Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ποιος να τον λυπηθεί αυτόν;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται μια τέτοια είδηση. Η παραδειγματική τιμωρία μάλλον αποσκοπεί στο να είναι η τελευταία, γιατί η νέα «μόδα» που ταλανίζει την Τανζανία, βασισμένη σε μια «φρέσκια» δεισιδαιμονία, έχει πλέον λάβει διαστάσεις επιδημίας. 

Σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, ο 50χρονος Καζιμίρι Μασάουρι.....


έκοψε τα πόδια ενός πεντάχρονου κοριτσιού, ήπιε το αίμα του και φεύγοντας από το σημείο του εγκλήματος πήρε μαζί του τα κομμένα μέλη του θύματός του αφήνοντας το να πεθάνει από αιμορραγία. Οι Αρχές της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ζητήσουν την εσχάτη των ποινών -θάνατο δι’ απαγχονισμού- εάν ήθελαν αφενός να αποδείξουν στον πλανήτη ότι όντως πολεμούν το απάνθρωπο φαινόμενο και αφετέρου να στείλουν μήνυμα στους επίδοξους δολοφόνους των αλμπίνων ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές.
Κινδυνεύουν όλοι
Ο φόνος του κοριτσιού εντάσσεται σε ένα κύμα επιθέσεων εναντίον των περίπου 200.000 αλμπίνων που ζουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στη Λίμνη Βικτόρια, όπου οι προλήψεις είναι βαθιά εμπεδωμένες. 

Οι κυνηγοί αλμπίνων αφού σκοτώνουν τα θύματά τους συλλέγουν το αίμα τους και μέλη των σωμάτων τους -τρίχες, γεννητικά όργανα, άκρα- προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ή να τα πουλήσουν για να παρασκευαστούν μαντζούνια. 

Σε ορισμένες περιοχές της Τανζανίας, μάγοι-γιατροί λένε ότι τα φίλτρα που περιέχουν το σώμα ή το αίμα αλμπίνων φέρνουν καλοτυχία στον έρωτα, στη ζωή καθώς και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κι επειδή στη χώρα επικρατεί έντονα η πεποίθηση ότι τα χρήματα φέρνουν την πραγματική ευτυχία, πολλοί είναι διατεθειμένοι να φτάσουν σε τέτοια άκρα, με σκοπό τα μαγικά φίλτρα που θα τους κατασκευάσουν οι μάγοι, να τους φέρουν πιο κοντά στο στόχο τους. 

Απόφαση-μάθημα
Ο αλμπινισμός, ή αλφισμός, οφείλεται σε βλάβες των γονιδίων που ρυθμίζουν τη σύνθεση της μελανίνης και μπορεί να είναι κληρονομικός. Η Αλ Σεϊμάα Κουεγκίρ, η πρώτη γυναίκα με αλφισμό που εξελέγη στη Βουλή στην Τανζανία, καλωσόρισε την απόφαση και εξήρε την προσπάθεια τής κυβέρνησης να πατάξει τις απάνθρωπες δολοφονίες. «Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να αποτελέσει μάθημα», να παραδειγματίσει, είπε. 

«Είναι η δεύτερη καταδίκη δολοφόνων αλμπίνων και είμαι ευτυχής να πω ότι είναι αξιοσημείωτη η μείωση των φόνων [αλμπίνων] τους τελευταίους μήνες». Το Νοέμβριο, δικαστήριο της Τανζανίας καταδίκασε σε θάνατο τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την κατακρεούργηση ενός 50χρονου αλμπίνου. 

Η Ένωση Αλμπίνων της Τανζανίας εκφράζει φόβους ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα δολοφονιών στη χώρα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής, ενόψει των εκλογών της 31ης Οκτωβρίου. 

Περίπου 60 αλμπίνοι έχουν δολοφονηθεί στην Τανζανία για να αποσπαστούν μέλη η κομμάτια των σωμάτων τους τα τελευταία δυο χρόνια - ωστόσο στελέχη της ένωσης λένε ότι ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλές δολοφονίες δεν καταγράφονται ούτε ερευνώνται. 

Οι δολοφονίες αμαύρωσαν τη φήμη της Τανζανίας στην περιοχή και διεθνώς, ενώ ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. τις καταδίκασαν και αξίωσαν την τιμωρία των ενόχων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου