Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε επιστολή του Τζον Λένον

Λονδίνο: Γράμμα που έστειλε ο Τζον Λένον το 1971, για να καθησυχάσει και να καθοδηγήσε νεαρό τραγουδιστή που «ανησυχούσε» μήπως η επιτυχία καταστρέψει τη δημιουργικότητά του, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Το πρώην «σκαθάρι» είχε γράψει στον Στιβ Τίλτσον, έχοντας διαβάσει συνέντευξή του σε μουσικό περιοδικό, όπου εξέφραζε το φόβο του μήπως τα πλούτη άλλαζαν τις προτεραιότητες στη ζωή του.

Ο Λένον έγραψε και υπέγραψε το γράμμα από κοινού με τη Γιόκο Όνο, λίγους μήνες μετά τη διάλυση των Beatles και το έστειλε στο περιοδικό.


Το γράμμα, ωστόσο, δεν έφτασε στον παραλήπτη μέχρι πριν από πέντε χρόνια, μέσω ενός συλλέκτη που το είχε στην κατοχή του και ήθελε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του. Ο 30χρονος τότε Λένον έγραφε στον 21χρονο Τίλτσον: «Το να είσαι πλούσιος δεν αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και αντιμετωπίζεις τη ζωή. Η μόνη διαφορά ουσιαστικά είναι ότι δεν ανησυχείς για τα χρήματα, το φαγητό σου, τη στέγη. Κατά τα άλλα, οι εμπειρίες, τα συναισθήματα, οι σχέσεις παραμένουν ίδια με όλων των άλλων ανθρώπων. Έχω υπάρξει πλούσιος, έχω υπάρξει και φτωχός. Το ίδιο και η Γιόκο. Και γνωρίζουμε. Με αγάπη, Τζον και Γιόκο».

Στο γράμμα συμπεριέλαβε και το προσωπικό του τηλέφωνο. Η 77χρονη σήμερα Γιόκο Όνο επιβεβαίωσε πως θυμόταν τον Λένον να γράφει το συγκεκριμένο γράμμα. «Ο Τζον πάντα αποτύπωνε την εκάστοτε διάθεσή του στα γραπτά του. Το συγκεκριμένο γράμμα είναι σημαντικό, γιατί το έστειλε σε άλλο μουσικό, χωρίς να θέλει να του κάνει κήρυγμα. Ήταν τόσο καλλιτεχνικός ο τρόπος που το είχε γράψει. Και είναι όμορφο να το ξαναβλέπω μετά από τόσα χρόνια», είπε.

Ο Τίλτσον, έκτοτε, κυκλοφόρησε περισσότερους από 20 δίσκους, σε μία πορεία 40 ετών, ενώ μεταξύ των διάσημων θαυμαστών του, είναι και ο τραγουδιστής, Ροντ Στιούαρτ.

Ο 60χρονος, σήμερα, μουσικός δημοσίευσε πρόσφατα ένα μυθιστόρημα, το οποίο έγραψε με αφορμή τη 40χρονη παρουσία του στην παγκόσμια μουσική σκηνή. «Αισθάνομαι σαν να μου το έστειλε ο αδελφός μου. Δεν ήταν ανταγωνιστικός, απλά μου έδωσε μερικές συμβουλές» είπε ο ίδιος για το γράμμα του Λένον. «Αν το είχα λάβει τότε, θα είχα οπωσδήποτε επικοινωνήσει μαζί του. Νιώθω μεγάλη οργή που κάποιος προτίμησε να το πουλήσει, αντί να μου το δώσει, αλλά δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό».

Η αξία του γράμματος, που βρίσκεται στα χέρια Αμερικανού συλλέκτη, υπολογίζεται σήμερα στις 7.000 στερλίνες. 


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου