Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Αντιαθλητική βαρβαρότητα σε ελληνοσερβικό εμφύλιο

Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ) μπροστά στα μάτια χιλιάδων ανυποψίαστων φιλάθλων ξεπερνά και την πιο άγρια οπαδική φαντασία - πέρα από τη γενικευμένη σύρραξη μεταξύ παικτών - λόγω της πρωτοφανούς αγριότητας και διάρκειάς του.


Το φιλμ του αγώνα... μποξ!


Λίγα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ είχε το προβάδισμα στο σκορ εναντίον της Σερβίας με 74-73. Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα είχε προκληθεί φραστική ένταση, πριν δεχθεί τις δύο τεχνικές ποινές ο προπονητής της Εθνικής Σερβίας - και του Ολυμπιακού - Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος διαμαρτυρόταν επανειλημμένως στους διαιτητές του αγώνα σε έντονο ύφος. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα ξεκίνησαν, όταν ο Αντώνης Φώτσης αντέδρασε, ζητώντας τον λόγο από τον Μίλος Τεόντοσιτς, μετά από φάουλ στο οποίο υπέπεσε ο τελευταίος εις βάρος του Έλληνα διεθνούς. Οι δυο τους αρχικά αντάλλαξαν... «φιλοφρονήσεις», όμως η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν ο Τεόντοσιτς χτύπησε τον αρχηγό της Ελλάδας και οι δύο παίκτες πιάστηκαν στα χέρια. Τότε, όμιλος παικτών και των δύο ομάδων σχηματίστηκε γύρω τους, κάποιοι από τους οποίους δεν είχαν σκοπό την εκτόνωση της κατάστασης, αλλά την ενεργή συμμετοχή τους στο επεισόδιο.

Αφού Έλληνες και Σέρβοι μετέτρεψαν το γήπεδο σε ρινγκ με μπουνιές που θα ζήλευαν και οι πιο καλοί πυγμάχοι, τα πράγματα φαίνονταν να οδηγούνται προς εκτόνωση. Ξαφνικά, ο Νέναντ Κρστιτς, ο οποίος είναι γνωστός για τον οξύ χαρακτήρα του, άρπαξε μία μεταλλική καρέκλα που βρήκε μπροστά του και χτύπησε στο κεφάλι τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος αποχώρησε αιμόφυρτος από το γήπεδο. Προς το τέλος του επεισοδίου, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και λίγοι θεατές που προσπάθησαν να λιντσάρουν τους Σέρβους παίκτες, ωστόσο απομακρύνθηκαν εγκαίρως, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο αγώνας, φυσικά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ στο φύλλο αγώνα γίνεται λόγος μόνο για «γενική σύρραξη», χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα παικτών των δύο εθνικών ομάδων. Αυτό το γεγονός μπορεί να «σώσει» τους πρωταγωνιστές από πιθανή τιμωρία, αν και κατά την άποψή μας θα πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι παίκτες Έλληνες και Σέρβοι.

Ο αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σιμιτζόγλου - μετά την κατάθεση στην αστυνομία των Γιάννη Μπουρούση και Μάρκο Κέσελι - διέταξε με τη διαδικασία του αυτοφώρου τη σύλληψη του Νέναντ Κρστιτς και έτσι αργά χθες το βράδυ αστυνομικοί πήγαν στο ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα της Σερβίας και συνέλαβαν τον μπασκετμπολίστα. Ο Σέρβος διεθνής οδηγήθηκε και κρατήθηκε όλη νύχτα στο τμήμα Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

Σήμερα το πρωί, μεταφέρθηκε στην εισαγγελία Αθηνών, όπου κατέθεσε ότι δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί με την καρέκλα, αλλά να αμυνθεί. Έπειτα σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του με την κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο Σέρβος μπασκετμπολίστας αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ο εισαγγελέας έκρινε ότι πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θα προσκομιστεί και το video από τον αγώνα και θα διερευνηθούν τα αδικήματα της παράβασης του αθλητικού νόμου και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας σέντερ Γιάννης Μπουρούσης δεν έχει υποβάλει μήνυση εναντίον του, όμως ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει, αφού τραυματίστηκε.

Μετά το τέλος του αγώνα, εξηγήσεις εκλήθησαν και έδωσαν όλοι οι παίκτες της σερβικής ομάδας, για αδικήματα που αφορούν στην παράβαση του νόμου περί αθλητικής βίας.

Η λύση

Από την πλευρά της σερβικής κυβέρνησης, η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς την υπόθεση ανέλαβε η υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της χώρας, Σνεζάνα Σάμαρτζιτς-Μάρκοβιτς, η οποία μετέβη στην Αθήνα εσπευσμένα από τη Σιγκαπούρη, όπου βρισκόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων. Η ίδια και ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα βρέθηκαν το πρωί στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ η κατάσταση φαίνεται πως οδεύει προς εκτόνωση - διαψεύδοντας τις αρχικές φήμες περί διπλωματικού επεισοδίου - μετά από επαφές που είχαν με πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες των δύο χωρών.

Η σερβική αποστολή αναχώρησε το πρωί για τη Σερβία, ενώ για τον Νέναντ Κρστιτς το θέμα θεωρείται λήξαν από πλευράς αστικής δικαιοσύνης και έτσι ο - τόσο οξύθυμος όσο και υψηλόσωμος - Σέρβος διεθνής αφέθηκε ελεύθερος.

«Ο Νέναντ είναι καλά και η αντιμετώπιση που είχε από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν βίαια. Τον μετέφεραν σε κάποια γραφεία της ασφάλειας, δεν τον συνέλαβαν, ούτε τον έβαλαν φυλακή. Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να χαμηλώσουν οι τόνοι. Δεν θέλουμε να πάρει μεγάλη έκταση η υπόθεση. Ασφαλώς καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, ίσως όμως υπήρξε έλλειψη ασφάλειας στο γήπεδο. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν τιμωρίες», είπε η Σνεζάνα Σάμαρτζιτς-Μάρκοβιτς.

Τιμωρίες

H FIBA πήρε θέση για το συμβάν για πρώτη φορά σήμερα διά στόματος του γ.γ. Πάτρικ Μπάουμαν.

«Είδα τις ντροπιαστικές σκηνές που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του αγώνα Ελλάδα-Σερβία. Ήταν μια απαίσια κηλίδα στο καλό όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ. Η FIBA θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα κατά οποιουδήποτε παίκτη βρεθεί να είναι αναμεμιγμένος στα σοκαριστικά γεγονότα. Η FIBA δεν θα τα αφήσει να περάσουν έτσι», ήταν η ενδεικτική των προθέσεων της FIBA, δήλωση του κ. Μπάουμαν. 

«Η FIBA ως το κυρίαρχο όργανο του παγκόσμιου μπάσκετ, εξετάζει με τη διαδικασία του επείγοντος τα περιστατικά που προκάλεσαν βία. Η FIBA δεν θα σχολιάσει τις δράσεις οποιουδήποτε παίκτη πριν η έρευνα ολοκληρωθεί. Παρόλα αυτά η FIBA ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να πάρει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα κατά οποιουδήποτε ατόμου βρεθεί να έχει φέρει το άθλημα σε ανυποληψία», κατέληξε.

Από την άλλη μεριά, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν δείχνει να ανησυχεί με το σκεπτικό ότι το φιλικό δεν έγινε υπό την αιγίδα της FIBA και επομένως, όπως δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε εθνικές διοργανώσεις, το ίδιο ισχύει και για τα φιλικά παιχνίδια.

Ο Κρστιτς, πάντως, είπε σήμερα πως όσα έγιναν ήταν πολύ άσχημα, ενώ ανέφερε ότι προσπάθησε να απολογηθεί στον Μπουρούση:

«Αυτά που έγιναν ήταν πολύ άσχημα, αλλά συμβαίνουν στον αθλητισμό. Κάποιες αποφάσεις των διαιτητών έφεραν νευρικότητα. Αυτό που έγινε ήταν αχρείαστο. Δεν είναι όμορφο να βλέπεις τέτοια πράγματα, ιδιαίτερα σε ένα ελληνικό γήπεδο, όπου αγωνίζονται αρκετοί παίκτες της Σερβίας. Προσπάθησα να απολογηθώ στον Μπουρούση μετά τον αγώνα και θα προσπαθήσω να το κάνω και πάλι. Αυτό είπα και στον εισαγγελέα στην Αθήνα. Σέβομαι τον νόμο.

Δεν ξέρω τι αναφέρουν οι κανονισμοί, ελπίζω να μην τιμωρηθεί κανένας, αλλά δεν είναι στο χέρι μου. Έκανα μία ανοησία, ελπίζω να τελειώσει εδώ το θέμα», πρόσθεσε ο σέντερ της Θάντερ, ενώ προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το χτύπημα στον Μπουρούση, αφήνοντας να εννοηθεί πως νόμιζε ότι ήταν κάποιος οπαδός που εισέβαλε στο παρκέ για να του επιτεθεί. «Όταν άρχισαν τα επεισόδια, δεν υπήρχε ασφάλεια στο γήπεδο και εισέβαλαν οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μπουρούσης φορούσε πολιτικά ρούχα. Αν τιμωρηθώ εγώ, θα πρέπει να τιμωρηθούν και άλλοι».


Προαναγγέλλεται θερμή σεζόν

Οπαδικό χρώμα είχαν οι δηλώσεις που ακολούθησαν των τραγικών γεγονότων, προαναγγέλλοντας - κατά πολλούς - ένα θερμό φθινόπωρο εν όψει των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. 
 

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Γράψτε τι καλό παιδί που είναι ο Τεόντοσιτς».

Ακόμα πιο σκληρή και γεμάτη υπονοούμενα ήταν η δήλωση του Κώστα Τσαρτσαρή, ο οποίος «φωτογράφισε» τον Μίλος Τεόντοσιτς:

«Παιδιά που τρώνε ψωμί στην Ελλάδα δημιουργούν προβλήματα. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Κάποιοι άνθρωποι από ψηλά πρέπει να κοιτάξουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν Έλληνες παίκτες με αρκετό ταλέντο και ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν τα λεφτά τους σε παιδιά που δεν αξίζουν».

Αυτή ακριβώς τη δήλωση του Κώστα Τσαρτσαρή, ο σερβικός μεντιακός όμιλος Studio B τη μετέφρασε με διαφορετική κεντρική ιδέα γράφοντας πως «... παίκτες σαν τον Τεόντοσιτς δεν αξίζει να πληρώνονται από ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος», ενώ στην αρχή του δημοσιεύματος δίνει βάση στην πιθανή τιμωρία των παικτών και των εθνικών ομάδων.

Είχε προηγηθεί στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης η αποβολή του προπονητή της Σερβίας και του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς, με δύο τεχνικές ποινές που δέχθηκε από τον Χριστοδούλου.

«Είσαι ο χειρότερος του γηπέδου. Στο λέω αλήθεια και είμαι άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό» φέρεται να είπε ο Ντούντα στο διαιτητή Χριστοδούλου, κάνοντας παράλληλα τον σταυρό του. Πολλοί ερμήνευσαν την αποβολή του «Ντούντα» ως προάγγελο αντιμετώπισής του, ως προπονητή της ομάδας του Πειραιά, ενώ κατά άλλους ο ίδιος ο Σέρβος προπονητής θέλησε να δείξει ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τους πάντες για να φέρει τον Ολυμπιακό και πάλι στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ.

Σήμερα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς  τόνισε την πικρία του και είπε: «Ο διαιτητής συνεχώς προειδοποιούσε τους παίκτες μας. Ο Πάουνιτς τιμωρήθηκε με μία τεχνική ποινή, διαμαρτυρήθηκα και δέχθηκα μία τεχνική ποινή κι εγώ. Του είπα πως θα πρέπει να ντρέπεται, μου έδωσε και δεύτερη τεχνική ποινή και, φεύγοντας από το γήπεδο, του είπα ότι κατάφερε να χαλάσει όλο το παιχνίδι. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τους παίκτες, αλλά ίσως η άδικη αποβολή μου προκάλεσε όλα όσα έγιναν.

Είναι κρίμα να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να χαλάνε οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες σε όλα τα επίπεδα είναι εξαιρετικές. Ήμουν προπονητής του Φώτση για δύο χρόνια και είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Πιστεύω ότι ο Κρστιτς φοβήθηκε βλέποντας οπαδούς να εισβάλουν στο παρκέ και στα πλαίσια της αυτοάμυνας πήρε την καρέκλα. Τα έχασε και την πέταξε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει άθελά του τον Μπουρούση. Στη συνέχεια προσπάθησε να του ζητήσει συγγνώμη, αλλά ο Μπουρούσης αρνήθηκε. Του είπα δεν πειράζει, ας αποδεχθεί τη συγγνώμη του κάποια άλλη στιγμή. Όμως, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μηνύσει τον Κρστιτς».

Η επόμενη ημέρα

Μετά από όλα αυτά, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ χρειάζεται να συνεχίσει απερίσπαστη - κατά το δυνατόν - την προετοιμασία της για το επερχόμενο Μουντομπάσκετ. Αλλά σε δεύτερο χρόνο, η ελληνική ομοσπονδία θα πρέπει να φανεί ιδιαίτερα προσεκτική, εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος μπάσκετ, τον Οκτώβριο, καθώς, όπως φάνηκε χθες από τα επεισόδια, έχει δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο και πιθανώς μία «βεντέτα» μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων παικτών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα στους δύο αιώνιους αντιπάλους (Φώτσης, Τσαρτσαρής - Τεόντοσιτς, Κέσελι).


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου