Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Παχυσαρκία και αναπνευστικές δυσκολίες

Σύμφωνα με μία νέα καναδική έρευνα, οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άσθμα, ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν αναπνευστικές δυσκολίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Chest.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο της Οτάβα στον Καναδά μελέτησαν 500 ενήλικους Καναδούς που δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί από γιατρό να πάσχουν από άσθμα και τελικά η αντικειμενική πνευμονική εξέταση απέκλεισε την πάθηση στους 150 εξ αυτών (30%). Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τους παράγοντες κινδύνου της λανθασμένης διάγνωσης, η παχυσαρκία γενικώς δεν έπαιζε ξεκάθαρο ρόλο. Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που αναζήτησαν επείγουσα ιατρική φροντίδα για τα αναπνευστικά προβλήματα τους προηγούμενους 12 μήνες, οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος να έχουν λανθασμένη διάγνωση άσθματος.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 496 τυχαία επιλεγμένοι ενήλικες από οκτώ καναδικές πόλεις. Σχεδόν οι μισοί ήταν παχύσαρκοι και οι άλλοι είχαν φυσιολογικό βάρος. Η εξέταση της πνευμονικής λειτουργικότητας αποκάλυψε πως η διάγνωση άσθματος ίσχυε στο 70% των συμμετεχόντων. Εξ αυτών το 14% και 15% των παχύσαρκων και φυσιολογικών ατόμων, αντίστοιχα, είχε αναζητήσει επείγουσα βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα. Όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα παχύσαρκα άτομα που είχαν αναζητήσει επείγουσα φροντίδα είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης.

Επίσης σημασία είχε και ο χρόνος της διάγνωσης: οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με άσθμα σχετικά πρόσφατα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λάθος διάγνωσης από εκείνους που ήξεραν ότι έπασχαν από άσθμα πολλά χρόνια πριν. Το άσθμα θα πρέπει να διαγνώσκεται βάσει συμπτωμάτων και τεστ πνευμονική λειτυοργικότητας και ενδεχομένως η ελλιπής εφαρμογή της σωστής ιατρικής πρακτικής να είναι παράγοντας λάθος διάγνωσης.

Συνεπώς, τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση άσθματος μετά από αναζήτηση επείγουσας ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει να απευθύνονται σε πνευμονολόγο για επανεξέταση και διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, ώστε να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια της συμπτωματολογίας τους.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου