Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Τρίτης

Λευκωσία: Τα τεκταινόμενα σε σχέση με την εμπορία του γάλακτος και των παραγώγων του και οι σχετικές ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποκαλύψεις που αφορούν καταθέσεις μαρτύρων στην υπόθεση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, το θέμα του διορισμού του επικεφαλή της ΚΥΠ από τον πρόεδρο Χριστόφια, η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και οι αλλαγές στην παιδεία και τέλος η επανέναρξη σήμερα των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για το θέμα τη αναφοράς του προέδρου Χριστόφια στο συνέδριο των αποδήμων, η έρευνα που καταδεικνύει τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, οι χτεσινοί έλεγχοι που πραγματοποίηση το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στους ανιχνευτές μετάλλων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η κατάρριψη και νέου ρεκόρ Γκίνες στο Δήμο Αγίας Νάπας, τα κέρδη που ανακοίνωσαν χτες η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα και τέλος η εφαρμογή και φέτος της δωρεάν διακίνησης μαθητών με λεωφορεία.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Τι αλλάζει στην Παιδεία», αναφέρει ότι πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου αποκτά για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο αναλυτικό πρόγραμμα. Το νέο περιεχόμενο της εκπαίδευσης που ετοίμασαν 21 υποεπιτροπές, καθώς και οι τελικές προτάσεις της κεντρικής Επιτροπής Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων για τη νέα δομή και τα νέα ωρολόγια προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παραδόθηκαν χθες στον υπουργό Παιδείας. Φέτος, ξεκινά το «μπόλιασμα» των νέων αναλυτικών στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους θα προωθηθούν θεσμικές αλλαγές σε νόμους και κανονισμούς ώστε τα νέα ωρολόγια να εφαρμοστούν Σεπτέμβριο του 2011.

Διαβάστε επίσης:
Ρίχνουν την Αμμόχωστο για σωσίβιο:
Το θέμα της Αμμοχώστου θα επανέλθει στο προσκήνιο μπροστά στο ενδεχόμενο αδιεξόδου.

Ο εγγονός που έφαγε το χωράφι της γιαγιάς: Τον κυνηγούσαν για δύο χρόνια, πιάστηκε στην Ουκρανία.

Καβγάς για το... εάν θα υπάρχει χώρα: Η αναφορά κατά πόσο «θα υπάρχει Κύπρος», προκαλεί αναταράξεις.

Κατάθεση Προεστού καίει τον Ξενοφώντος: Ο Προεστός αναγνώρισε τον Ξενοφώντος ως το πρόσωπο που είπε τη φράση: «Μα εκατάλαβες ίντα που έκαμα. Εν φόνο που έκαμα».

Ψηφιακός πόλεμος με τα κατεχόμενα: Σε ελληνοκυπριακά χέρια το «cyprus.com». Μάχες και για τις ιστοσελίδες των αεροδρομίων.
Κέρδη €163 εκατ. για Τράπεζα Κύπρου: Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου για το α’ εξάμηνο του έτους.

Αύξηση κερδών 88% στην Ελληνική: Αύξηση κερδών πριν τη φορολογία κατά 88% παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το α’ εξάμηνο του έτους έναντι της ίδιας περιόδου το 2009.

Σήμερα στην εφημερίδα Goalnews: Όλα όσα έγιναν χθες στα γήπεδα της Κύπρου και του κόσμου.

Νίκησε άγχος και Ερμή:
Με το δεξί ξεκίνησε το πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ, στο άδειο ΓΣΠ (λόγω της τιμωρίας του). Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πήρε τη νίκη 1-0 από τον Ερμή, χάρις σε γκολ του Χαραλαμπίδη.

H μεγάλη... απόδραση: Αν και η Ομόνοια βρέθηκε σχετικά νωρίς πίσω στο σκορ και παρόλο που η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, κατάφερε και γύρισε τα σε βάρος της δεδομένα και πήρε τη νίκη.

Υπό τον τίτλο «Βόμβα στην αγορά το πόρισμα για το γάλα» η «Αλήθεια» γράφει ότι «ακριβό γάλα πίναμε επειδή – κατά την ΕΠΑ – λειτουργούσε καρτέλ, όχι μόνο μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών, αλλά και με τη συμβολή κάποιων υπεραγορών». Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας κατάφερε για δεύτερη φορά την κατάρριψη ακόμη ενός ρεκόρ Γκίνες καθώς στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νεολαίας κατάφερε να ενταχθεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο αριθμό χορευτών σε παραδοσιακό κυπριακό χορό και για την ακρίβεια την κυπριακή σούστα, καταρρίπτοντας το φράγμα των 250 χορευτών με 330 χορευτές.

Υπό τον τίτλο «Σε μέντιουμ πήγαινε η Ελενα Σκορδέλη» ο «Πολίτης» κάνει λόγο στο κύριο του θέμα για καταθέσεις από ένα μέντιουμ και μια μασέρ-θεραπεύτρια που εξασφάλισε πρόσφατα η Αστυνομία και τις οποίες συμπεριέλαβε στο φάκελο της υπόθεσης για τη δολοφονία Χατζηκωστή. «Σύμφωνα με μαρτυρία, (η Σκορδέλη) ζήλευε την Ελίτα και θεωρούσε εμπόδιο τον Αντη», προστίθεται. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου, γράφοντας πως τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι τον Νοέμβριο και η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καθιστούν όλο και πιο πιθανή τη διαπραγμάτευση ενός πακέτου για την Αμμόχωστο, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι σήμερα οι δυο ηγέτες θα ορίσουν ημερομηνίες για την έναρξη εντατικών συνομιλιών.

Υπό τον τίτλο «Ακέφαλη – ακάλυπτη παραμένει ακόμη η ΚΥΠ» η εφημερίδα «η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΚΥΠ που είναι επιφορτισμένη με το κρίσιμο θέμα της εθνικής ασφάλειας, μένει εδώ και ένα μήνα ακέφαλη, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να έχει καταλήξει στις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά το διορισμό διοικητή της ΚΥΠ αλλά και πολιτικού προϊσταμένου της Υπηρεσίας, κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να πράξει ταυτόχρονα. Σε δεύτερο της θέμα «η Σημερινή» κάνει λόγο για εντυπωσιακά κέρδη των τραπεζών καθώς, όπως γράφει, οι κυπριακές τράπεζες ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των διεθνών αναλυτών, καταγράφοντας η μεν Τράπεζα Κύπρου κέρδη εξαμήνου ύψους 163 εκ. ευρώ και η δε Ελληνική Τράπεζα 16,7 εκ. ευρώ.

Υπό τον τίτλο «Γάλα: καταπέλτης το πόρισμα» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «η ΕΠΑ διαπιστώνει εκ πρώτης όψεως σοβαρές παραβιάσεις του Νόμου περί Ανταγωνισμού». Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Επιτροπή συνήλθε χτες … και αποφάσισε την ετοιμασία Εκθεσης Αιτιάσεων» πράγμα, που όπως προσθέτει η εφημερίδα, σημαίνει ότι διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας που διέπει τον ανταγωνισμό. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν τις θέσεις τους, προστίθεται. Αλλού η «Χαραυγή» γράφει ότι εφαρμόζεται και φέτος η δωρεάν διακίνηση μαθητών με λεωφορεία.

Η αγγλόφωνη τέλος εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο "Καθαρός αέρας μετά την απαγόρευση του καπνίσματος» γράφει ότι υπήρξε βελτίωση κατά 90% στην ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες. Σε άλλο της θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προέβη χτες σε μετρήσεις των κυμάτων που εκπέμπουν οι ανιχνευτές μετάλλων και οι συσκευές ακτινών Χ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθεί ο ισχυρισμός των εργαζομένων ότι ο εν λόγω εξοπλισμός ενδεχομένως να προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. 



ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου