Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Δημιούργησαν συνθετικό αίμα

Ενα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία τεχνητού αίματος από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα έκαναν βρετανοί επιστήμονες. Το επίτευγμα αυτό στο απώτερο μέλλον θα διευκολύνει, όπως εκτιμάται, τις μεταγγίσεις αίματος βοηθώντας πολλούς ασθενείς που χρειάζονται αίμα για να υποβληθούν σε κάποια σοβαρή επέμβαση.

Η δημιουργία του συνθετικού αίματος επετεύχθη στην Εθνική Υπηρεσία Μεταγγίσεων της Σκωτίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την παρασκευή αίματος της ομάδας Ο αρνητικό. Η ομάδα αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε μεταγγίσεις και ως επί το πλείστον ο ανθρώπινος οργανισμός δεν την απορρίπτει.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το συνθετικό αίμα, δρ Μαρκ Τάρνερ, ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν στο εργαστήριο υπό κατάλληλες συνθήκες.

Μια ομάδα από τα κύτταρα αυτά μετατράπηκε σε βλαστικά κύτταρα αίματος και στη συνέχεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία εμπεριέχουν την αιμοσφαιρίνη, την ουσία που μεταφέρει οξυγόνο και προσδίδει στο αίμα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα αποτελούν το 38%- 48% του αίματος. Είναι τα πιο πολυάριθμα κύτταρα και διατηρούν στη ζωή τους ιστούς του οργανισμού καθώς μεταφέρουν σε αυτούς οξυγόνο από τους πνεύμονες και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα οφέλη
Σύμφωνα με τον δρα Τέρνερ, αν όλα πάνε καλά και στο μέλλον τεθεί σε εφαρμογή η μαζική παραγωγή συνθετικού αίματος, τότε τα οφέλη θα είναι αρκετά, μιας και όχι μόνο δεν θα υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτων αίματος, αλλά επιπλέον θα εξαλειφθεί και ο κίνδυνος διάδοσης μολύνσεων στους ασθενείς από τις μεταγγίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου