Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Σύστημα για πινακίδες και GPS στα περιπολικά

Λευκωσία: Ηλεκτρονικό σύστημα, με το οποίο θα αναγνωρίζονται αυτόματα οι πινακίδες των μηχανοκίνητων οχημάτων, αποκτά το 2011 η Αστυνομία, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των οδηγών. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σε όλα τα αστυνομικά οχήματα συστήματα εντοπισμού, τα γνωστά GPRS, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν στο Αρχηγείο ποιό όχημα είναι και πού είναι.

Σε δηλώσεις του, ο Αστυνόμος Α' Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Τμήματος Δ' Λοΐζος Πραστίτης είπε σήμερα πως ''σκοπός του συστήματος είναι η ταυτόχρονη εποπτεία και συντονισμός του στόλου των οχημάτων της Αστυνομίας σε πραγματικό χρόνο, με τεχνολογία εφαρμογής GPS, GPRS, GIS, απεικόνιση της πραγματικής θέσης των οχημάτων και του ιστορικού κίνησης τους, με ακρίβεια σε ψηφιακό χάρτη και έκδοση αναλυτικών αναφορών για τα δρομολόγια, την ταχύτητα και άλλων πληροφοριών από τα οχήματα''.

Είπε πως η ''εφαρμογή λογισμικού θα περιλαμβάνει ψηφιακό χάρτη της Κύπρου σε ένα Κεντρικό Εξυπηρετητή και η λειτουργία του συστήματος θα βασίζεται στη αρχή Server/client και θα λειτουργεί μέσω υφιστάμενου δικτύου υπολογιστών (WAN), που είναι ήδη αναπτυγμένο μεταξύ του Αρχηγείου και των Αστυνομικών Διευθύνσεων, όπως επίσης σε φορητά τερματικά (client Pc) μέσω ασφαλούς σύνδεσης''.

Επίσης, ανέφερε πως σκοπός του συστήματος θα είναι η ''παρακολούθηση της θέσης όλου του στόλου των οχημάτων ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητα υποστήριξης μέχρι και 1000 οχημάτων ή/και φορητών συσκευών, καθώς και η ανανέωση της θέσης του κάθε οχήματος/φορητής συσκευής, θα γίνεται σε χρόνο που θα μην ξεπερνά τα τρία (3) δευτερόλεπτα στο 95% των περιπτώσεων λαμβανομένου υπόψη και το μέγιστο αριθμό των 1000 συσκευών''.
''Η θέση'', είπε, ''θα δίνεται πάνω σε ψηφιακό χάρτη με μικτή ακρίβεια (χάρτη και συσκευής εντοπισμού) ίση ή μικρότερη των 10 μέτρων από την πραγματική θέση του οχήματος και ταυτόχρονα θα φαίνεται η οδός και κατεύθυνση του οχήματος ως επίσης θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής της δημιουργίας αποτυπώματος διαδρομής (live snail-trail) κατά την κίνηση του επιλεγμένου οχήματος''. 

Επιπλέον, είπε πως θα υπάρχει επιλογή για εμφάνιση της θέσης σε ''Google Maps'' και σε γεοναφερόμενες αεροφωτογραφίες, ενώ θα έχει επίσης ικανότητα για εμφάνιση μηνύματος συναγερμού, που προέρχεται από ένα όχημα. 

Ανέφερε ακόμα πως ''θα δίνει την δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένους χρήστες να μπορούν να προσθέτουν πληροφορίες και εικονίδια πάνω στο χάρτη για επιχειρησιακούς σκοπούς''.
Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων οχημάτων (ANPR), είπε πως ''τα τερματικά ANPR θα λαμβάνουν εικόνες από σταθερές κάμερες και θα επιτελούν τη διαδικασία αναγνώρισης των πινακίδων εγγραφής'', προσθέτοντας πως ''τα ευρήματα θα αποστέλλονται σε κεντρικό εξυπηρετητή όπου και θα ανανεώνεται η κεντρική βάση δεδομένων''. 

Επίσης, ''θα υπάρχουν άλλοι τερματικοί υπολογιστές (client PCs), που θα έχουν την δυνατότητα αναζήτησης ή αυτόματης ειδοποίησης τους όταν ανευρεθεί όχημα που βρίσκεται σε λίστα αναζήτησης (Hot List)''.

Περιγράφοντας τη λειτουργία και τους εξοπλισμούς του συστήματος, ο κ. Πραστίτης είπε πως στα οχήματα θα εγκατασταθούν εσωτερικά, μία κάμερα ANPR στο πίσω μέρος των οχημάτων και μία κάμερα CCTV στο μπροστινό μέρος.

Οπως ανέφερε, ''η κάμερα ANPR θα περιλαμβάνει ηλεκτρικό μηχανισμό κίνησης (Pan & Tilt motor), ώστε ο χειριστής να μπορεί να τις ρυθμίζει με τηλεχειρισμό ανάλογα με το πεδίο που θέλει να επιτηρεί και σκοπός τους είναι η αποκλειστική χρήση για λειτουργία αναγνώρισης πινακίδων''.

Επιπρόσθετα, είπε πως ''η CCTV κάμερα θα είναι υψηλής ευκρίνειας και απόδοσης (High resolution CCD camera), θα εγκατασταθεί στο μπροστινό μέρος πίσω από τον ανεμοθώρακα και σκοπός της είναι η καταγραφή σε μορφή βίντεο των γεγονότων, που διαδραματίζονται στο οπτικό της πεδίο''.

Για το Σύστημα Εξωτερικής Μετάδοσης Μέσω Δορυφορικής Σύνδεσης, είπε πως ''πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα μετάδοσης εικόνας και ήχου διαμέσου δορυφορικής σύνδεσης, η μετάδοση του οποίου επιτυγχάνεται διαμέσου ενός ειδικά εξοπλισμένου οχήματος, που θα φιλοξενεί δύο κάμερες η μία εκ των οποίων είναι κινητή και η δεύτερη θα ευρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένη σε πάσαλο πάνω στο όχημα. 

''Οι εικόνες θα μεταδίδονται ζωντανά στο αρχηγείο Αστυνομίας από οποιοδήποτε σημείο στην Κύπρο. Ο χειριστής στο αρχηγείο Αστυνομίας θα έχει τη δυνατότατα να βλέπει ζωντανές εικόνες και ήχο που θα αναμεταδίδονται από τα σημεία της επιχείρησης και να επικοινωνεί διαμέσου της δορυφορικής ζεύξης με το όχημα, που θα ευρίσκεται αναπτυγμένο στο χώρο της επιχείρησης'', πρόσθεσε ο κ. Πραστίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου