Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πρόστιμο και παραπομπή για τη Ferrari

Η Ferrari τιμωρήθηκε με πρόστιμο 100.000 δολαρίων και ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να υποστεί και περαιτέρω συνέπειες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport, στο οποίο παραπέμφθηκε εξαιτίας του γεγονότος του 48ου γύρου του Grand Prix Γερμανίας.

Ο Felipe Massa είχε την πρωτοπορία όταν ο αρχιμηχανικός του, Rob Smedley, του μετέδωσε από τη ραδιοεπικοινωνία το εξής μήνυμα: "Ο Fernando είναι ταχύτερος. Μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι έλαβες αυτό το μήνυμα;" Στην ευθεία μετά τη «φουρκέτα» του Χόκενχαϊμ, στον 48ο γύρο, ο Βραζιλιάνος έκανε στην άκρη για να περάσει ο F. Alonso στην πρώτη θέση.


Μετά το τέλος του αγώνα οι αγωνοδίκες κάλεσαν τους δύο οδηγούς, καθώς και τον αγωνιστικό διευθυντή Stefano Domenicali και τον manager της ομάδας Massimo Rivola, να απολογηθούν για τις κατηγορίες ότι έδωσαν παράνομη εντολή σε έναν εκ των οδηγών της ομάδας και δυσφήμισαν το σπορ.

Τα μέλη της Scuderia υποστήριξαν ότι απλώς ενημέρωσαν τον Βραζιλιάνο οδηγό, αλλά οι αγωνοδίκες δεν πείσθηκαν. Επέβαλλαν πρόστιμο 100.000 δολαρίων και παρέπεμψαν το θέμα στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport, για περαιτέρω εξέταση.

Όλα αυτά ξύπνησαν μνήμες από το συμβάν του GP Αυστρίας 2002. Τότε ο Rubens Barrichello είχε ανοίξει δρόμο στην τελευταία στροφή του αγώνα για να κερδίσει ο ομόλογός του στη Ferrari, Michael Schumacher.

Τότε η FIA επάβελλε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην ιταλική ομάδα –με βάση και την ατυχή έμπνευση του M. Schumacher να ανεβάσει στον R. Barrichello στο πρώτο σκαλί του βάθρου- και, επίσης, θέσπισε τον κανονισμό απαγόρευσης των εντολών της ομάδας σε έναν εκ των οδηγών της να κάνει στην άκρη για τον άλλον.

Μετά το τέλος του αγώνα, οι Felipe Massa και Fernando Alonso υποστήριξαν ότι είναι επαγγελματίες και λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας. Ωστόσο ο διευθυντής της RBR, Christian Horner, υποστήριξε ότι αυτή ήταν η πιο εξόφθαλμη εντολή σε οδηγό που έχει δει.

S. Domenicali: "Δεν ήταν εντολή"

Μιλώντας για το συμβάν, ο Stefano Domenicali τόνισε στους δημοσιογράφους: "Δεν ξέρω αν πρέπει να σας εξηγήσω τις είναι η εντολή σε έναν οδηγό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν αναφέρεστε στην υπόθεση που έχουμε κι εμείς στο μυαλό μας, δώσαμε μια πληροφορία στον Felipe για την κατάσταση.

Αυτό το κάναμε διότι έχουμε δει στο παρελθόν ότι τέτοιες περιστάσεις ενδέχεται να μην επιφυλάσσουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την ομάδα. Αυτή την πληροφορία θέλαμε να δώσουμε και έπειτα αφήνουμε τους οδηγούς να κατανοήσουν την κατάσταση και να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα".

Σε ερώτηση αν αυτή ήταν εντολή στον F. Massa να αφήσει τον F. Alonso να περάσει, ο Ιταλός είπε: "Αυτό το λέτε εσείς, όχι εγώ. Είναι κρίμα που με μια επίδοση σαν τη σημερινή όλοι αφοσιώνονται σε αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε πάντα το συμφέρον της ομάδας.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την επιθυμία μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια δύσκολη κατάσταση μεταξύ των οδηγών μας. Αυτό θέλαμε. Θέλουμε το καλύτερο για την ομάδα. Πριν από λίγα Grands Prix είδαμε τι συνέβη σε κάποιους άλλους και θέλαμε να αποφύγουμε κάτι ανάλογο".

Σχετικά με τη συγγνώμη που ζήτησε από τον F. Massa ο R. Smedley, ο S. Domenicali είπε: "Δεν ήταν συγγνώμη με τέτοιο τρόπο... Αν ακούσετε την επικοινωνία τους από παλαιότερους αγώνες, η συνεργασία τους είναι πολύ στενή. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας τους.

Έδωσε την πληροφορία στον Felipe και όταν είδε τι συνέβη δεν χάρηκε και τόσο για το γεγονός ότι το μονοθέσιο δεν ήταν τόσο γρήγορο – συγγνώμη, ήταν αργότερο από το άλλο".



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου