Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Φρένο» στην κερδοσκοπία με το ψωμί

Πόλεμος για την τιμή του ψωμιού έχει ξεσπάσει στην ελληνική αγορά με φόντο το ράλι τιμών στα σιτηρά. Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις των βιομηχάνων αδικαιολόγητες και προχωρά σε κοστολογικούς ελέγχους στην αγορά. Για αδικαιολόγητες αυξήσεις μιλούν και οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις. Παράλληλα και οι αγρότες καταγγέλλουν ότι πούλησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν αυξήσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Μάλιστα ακόμη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος κ. Κ. Λούλης έκανε χθες λόγο για υφιστάμενα αποθέματα στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών που αν διατεθούν στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών. Κάτι που επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι έχει στηθεί παιχνίδι κερδοσκοπίας με τις τιμές στο αλεύρι.

Διαθέτουν αποθέματα
Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται το ράλι τιμών των σιτηρών, καθώς από την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ και το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Η εκτόξευση των τιμών στο σιτάρι αποδίδεται πάντως σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές σε κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί στις διεθνείς αγορές στο όνομα της μειωμένης παραγωγής στη Ρωσία, που ωστόσο δεν προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε έλλειψη της προσφερόμενης ποσότητας. Και αυτό γιατί τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η ΗΠΑ διαθέτουν αποθέματα για την κάλυψη της ζήτησης από την αγορά.

Αύξηση κατά 80%
Ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλειε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με τις τιμές των σιτηρών στην Ε.Ε. αφού η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη όπως και τα αποθέματα. Εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φτάσει στους 285 εκατομμύρια τόνους φέτος, όταν το 2007 ήταν 255 εκατ. τόνοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε μάλιστα την ετοιμότητά της και για τη λήψη μέτρων εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η τιμή πάντως του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών έχοντας αυξηθεί από τον περασμένο Ιούνιο σχεδόν 80%.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ. Και ενώ στην Ευρώπη κρατούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις, στην Ελλάδα οι αλευροβιομήχανοι ανακοίνωσαν ότι η αύξηση στην τιμή των αλεύρων είναι «επιβεβλημένη και δεδομένη ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Λούλης σε ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει ότι «δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στον κλάδο τόσο η άνοδος των τιμών όσο και η αδυναμία εξεύρεσης ποσοτήτων σιταριού» και ότι «από τη θεαματική εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε στην αγορά του σίτου τις τελευταίες 40-50 ημέρες επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων». Τονίζει επίσης ότι «περισσότερο από το 65% της ελληνικής κατανάλωσης μαλακού σίτου καλύπτεται από εισαγωγές».



ΓΙΑ «ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ παιχνίδια των αλευροβιομηχάνων» και «πλασματική κρίση» κάνουν λόγο οι παραγωγοί σιταριού στη Βόρεια Ελλάδα, αναφερόμενοι στις αυξήσεις των τιμών στα σιτηρά που επικαλούνται οι έμποροι εξαιτίας της απόφασης της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές.

«Ο κύριος όγκος του σιταριού, περίπου το 70%, πουλήθηκε στις αλευροβιομηχανίες στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου στην τιμή των 10-12 λεπτών το κιλό. Αγόρασαν δηλαδή φθηνά, επομένως είναι αδικαιολόγητες οι αυξήσεις που αποφάσισαν. Οι ανατιμήσεις θα μετακυλιστούν στους φούρνους και κατ΄ επέκταση στους καταναλωτές», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης, παραγωγός σιτηρών στα Γρεβενά.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% της παραγωγής έχει μείνει αδιάθετο στις αποθήκες, καθώς πολλοί παραγωγοί ήλπιζαν να το πουλήσουν το επόμενο δίμηνο, ευελπιστώντας να πετύχουν καλύτερη τιμή.

«Αφημένοι στην τύχη των κερδοσκόπων» βρίσκονται οι παραγωγοί σιτηρών, σύμφωνα με τον αγρότη Γιώργο Τερζή από την περιοχή του Κιλκίς. «Μετά τις παραινέσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή να τιμολογηθούν τα σιτηρά, οι αλευροβιομήχανοι αγόρασαν τη φετινή σοδειά σε τιμές 9-11 λεπτών το κιλό στο σκληρό σιτάρι. Η τιμή «κλείδωσε» δηλαδή σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τώρα που σταμάτησαν οι εισαγωγές και υπάρχει ζήτηση, είμαστε δέσμιοι των εμπόρων. Οι αλευροβιομήχανοι κερδοσκοπούσαν πάντα σε βάρος των παραγωγών και τώρα, μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία, άλλο που δεν θέλουν για να εκτοξεύσουν τις τιμές των σιτηρών.

Δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από το υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες», λέει.


Κυβέρνηση: Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ των αλευροβιομηχάνων για αυξήσεις στα άλευρα προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας. Οπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, «αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων στην παρούσα φάση είναι αδικαιολόγητες. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα, όμως δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών». Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας έχει αρχίσει κοστολογικούς ελέγχους, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη και με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά, από την πλευρά των αγροτών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγαν χθες ότι τόσο η στάση των εκπροσώπων των αλευροβιομηχάνων που έκαναν λόγο για επιβεβλημένες αυξήσεις στα άλευρα όσο και η προτροπή μερίδας αγροτών σε συναδέλφους τους να μην πουλήσουν σιτηρά για να επιτύχουν καλύτερες τιμές εγείρει υποψίες για εναρμονισμένες πρακτικές και πρέπει να γίνει έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου