Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Απλησίαστο το καλάθι της νοικοκυράς

Δυσβάστακτο είναι το κόστος διαβίωσης μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, σε σημείο που πολλοί να θεωρούν «μαγική πράξη» την επιβίωση.
Κατά 6% αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο το κόστος για το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών. 

Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούλιο του 2009, το λεγόμενο οικογενειακό καλάθι κόστιζε 1977,44 ευρώ, έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2010, μια οικογένεια χρειάστηκε για να το γεμίσει 2087,05 ευρώ.
Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός κατά 19%, οι μεταφορές, ομοίως, κατά 19%, η στέγαση κατά 8% και οι επικοινωνίες κατά 5%.
Είναι προφανές από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά ότι η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων είναι βουτηγμένη στα τάρταρα, καθώς αντιμετωπίζει το τραγικότερο.
Από τη μία καταβαράθρωση των εισοδημάτων με μειώσεις μισθών επιδομάτων και απολύσεις, και από την άλλη συνεχείς αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε αυτά που θεωρούνται απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία μιας οικογένειας.
Την ώρα, μάλιστα, που οι πολίτες μάχονται για να τα βγάλουν πέρα, πολλοί φορείς της επιχειρηματικής ζωής, χωρίς λόγω και αιτία, προχωρούν σε αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενοι  την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει την κερδοσκοπία.
Διαδοχικά πλήγματα για την ελληνική οικονομία
Η ελπίδα που υπήρχε για μικρή ανάσα στην ελληνική οικονομία από τις «εισφορές» της βαριάς βιομηχανίας του τόπου τον τουρισμού φαίνεται, προς το παρόν, ότι εξανεμίζεται.
Τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Ιούλιο του 2010 υπέστησαν σημαντικότατη πτώση κατά 16%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο δε επίπεδο του εξαμήνου, η πτώση ανέρχεται στο 11,9%, ενώ σε μήκος διετίας φθάνει το 24%.

Η εξέλιξη αυτή προσθέτει επιπλέον προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο, που αναζητά εναγωνίως έσοδα, αφού καθίσταται αμφίβολο αν θα εισπράξει τελικά από τις τουριστικές επιχειρήσεις το ΦΠΑ που προσδοκά.

Βεβαίως, η ραγδαία πτώση της τουριστικής κίνησης και κατ' επέκταση των εσόδων δεν ήρθε με παρθενογένεση, αλλά είναι σαφές «ελληνικό έργο». Αυτό εξηγείται με απλό τρόπο. Ενώ η χώρα μας είναι ένα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, δεν επιλέγεται από τους ξένους, καθώς προτιμούν τις ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Κροατία, που είναι σαφώς φθηνότερες. Και είναι φθηνότερες, διότι σε καμία από αυτές δεν αυξήθηκε ο ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 23% από τις αρχές του έτους, αναγκάζοντας τους τουρίστες να πληρώνουν διπλά και τριπλά τα έξοδα των διακοπών τους στην Ελλάδα
Συζητούν για την οικονομία
Σε αυτό το προφανώς δυσμενές οικονομικό σκηνικό, με τις διαδοχικές αρνητικές ειδήσεις, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, προφανώς η μελλοντική εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως η προφανής υστέρηση των εσόδων.

Μια εξέλιξη που ανησυχεί και δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική πολιτική της χώρας.
Η πτώση του ΑΕΠ, η βαθιά ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, η καταστροφική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση.


 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου