή στη βιωσιμότητα της λύσης».

Περιουσίες, όχι άνθρωποι
Όπως υποστήριξε ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς, «πέρασαν το λιγότερο 36 χρόνια από τότε που χάθηκαν οι περιουσίες». Υπό το φως των δεδομένων, ισχυρίστηκε, στο δρόμο για τη δημιουργία ενός προβλεπόμενου καθεστώτος στο περιουσιακό, πρέπει να περιοριστούν στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων οι επιθυμίες των ατόμων. Άφησε, δηλαδή, να νοηθεί, ότι στο ορθολογιστικό σκεπτικό της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού δεν χωρούν ανθρωπιστικές ευαισθησίες. «Εάν αφήσετε την απόφαση για το μέλλον μιας περιουσίας σε άτομα, τότε σ' εκείνη τη "χώρα" είναι σαν να προσκαλείτε το χάος να έρθει», είπε χαρακτηριστικά ο συνομιλητής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο περιορισμός της επιστροφής περιουσιών είναι μια «αναπόφευκτη αναγκαιότητα», αλλιώς, όπως υποστήριξε, το νόημα των πράξεων σε κάθε κοινότητα που θα διευθύνει ένα συνιστών κρατίδιο χάνεται.
Ο Έρογλου επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ ενισχύουν την ορθότητα των θέσεων των Τ/κ στο περιουσιακό και ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη στη συγγραφή των προτάσεων γι' αυτό το κεφάλαιο. 

Παράλληλη μετά το πάρε-δώσε
Τα Ηνωμένα Έθνη ήταν αυτά που πρότειναν όπως οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Έρογλου ξεκινήσουν από το περιουσιακό, είπε ο Τ/κ διαπραγματευτής, και ο ίδιος αποδέχθηκε, ώστε να μη δώσει αφορμή στην πλευρά μας να ισχυριστεί ότι προκαλούσε προβλήματα πριν καν ξεκινήσει ο νέος γύρος συνομιλιών. Η προσπάθεια της ε/κ πλευράς να συνδέσει το περιουσιακό με άλλα κεφάλαια δεν είναι όμως σωστή, ανέφερε. 

Η τ/κ πλευρά θα μπορούσε, σε μεταγενέστερο στάδιο, να δεχόταν σύνδεση όχι μόνο του περιουσιακού αλλά και όλων των άλλων κεφαλαίων αλλά, σε αυτό το στάδιο, ο ίδιος θεωρεί ότι θα καθιστούσε το κεφάλαιο πιο περίπλοκο και τη διαδικασία πιο επικίνδυνη.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στο περιουσιακό μέχρι σήμερα, όμως εμείς δεν βλέπουμε ότι είναι απίθανη μια πρόοδος», συνέχισε ο Ντερβίς Έρογλου. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, ανέφερε, είναι να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, κάτι που οριοθετεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Επιπλέον πρέπει να δοκιμαστεί ένα πάρε-δώσε σε αυτό το κεφάλαιο», είπε. 

Τόνισε ότι στις οκτώ συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις δέκα Ιακώβου-Οζερσάι, έχει αποφασιστεί όπως επιδειχθεί θετική στάση στην επίλυση του περιουσιακού και να πράξουν οι δύο πλευρές ό,τι περνά από το χέρι τους, χωρίς να παραγνωρίζουν τα δικαιώματα του «λαού».

Έρογλου, ο διπλωμάτης
Από το Μάιο, είπε ο Έρογλου, έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με ξένους διπλωμάτες ή εκπρόσωπους τρίτων κρατών, στους οποίους εξήγησε τη στάση του στο Κυπριακό, τις προσδοκίες των Τ/κ αλλά και τις εξελίξεις στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε, δε, ότι ανάμεσα σε αυτούς τους αξιωματούχους συμπεριλαμβανόταν και ο Μπαν Κι Μουν. Απέστειλε, παράλληλα, εισηγήσεις σε κάποιες ομάδες στις Βρυξέλλες για το θέμα του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», στις οποίες υποστήριζε ότι ενδεχόμενη έγκρισή του θα παροτρύνει τους Ε/κ να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Διευκρίνισε ότι αν και κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν τον κανονισμό με άλλες προϋποθέσεις, οι Τ/κ θεωρούν ότι δεν πρέπει «να εξαγοράσουν» την έγκρισή του. Όπως είπε ο Έρογλου, η έγκριση του κανονισμού μπορεί να μη σημαίνει άρση του «εμπάργκο» αλλά είναι, κατά την εκτίμησή του, ένα «καλό βήμα μπροστά». Υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι «διπλωματικές προσπάθειες» για την επανέναρξη του «εμπορίου» με ευρωπαϊκές χώρες, όπως γινόταν μέχρι το 1994. 

Χρειάζεται πολιτική βούληση
Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και οι τεχνικές επιτροπές που είχαν συσταθεί με στόχο να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έχουν ενεργοποιηθεί. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι το Κυπριακό υπάρχει εδώ και 40 χρόνια και οι δύο πλευρές έχουν θέσει επιχειρήματα και αντι-επιχειρήματα και αυτό που χρειάζεται απ' εδώ και πέρα είναι η πολιτική βούληση και καθοδήγηση για να λυθεί το πρόβλημα. Εξέφρασε για άλλη μια φορά την εκτίμηση ότι είναι εφικτή η λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς είπε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν πως το τέλος αυτού του χρόνου είναι σημείο καμπής για το Κυπριακό. Η δημιουργία, μέχρι το τέλος του 2010, ενός συνεταιρισμού, που θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια με ίσο καθεστώς, διζωνικού, δικοινοτικού, με πολιτική ισότητα, «είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη», σημείωσε. 

Πρόσθεσε ότι «για να μπορέσει να βρεθεί μια τέτοια λύση, είναι προϋπόθεση και οι δύο πλευρές να ενεργήσουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά». Οι Τ/κ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην προ του 1974 κατάσταση, τόνισε.

Συναντάται ακατάπαυστα
Στο τέλος του διαγγέλματός του, ο Έρογλου έκανε αναφορά σε συναντήσεις που είχε τον τελευταίο καιρό. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα αλλά και στις συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κομμάτων στα κατεχόμενα, και πρώην «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό. 

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους εμπλεκομένους στις απευθείας διαπραγματεύσεις εκτός συνομιλιών, ο Έρογλου είπε ότι ήταν σημαντικό το δείπνο που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, το Γιώργο Ιακώβου και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αναφορά έκανε και στη συνάντησή του με το Νίκο Αναστασιάδη. Όπως εξήγησε, προσπαθεί να γνωρίσει την πολιτική ηγεσία των Ε/κ και θεωρεί ότι έδωσε μέσω των σωστών καναλιών τα σωστά μηνύματα.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου