Όταν παιδιά χρησιμοποιούν όρους όπως «ναρκομανείς», «πήραν τη δόση τους» και «έκαναν τσιγαριλίκια», τότε αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι στην Κύπρο, το πρώτο θύμα του λευκού θανάτου είναι η παιδική αθωότητα.
Θύτες είναι οι έμποροι των ναρκωτικών ενώ από την άλλη, ολόκληρη η κοινωνία είναι ένοχη, αφού με την ανοχή της επέτρεψε να γιγαντωθεί ένα τέρας. Μπροστά σε όλα αυτά, η τραγικότερη πτυχή του θέματος ήταν η Αστυνομία κάθε περιοχής, που δηλώνει ότι αδυνατεί ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, γιατί ο αριθμός των αστυνομικών στην περιοχή είναι πολύ περιορισμένος.
Παραμένω, παρ’ όλα αυτά, πολέμιος των γενικεύσεων που καλλιεργούν την ανοχή, στους διώκτες των ναρκωτικών και τον πολιτικό προϊστάμενό της, και εμμένω στην καταγγελία μου ότι η αδιαφορία τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο, όταν μάλιστα οι τουριστικοί επισκέπτες στις περιοχές αυτές είναι υπερτριπλάσιοι από τους κατοίκους.
Δυστυχώς, όλα αυτά αποδεικνύουν το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας, ότι έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις με τους αρμοδίους ν' αδιαφορούν για τα όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία της πρόσφατης παρουσίασης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), η οποία αφορούσε περίοδο πέντε χρόνων.
Παρά την ύπαρξη της Εθνικής Στρατηγικής, εντούτοις η έλλειψη πολιτικής βούλησης, οι ασαφείς και αναποτελεσματικές δράσεις της, οι παραλείψεις και οι ατελέσφοροι χειρισμοί, οι περιορισμένες δαπάνες, είχαν ως συνέπεια να μην εφαρμοστούν, και εάν εφαρμόστηκαν χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα, έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση των δράσεων του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Κανένας δεν δικαιούται να εφησυχάζει για το μικρό ποσοστό χρήσης ναρκωτικών στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου. Πρέπει να ανησυχούν για τη δραματική αύξηση στη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, που από το 2006 μέχρι το 2009 φαίνεται να έχει υπερδιπλασιαστεί.
Πετύχαμε να καταγράψουμε τη μεγαλύτερη αύξηση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μάλιστα υπερδιπλάσια από την Ιταλία, που είναι η αμέσως επόμενη χώρα και η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών ουσιών στον γενικό πληθυσμό. Η αύξηση αυτή, ανάμεσα στους νέους μας, είναι απογοητευτική και δυσοίωνη, αφενός γιατί αφήνονται οι νέοι μας να γίνονται έρμαια της μάστιγας των ναρκωτικών με όλες τις ολέθριες συνέπειες και, αφετέρου, γιατί η διείσδυση των ψυχοδραστικών ουσιών ανάμεσα στους νέους είναι προμήνυμα και για τη διατήρηση και διεύρυνση των αυξητικών τάσεων.
Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, την πρότασή μας και δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για διακομματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Να αντικρίσουμε τη μάστιγα των ναρκωτικών ως θέμα εθνικό, μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες και μικροκομματικές πολιτικές. Να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και τη μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών. Για να το πετύχουμε χρειάζεται, όπως επισημαίνεται και από την ΕΕ, η επιστημονική τεκμηρίωση των δράσεων. Χρειάζεται η προσπάθεια καταπολέμησης να είναι συνεχής και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ευέλικτες και ικανές να αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα και τον ραγδαία μεταβαλλόμενο ποιοτικό χαρακτήρα του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών και των νέων «κινδύνων». Αυτό απουσιάζει από την κυβερνητική στρατηγική.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αφού η υποβολή των συγκεκριμένων προτάσεων δεν στάθηκε δυνατή να προκαλέσει την αντίδραση των κυβερνώντων. Αποφεύγουν τη συζήτηση για να μη διαφανεί η κενότητα θέσεων και η αναποφασιστικότητα που τους διακατέχει. Αρέσκονται στους μονολόγους και στις γενικόλογες αναφορές και αντιδρούν πανικόβλητοι, απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής κριτική.
ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Λευκωσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου