Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μειώθηκε η ανεργία κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο

Κυπριακό και φοιτητικά προβλήματα απασχόλησαν το 37ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), που πραγματοποιήθηκε χθες. Στο ολοήμερο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ συμμετείχαν όλα τα μέλη της, οι τέσσερις φοιτητικές παρατάξεις, Πρωτοπορία, Προοδευτική, Αγώνας και Αναγέννηση. Οι παρατάξεις κατέθεσαν στο συνέδριο η καθεμιά τις δικές τις θέσεις σε μορφή ψηφισμάτων για τα προαναφερθέντα φοιτητικά ζητήματα, όπως επίσης και για το Κυπριακό. 



Για το θέμα του Κυπριακού η ΠΟΦΕΝ υιοθέτησε το κοινό ψήφισμα της Αναγέννησης και της Πρωτοπορίας, για τα φοιτητικά προβλήματα υιοθέτησε το κοινό ψήφισμα της Προοδευτικής, της Αναγέννησης και του Αγώνα, για τη νέα τάξη πραγμάτων το ψήφισμα της Προοδευτικής και για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης το κοινό ψήφισμα Πρωτοπορίας και Αναγέννησης. 

Σημειώνεται ότι η έναρξη των εργασιών του 37ου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ δόθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απασχόλησης, το οποίο όπως είπε προβληματίζει έντονα τη νέα γενιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση είχε προτάξει ως ένα από τα κύρια αιτήματα των φοιτητών, τη μη επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως είπε, «η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στερεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας από νέους ανθρώπους, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση». 

«Μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας προς τη νέα γενιά, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, ήταν η μη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Υλοποιήσαμε πλήρως τη δέσμευσή μας. Πήραμε μέτρα για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς να επεκτείνουμε τα όρια αφυπηρέτησης. Ακόμα και όταν η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε τη γνωστή τροποποίηση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στους καθηγητές, εμείς αναπέμψαμε το νόμο ως μια πολιτική και όχι νομική τοποθέτηση στο όλο ζήτημα. Μετά την επιμονή της Βουλής υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε το Νόμο, αφού δεν υπήρχε νομική βάση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Κρίναμε το Νόμο ως «αντινεανικό», και όχι ως αντισυνταγματικό. Αυτή η εξέλιξη θα στερήσει μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας από νέους ανθρώπους σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. 

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί μιαν από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Έχουμε ήδη λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτραν με κίνητρα για την εργοδότηση ανέργων συνανθρώπων μας. Ευελπιστούμε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει την ευκαιρία το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία και άλλων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με βάση αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό, για το 3ο τρίμηνο του 2010 η ανεργία παρουσίασε μείωση από το 6,4% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, στο 5,8%. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οδηγούν, όμως, σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Πάμε καλύτερα, και όπως τα νούμερα της οικονομίας βελτιώνονται, έτσι βελτιωνόμαστε και στο δύσκολο κεφάλαιο της απασχόλησης», σημείωσε. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην υλοποίηση ενός βασικού αιτήματος του φοιτητικού Κινήματος, αυτό της θεσμοθέτησης επαρκών μηχανισμών για έλεγχο των αυξήσεων των διδάκτρων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. «Αυτή η εξέλιξη διασφαλίζει σε ένα σημαντικό βαθμό τα δικαιώματα των φοιτητών και τους προφυλάσσει από τυχόν αυθαίρετες και μεγάλες αυξήσεις στα δίδακτρα», ανέφερε. 

Επίσης, ο Πρόεδρος είπε ότι η σύγκριση των ξένων Πανεπιστημίων με των κυπριακών και της κατάστασης στο εξωτερικό με την πραγματικότητα στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη από τους φοιτητές. 

«Ενώ αλλού αυξάνονται δραστικά τα δίδακτρα, εμείς όχι μόνο συνεχίζουμε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά επιβάλλουμε αυστηρότερους ελέγχους στα δίδακτρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ενώ αλλού αποκόπτονται δραματικά τα κονδύλια για την παιδεία, εμείς, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αυξάνουμε την επένδυσή μας στην παιδεία, αυξάνοντας τα κονδύλια. Ενώ αλλού ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος στήριξης των φοιτητών, εμείς ενισχύουμε τη στήριξη, ιδιαίτερα των κοινωνικά πιο ευαίσθητων φοιτητών και φοιτητριών μας, στοχεύοντας σε μια πιο δίκαιη κοινωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου