Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στο σκοτάδι για 15 λεπτά έμεινε την Τρίτη το βράδυ το 20% των νοικοκυριών

Λευκωσία: Την πιο σοβαρή φετινή της βλάβη αντιμετώπισε την Τρίτη το βράδυ η ΑΗΚ όταν γύρω στις 21:15 «έπεσε» μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής που διαθέτει στο Βασιλικό, προκαλώντας απώλεια του 20% περίπου της συνολικής της παραγωγής εκείνην την ώρα. 

Αμέσως λειτούργησε το προρυθμισμένο σύστημα αποφυγής «black out» με διακοπή της παροχής σε επιλεγμένες περιοχές πόλεων και χωριών σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Για περίπου 15 λεπτά έμεινε χωρίς ηλεκτρισμό το 20% των καταναλωτών σε όλες τις επαρχίες, ενώ στο επόμενο 15λεπτο αποκαταστάθηκε σχεδόν παντού η παροχή. 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», προκλήθηκε από στιγμιαία διακοπή λειτουργίας της νέας μονάδας «4» που λειτουργεί από πέρσι στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού.

Ωστόσο, αρμόδια πηγή της ΑΗΚ ανέφερε στον «Φ» ότι έγινε δυνατή η επαναφορά της σχεδόν αμέσως, γεγονός που επέτρεψε και τη σταδιακή -εντός ημιώρου- αποκατάσταση της παροχής σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.

Σε αυτό συνέβαλε ο συναγερμός που κτύπησε τόσο στο Κέντρο Ελέγχου στη Λευκωσία, όπου οι μηχανικοί που έχουν την ευθύνη εκ μέρους του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς έδρασαν αμέσως, όπως και το προσωπικό της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη ήταν απρόσμενα υψηλή, κάτι που συνεχίστηκε και το βράδυ και στις 21:15 που σημειώθηκε το πρόβλημα έφτανε στα 911 ΜW και ήταν τουλάχιστον 10% πέραν της αναμενόμενης για νυχτερινές ώρες. 

Η διακοπή της μονάδας «4» μείωσε τη δυνατότητα παροχής της ΑΗΚ εκείνην την ώρα από 1.000 MW σε 840 MW περίπου.


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου